Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recensie: Robeco MMO 2011/21

Aanbieder: Robeco
Uitgever: Robeco Direct NV (S&P rating: AAA, zie onder werking)
Looptijd: 10 jaar
Onderliggend: Transtrend Diversified Trend Program (Enhanced Risk)
Hoofdsomgarantie: 100%
Inschrijving: à 100% t/m 16 december
ISIN-code: XS0701182544

Doelstelling
Met 100% hoofdsomgarantie van Robeco Direct NV (met Rabobank obligaties als onderpand) op de einddatum, trachten te profiteren van mogelijk goede prestaties van de onderliggende hedge strategie van Transtrend.

Werking
Deze Multi Market Obligatie (MMO) heeft een looptijd van 10 jaar en belegt in de hedge strategie van Transtrend. Deze strategie impliceert dat zowel long als short posities in een groot aantal markten kunnen worden genomen. De onderliggende hedge strategie is van het type Enhanced Risk. Dat betekent dat extra wordt geprofiteerd van goede resultaten, maar dat negatieve prestaties ook sterker doorwerken.

Deze MMO bestaat bij aanvang voor 69% (indicatie) uit een nulcoupon obligatie, die over 10 jaar uitgroeit naar de garantiewaarde van 100%. Daarnaast wordt positie ingenomen in de Transtrend hedge strategie. Bij aanvang zal de participatie 71% zijn, maar deze kan oplopen tot 100%. Als de onderliggende strategie slecht presteert, moet de participatie worden afgebouwd (om de hoofdsomgarantie waar te kunnen maken) naar in het slechtste geval 0%.

Elk jaar wordt vastgesteld of de actuele waarde van de obligatie boven de waarde van één van de vorige jaarlijkse peildata ligt. Als dit het geval is, wordt 50% van die waarde opgeteld bij de garantiewaarde. Zo wordt een deel van de eventueel eerder behaalde winst vastgeclickt. Op de einddatum keert de MMO de tot 100% van de hoofdsom aangegroeide nulcoupon obligatie uit, plus de waarde van de hedgestrategie (met inachtneming van de 50% click op eerder behaalde winst). De obligatie keert tussentijds geen rente uit.

Sterke punten
Mogelijkheid om met hoofdsomgarantie mee te doen aan een professionele, tot nu toe succesvolle, hedge beleggingsstrategie. Vastzetten van eerder behaalde positieve resultaten.

Zwakke punten
Relatief hoge kosten. Vaste kosten circa 2,7% op jaarbasis, inclusief risicomanagement voor hoofdsombescherming. De daadwerkelijke kosten zijn afhankelijk van de participatie in het Transtrend fonds. Daarnaast 20% performance fee. Totaal aan kosten kan, afhankelijk van performance, oplopen tot zeker 5%. De dynamische allocatie (nodig voor hoofdsombescherming) houdt in dat ook (veel) minder dan 100% in de onderliggende hedge strategie belegd kan zijn.

Veelvuldige mutaties tussen nulcoupon obligatie en participatie in hedge strategie binnen de note kunnen nodig zijn vanwege de hoofdsomgarantie en dat kan ten koste gaan van het rendement. Onder zeer ongunstige omstandigheden kan de participatie zo laag zijn dat niet of nauwelijks wordt geprofiteerd van een eventueel rendementsherstel (na een forse koersdaling) van de onderliggende strategie.

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Bij gelijkmatig verlopende positieve resultaten van de onderliggende hedge strategie index kan de obligatie de prestatie van de onderliggende strategie enigszins bijhouden. Bij een grote beweeglijkheid of slechte prestatie, met name in het begin van de looptijd, kan de obligatie (sterk) achterblijven bij de onderliggende strategie.

Gezien de kosten en de maximale participatie van 100% denk ik dat de kans niet groot is dat deze obligatie beter presteert dan de onderliggende hedge strategie. Een gewone 10-jarige obligatie met vaste rente en een gelijkwaardige triple A debiteur, rendeert circa 3,6% per jaar. Het gemiddelde gesimuleerde rendement van de MMO is volgens Robeco 15,6% op jaarbasis. Over de laatste 10 jaar ligt het percentage met 11,5% wat lager.

