Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

GS: liquidity trap komt dichtbij

Mocht de economie in een liquiditeitsval terecht komen, is het verhogen van het doel voor nominale groei van het bbp de beste optie. Dat stelt Goldman Sachs in de Economics Weekly. Veel van het huidige beleid laat een periode van grotere inflatie toe, wat het controversieel maakt. De bereidheid dit te overwegen komt voort uit een stijgende bezorgdheid dat verschillende grote economieën vast komen te zitten in een liquiditeitsval, waaruit het veel moeilijker is om weg te komen. De rentestand is dan zo laag dat geld en kortlopende obligaties inwisselbaar zijn en verdere stimulering geen effect heeft. 

De eerste reactie was tot nu toe het verschuiven van de verwachtingen van toekomstig monetair beleid, en het direct beïnvloeden van de prijs van obligaties. Toezeggingen de rentestand laag te houden vormen een manier om dat te doen, een andere manier is het aankopen van activa. Maar ook dit beleid bereikt zijn limiet. Goldman Sachs denkt dat de VS en het VK nog niet zo ver zijn, en dat het monetair beleid daar nog effect heeft. De markt gaat echter een lange periode van een lage rentestand tegemoet.

Onderzoek wijst uit dat fiscaal beleid de beste optie is om uit de liquiditeitsval te komen. De gebruikelijke stimulans om de uitgaven te stimuleren, de rente verlagen, werkt immers niet meer. Daarnaast kunnen banken andere activa dan overheidsobligaties aankopen. De beste manier om de rente op dit punt te verlagen en uit de liquiditeitsval te komen, is door de verwachting van inflatie te verhogen. 

Een andere optie is een doel voor nominale groei van het bbp te stellen. Goldman Sachs denkt dat dat de beste manier is een voornemen tot meer agressieve versoepeling te communiceren, zonder risico’s te nemen voor de inflatie op lange termijn. Andere voordelen zijn dat het de overcapaciteit in de economie aanpakt en niet focust op inflatie, wat het beter verkoopbaar maakt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:15 Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  2. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  3. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links