Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

NIBC: te mooi om waar te zijn

Met de tandem Merkel en Sarkozy die de handen ineen slaan moet de markt geloven dat een oplossing van de eurocrisis aanstaande is. Volgens voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso is de crisis over twee weken opgelost. Maar NIBC vindt dit te mooi om waar te zijn. Het lijkt ongeloofwaardig dat onze politici al twee jaar worstelen met de Griekse crisis en nu ineens gaat het licht op, dat dit probleem binnen enkele weken opgelost kan worden. NIBC ziet maar twee mogelijkheden, ofwel een blijven financieren van probleemlanden, ofwel een faillissement daarvan.

Volgens de specialisten van NIBC is een afstempeling van 70% op de Griekse schuld onvermijdelijk. De politici proberen de pijn te verzachten, door te stellen dat er voldoende fondsen beschikbaar zijn om landen of banken overeind te houden. Als markten daarmee gerustgesteld zijn, kan Griekenland gecontroleerd failliet gaan. Grote vraag die blijft is hoe het noodfonds uitgebreid kan worden zonder dat de kredietwaardigheid van de geldschieters eronder lijdt. Andere vraag is of de markten vertrouwen hebben in de bereidwilligheid van de politiek om in de toekomst landen in de financiële problemen te helpen.

NIBC denkt dat er een fundamenteel probleem speelt bij de reddingsoperatie voor de euro. Met een uitbreiding van het noodfonds mogen dan zorgen worden weggenomen, maar gezien de economische en fiscale problemen in de perifere landen denkt de zakenbank dat twijfels over de solvabiliteit vroeger of later opnieuw de kop op zullen steken. Er zijn dus heel wat structurele problemen op te lossen binnen die beloofde twee weken. NIBC heeft dan ook gerede twijfels of de nieuwe plannen wel een einde aan de crisis gaan maken.

Komende week gaat de aandacht uit naar de Ifo-index en de groeicijfers over de Duitse economie.  Duitsland is de sterkste economie uit de eurozone, maar er zijn volgens NIBC tekenen van verval. De Ifo-index daalt al zeven maanden op rij, wat wijst op een absentie van groei. De zakenbank verwacht dan ook dat de Duitse economie geraakt wordt door de wereldwijde groeivertraging. NIBC schat de groei van het Duitse bbp volgend jaar op 0,8%.

De VS stond afgelopen week ook in het teken van de Eurocrisis. De notulen van de FOMC wijzen op een interne verdeeldheid. Een nieuwe ronde van kwantitatieve verruiming is niet op korte termijn te realiseren. Wel beweegt de Fed meer richting een nieuwe opkoopronde, dit komt dichterbij als de risico’s op recessie en deflatie toenemen. In hun streven naar meer transparantie komt de Fed mogelijk met enkele langere termijndoelen met betrekking tot werkloosheid en inflatie.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links