Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wall Street: dromen spatten uiteen

Interviews van topbestuurders en investeerders op Wall Street leveren een somber beeld op. Volgens Max Abelson op Bloomberg treden we een tijdperk binnen van teruggang en teleurstelling voor bankiers. De vingers van de bankiers wijzen beschuldigend naar de overregulering, de bemoeizucht van de overheid. Het ontbreekt aan mondiale stabiliteit, leverage en risico appetijt. Hoop om uit te stijgen boven het huidige moeras is er niet.

De euforie op Wall Street is weggespoeld met een stokkende wereldeconomie, een Europese schuldencrisis en een werkloosheid in Amerika boven de 9%. Naar verwachting komt Goldman Sachs voor de tweede keer met een kwartaalverlies. William Hambrecht vraagt zich af of al doorgedrongen is tot de mensen, dat we met een financiële bubbel te maken hadden.

Wall Street schuift de schuld echter op de nieuwe regels voor banken met hogere kapitaaleisen, beperking van vaste inkomsten en halvering van de leverage. Die hebben een negatieve invloed op het rendement. Volgens investeerder Wilbur Ross zijn de regels het resultaat van maatschappelijke doelstellingen van een populistische regering in Washington, waardoor een vraagteken wordt gezet bij het hele kapitalistische systeem. Leon Cooperman neemt een slachtofferrol aan, Wall Street wordt overdreven beschuldigd en Obama presenteert zich continue als een socialist met een hang naar anti-rijkdom en anti-bedrijfsleven.

Stresspeil stijgt
Ontsteltenis, apathie en stress nemen toe op Wall Street. Was er in 2008 nog een duidelijke weg vooruit, nu wordt het pad door onzekerheid gekenmerkt. Voor het eerst geloven de mensen in hun financiële hart niet automatisch dat het beter zal worden. Op Wall Street vallen de vergoedingen dit jaar met 30% terug, nog meer voor de topbestuurders. De grootbanken zetten het mes diep in het banenbestand. De winstterugval leidt tot het schrappen van 10.000 banen in New York City. Op alle hoeken van Wall Street is de pijn voelbaar.

John Phelan, mede-oprichter van MSD Capital, merkt dat het stresspeil stijgt. Maar ook constateert hij een grote risico-aversie op Wall Street, wat wordt bevestigd door twee anonieme managers bij Goldman Sachs. Investment bankers durven nauwelijks meer risico te nemen. Phelan is ook bezorgd over de sociale onrust rondom de bankiers. Zijn belastingen worden verhoogd en iedereen haat hem, klaagt hij. Maar weglopen wil hij niet.

Ondertussen heeft de beweging Occupy Wall Street steun gekregen van de twee Nobelprijswinnaars. Volgens Stiglitz is er te weinig wetgeving om de misdragingen op Wall Street tegen te gaan. "Wij dragen de kosten van hun misdaden. Er is een systeem waar we de verliezen hebben gesocialiseerd en de winsten geprivatiseerd. Dat is geen kapitalisme."
Bankiers zuchten echter, zij hebben nog maar weinig hoop op die winsten. Dromen om miljonair te worden spatten voor jonge mensen op straat uiteen, als bekende bubbels...

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  2. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  3. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 oktober 2011 11:47
    Wall street en andere financials leren het nooit. Crimineel gedrag en houding wordt pas gestopt als de samenleving flinke straffen geeft.

    Ook als de overval een insider job is met virtueel geld, met instemming van management en bestuur omdat het bedrijf ervan profiteert en de samenleving het slachtoffer.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links