De feitelijke rendementen van de (17) tot nu toe uitgegeven MMO’s liggen tussen -3,9% en +6,8%. Dat is aanzienlijk lager dan de hedge strategie zelf, maar daarbij teken ik wel aan dat de MMO’s pas sinds 2003 zijn uitgegeven. De vergelijking met het gemiddelde Transtrend rendement gaat dus niet helemaal op.

Voor wie
Risicomijdende beleggers die vertrouwen hebben in de toekomstige prestaties van Transtrend hedge strategie.

Brochure en overige informatie
De brochure legt de werking van het product uitgebreid en goed uit. Toch heb ik een paar stevige minpunten over de informatie. Er wordt in de brochure voortdurend aangegeven dat deze MMO een gespreide belegging impliceert, en bijdraagt aan diversificatie binnen de portefeuille. Dat geldt misschien voor de wijze waarop rendement wordt behaald (weinig correlatie met het rendement op aandelen en obligaties), maar zeker niet voor het debiteurenrisico.

Uiteindelijk is de MMO een obligatie met Robeco (Rabobank) als debiteur. In dat opzicht is er met de MMO geen sprake van spreiding naar een andere beleggingscategorie. Het debiteurenrisico had overigens prominenter benoemd kunnen noemen (in begin brochure, bij belangrijkste risico’s). Ik vind het ook niet gelukkig dat in de reclame uiting “willekeurige beleggers” worden aangehaald die de voordelen van de MMO’s opsommen. Zoals “5,23% rendement, de beurs heeft dat zeker niet gehaald”.

Een half jaar geleden was deze uitspraak onjuist. En bovendien, het betreft hier uiteindelijk een obligatie. De meeste obligaties hebben sinds 2003 (ook) prima gepresteerd. Tot slot is de 5,23% inmiddels wat lager (4,83% per 31 oktober). Ook de uitspraak van “een willekeurige belegger”: “Ik ken geen beleggingen die bij zo’n laag risico zo’n goed rendement bieden” vind ik niet goed. Deze uitspraak zou Robeco nooit zelf in zijn brochure neerzetten!

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
Euronext notering, waarbij op basis van vraag en aanbod kan worden gehandeld via het veilingsysteem. Robeco belooft een maandelijkse nieuwsbrief met alle relevante informatie. Heel goed!  

Opmerkingen en conclusie
De Robeco heeft inmiddels een lange traditie (vanaf 2003) met de uitgifte van de Multi Market Obligaties. In principe zijn dit voor de belegger interessante producten. Op een risicomijdende wijze kunnen beleggers meedoen aan een risicovolle professionele strategie. Het risicomijdende aspect van deze MMO is de hoofdsomgarantie over 10 jaar.

Dat is overigens niet helemaal zonder risico. Afgezien van het debiteurenrisico zou bij een aflossing op 100% heel veel tussentijdse rente worden opgegeven. Een 10-jarige nulcoupon obligatie van Rabobank zou bij een aanvangsbedrag van 100 euro na 10 jaar aflossen op circa 142 euro! De belegger moet er ook rekening mee houden dat er, door de variabele participatie, onzekerheid over de koersontwikkelingen en de uiteindelijke resultaten.

De laatste MMO is in 2009 uitgegeven en staat na twee jaar op een verlies van ruim 5%, waarbij de participatie in het Transtrend fonds aanzienlijk is gedaald. Dat alles neemt niet weg dat de belegger toch een mooie risicomijdende mogelijkheid heeft te participeren in een professionele beleggingstrategie. Gezien de lagere rente op triple A obligaties biedt deze MMO een aantrekkelijk alternatief op een onzeker, maar mogelijk hoger rendement.

Bedenk echter wel dat de hoge rendementen van Transtrend voor de toekomst uiteraard niet zeker zijn maar dat, als deze er al zijn, deze (waarschijnlijk) niet helemaal in de obligatie worden vertaald.

  Cijfer Benchmark Weging
A. Rendementsperspectief 7 6,8 60%
B. Transparantie 6 6,7 20%
C. Originaliteit 6 7,1 5%
D. Vervolginformatie en nazorg 9 6,4 15%
Totaal 7,1 6,4 100%

 
Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links