Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Obama: China moet beleid aanpassen

De waarde van de yuan stijgt te langzaam, vindt president Obama. Bloomberg gaat in een artikel over de ondergewaardeerde munteenheid in op de valutaproblemen die tussen de beide landen spelen. “Genoeg is genoeg,” vindt Obama, ook al begrijpt hij dat de verandering voor het land moeilijk is. 

Doordat de waardering van de munteenheid kunstmatig laag wordt gehouden, worden Amerikaanse bedrijven benadeeld en het Chinese handelsoverschot vergroot. De tweede economie ter wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen en daarnaast zorgen dat intellectueel eigendom wordt beschermd, zei Obama in een gesprek met de Chinese president Hu Jintao tijdens de jaarlijkse Apac-top in Honolulu.

China bestrijdt deze woorden. Het Amerikaanse handelstekort en de werkloosheid worden niet veroorzaakt door de wisselkoers tussen de dollar en de yuan, en een opwaardering van de munteenheid lost de problemen van het land niet op. “China’s valutabeleid is verantwoord,” aldus Hu, en dus past het land het beleid niet aan.

Obama en de VS blijven China zien als groeimarkt voor Amerikaanse producten: van de 2,3 miljoen voertuigen die General Motors gedurende het tweede kwartaal verkocht, gingen er 558.000 naar China. Wat betreft marktaandeel is het bedrijf daar nummer 1. 

Een onderzoek door de Amerikaanse Kamer van Koophandel wees uit dat 78% van de ondervraagde bedrijven vond dat de Chinese activiteiten in 2010 winstgevend of zeer winstgevend waren. Tegelijkertijd vond 24% dat de economische hervormingen in China het milieu voor Amerikaanse bedrijven niet hadden verbeterd, vergeleken met 9% in een eerder onderzoek.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  2. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen
  3. 30 apr Must read: U zoekt ondergewaardeerde chipaandelen?

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links