Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Merkel geeft niet toe aan Sarkozy

Frankrijk zette Duitsland vandaag onder druk de ECB kordaat te laten optreden tegen de stormloop uit de Europese obligatiemarkten. In een artikel zet CNBC de ontwikkelingen uiteen. De Franse president Nicolas Sarkozy vergaderde in Straatsburg met Angele Merkel en de nieuwe Italiaanse premier Mario Monti om te onderhandelen over meer hulp van de bank in ruil voor meer budgetdiscipline. 

Een onderzoek dat de Europese Commissie woensdag presenteerde laat zien dat Europese obligaties een manier zijn om de schuldmarkten te stabiliseren, naast striktere fiscale regels. De laatste twee weken stijgen de financieringskosten van alle landen, evenals die van voorheen ‘veilige’ landen als Frankrijk, Oostenrijk en Nederland.

De Fransen hoopten dat Berlijn meer ontvankelijk zou zijn nadat Duitsland woensdag zelf een mislukte obligatieveiling meemaakte. “Tussenkomst van de ECB is noodzakelijk,” zei de Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppe voor de top tussen de drie landen. “Ik denk en hoop dat het denkbeeld zich zal ontwikkelen en dat de ECB een essentiële rol moet spelen in het herstellen van het vertrouwen.”

Sarkozy deed deze week een stap richting Merkel door toe te staan het EU verdrag aan te passen tot meer ingrijpen voor eurolanden die ontsporen. De Duitse leider zet echter haar lijn voort en staat de ECB niet toe haar politieke onafhankelijkheid op te geven en als laatste mogelijkheid voor financiering op te treden. Volgens Merkel is het enige antwoord op de crisis ‘meer Europa’ en een volwaardige politieke eenheid.

De aanwezigheid van Monti laat zien dat Italië weer in gratie is bij de andere Europese landen. Monti zou de economische hervormingen die zijn technocratische overheid plant, bespreken. Voor de eurozone is het belangrijk dat Italië solvabel blijft en geld kan lenen op de kapitaalmarkten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links