Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggen in notes leuker dan ooit

Ik ben nog van de generatie die zich bijna dagelijks verwondert over de grote mogelijkheden van de computer. Het meest sprekende voorbeeld voor mij was de ontwikkeling van de schaakcomputer. Hoe verbazingwekkend was het daartegen te spelen en met boter en suiker te worden ingemaakt. Nog frappanter vond ik het dat de makers van deze computer zelfs niet meer van hun eigen machines konden winnen.

Nu zit ik voor mijn scherm en heb de enkele weken geleden gelanceerde Productselector in beeld. Deze door IEXProfs ontwikkelde database bevat honderden financiële producten, waaronder Exchange Traded Funds (ETF) en gestructureerde producten. Via verschillende zoekfuncties kan de hele database doorzocht worden op kenmerken en criteria van deze producten. Na luttele seconden komen de producten eruit rollen en kan je verder aan de slag.

Nu ben ik zo’n beetje dag en nacht met gestructureerde producten bezig en ken er velen uit mijn hoofd. Tezamen met een zelf opgezet systeempje probeer ik aantrekkelijke producten te selecteren. Die archaïsche methode is nu niet meer nodig. Met de Productselector van IEXProfs kan ik makkelijk op zoek naar interessante constructies. Natuurlijk, om de vergelijking met de schaakcomputer door te trekken, was het vertoonde spel van de wondermachine van destijds in het begin ook nog niet helemaal perfect.

Soms werden zetten gedaan die tegen de spelregels ingingen. Maar al snel werd het veel beter en was de schaakcomputer onovertroffen. Datzelfde zal ook met de productselector gebeuren. Hier en daar zijn nog niet alle gegevens beschikbaar. Maar IEXProfs werkt voortdurend aan verbetering, ook op basis van uw reacties. Nu al kan mijn eigen systeempje niet meer op tegen de selectiemogelijkheden van deze mooie database.

Ik geef een voorbeeld van een note die ik zojuist met de selector naar voren heb gehaald. De financiële wereld staat in rep en roer. Met name ontwikkelde markten, de VS en Europa staan onder grote druk en dreigen aan de eigen schuldenlast te bezwijken. Alle hoop is gevestigd op andere regio’s zoals opkomende landen in het algemeen of de BRIC landen in het bijzonder. Ik zoek een gestructureerd product met BRIC landen als onderliggende waarde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Liric BRIC, zegt-ie
In de productselector geef ik dat aan en ziedaar, de ING Liric BRIC oktober 2015 (factsheet achter de link) komt naar voren. Eén klik verder en alle informatie over deze note wordt gepresenteerd. Ik lees dat ik de note destijds voor risico-rendement een 4 heb gegeven. Niet best, maar de situatie is gewijzigd. De note is nog steeds verkrijgbaar rond de uitgiftekoers van 100%. Inmiddels is de onderliggende index met 10% gestegen.

De note heeft een garantiewaarde van 95% en participeert voor 60% in de onderliggende BRIC index. Dit is eigenlijk overbodige informatie, want het staat allemaal aangegeven in de selector. Probeert u het maar. Nu de onderliggende waarde sterk is gestegen zonder navenante koersstijging van de note, vind ik het product een stuk aantrekkelijker dan bij uitgifte. Aangezien ik ook geloof in een succesvol emerging market verhaal, neem ik voor 10.000 euro nominaal een positie in mijn Handelende Tak portefeuille.

Met gebruik van de selector kan het niet anders of het rendement van de portefeuille zal binnenkort in positief vaarwater komen. Regelmatig zal ik mijn selecties via de database met u delen. Ik nodig u van harte uit ook met de selector aan de slag te gaan. Uw opbouwend kritische reacties zie ik met plezier tegemoet.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. eltollo 6 november 2011 23:07
    Geachte heer Tak,
    een leuk instrument, de SELECTOR. Een mogelijk nuttige uitbreiding is de vermelding van de koers(en) van onderliggende startwaarde(n) op begindatum. Hoe vaak worden de koersgegevens ververst -- ik zie (in het voorbeeld van de ING LIRIC BRIC) op 6 november een koers van 31 oktober.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links