Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bijzonder cijferseizoen

Morgen trapt ASML in Nederland het kwartaalcijferseizoen af. Dat wordt al meteen interessant. Als ik naar de koersontwikkeling kijk zijn de verwachtingen van beleggers blijkbaar hooggespannen.

Over de afgelopen drie maanden is het aandeel met 3% gestegen. Alleen KPN heeft het beter gedaan.

Op het lijstje met stijgers staan vooral defensieve namen bovenaan, zoals:

Dan is ASML als cyclische naam toch een beetje een vreemde eend in de bijt. Andere cyclische bedrijven zijn wel flink onderuit gegaan:

In de grafiek hieronder ziet u de koers van ASML, de AEX en een ander willekeurig cyclische fonds (Randstad). Want iedere economische afzwakking is toch een flink minpunt voor een cylisch bedrijf als ASML.

Geen mooie tijden
Niet voor niets verwacht onderzoeksbureau Gartner een daling van 19% in de uitgaven voor semiconductor-apparatuur. Ik ben erg benieuwd naar de cijfers en de koersreactie.

Hoewel vorige keer ASML al flink waarschuwde dat de mooie tijden achter de rug zijn. Bij ASML kijken beleggers vooral naar het orderboek in plaats van naar de winst.

ASML zei dat in het derde kwartaal de nieuwe orders niet boven de 500 miljoen euro zouden komen. Ik heb schattingen van 450 miljoen tot 528 miljoen euro gezien.

De vraag is: wat zit er nou precies in de koers verwerkt?

Gisteren was CSM weer zo'n bijzonder voorbeeld. Vorige kwartaal waarschuwde Premier Foods op 30 juni, een Engelse concurrent, en twee dagen later volgde CSM. Afgelopen vrijdag waarschuwde Premier opnieuw. Op Twitter zei ik het ook al.

CSM ging slechts een beetje onderuit. Dus zou je de conclusie kunnen trekken dat alles blijkbaar al in de koersen zit. Maar wat schetst mijn verbazing: de koers kelderde op maandag toch 20%. U moet dus één stap op de rest vooruitlopen, niet twee.

Vreemde reacties
TNT Express was ook een bijzonder geval. Op basis van de winstwaarschuwing van Fedex ging de koers flink naar beneden. Nadat de CEO van TNT Express in een interview in het Financieele Dagblad zei dat er niets aan de hand was, bleef de koers dalen.

En vervolgens komen ze op 6 oktober toch met een waarschuwing. Ik heb wat andere beleggers er over gesproken en ik zal de bewoordingen hier niet herhalen. Maar het management heeft wel wat aan betrouwbaarheid ingeboet om het even heel zachtjes uit te drukken.

Maar opmerkelijk was dat de koers op de waarschuwing flink steeg. Dat is op zijn minst vreemd.

Spannend
Nee, het belooft een bijzonder cijferseizoen te worden. Nog meer dan anders kunt u niet zo maar de oude wetmatigheden zoals direct verkopen bij een winstwaarschuwing, toepassen.

Het betekent dat de uitslagen naar aanleiding van de winstberichten alleen maar groter zullen worden. En dat maakt het extra spannend.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links