Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Japans geluk

Enige tijd geleden werd mij verweten dat ik ooit eens had gezegd dat de Japanse economie zou gaan boomen, maar dat dat is nooit uitgekomen. Dat wil ik toch graag even rechtzetten. Ik schreef dat de beurs in Japan het wel eens goed zou kunnen doen. Immers, de waardering was zo laag. Ik meen dat dit statement van een jaar of twee, drie geleden was.

Ik heb toen persoonlijk het Axa Rosenburg Smallcap Alpha Fund gekocht. Niet dat ik zoveel verstand van fondskeuze heb, maar ik hoorde goede verhalen van mensen die daar wel verstand van hebben. Naar aanleiding van de opmerking van die IEX-lezer ben ik toch eens gaan kijken wat dat fonds gedaan heeft. En wat schetst mijn verbazing; er zit een hele aardige winst op.

Het blijkt overigens dat ik beter een ander fonds had kunnen kiezen. De MSCI Japan Smallcap-index heeft in de afgelopen drie jaar maar liefst een stijging van 36% laten zien, terwijl het Axa fonds slechts 20% deed. Zo’n performance is best bijzonder, zeker in het licht van een Japanse politiek die nog rampzaliger lijkt dan in Europa (zes premiers in vijf jaar). En dan ook nog eens een nucleaire ramp. En een overheidsschuld die die van Griekenland doet verbleken (bijna 200% van het bbp). En ook nog eens een valutaontwikkeling die Zwitserse vormen aanneemt.  Die valutaperformance hielp natuurlijk wel mee voor de performance.

Nu heb ik ook na de ramp flink bijgekocht, waardoor mijn rendement hoger is. Oftewel het is een typische belegging, waarmee ik veel geluk heb gehad. Mijn enige toegevoegde waarde is dat ik niet met de wolven mee heb lopen huilen. Maar ik heb natuurlijk geen bovenmatige kennis van de Japanse kleinere aandelen.

En nu? Misschien leuk om de winst te verzilveren en te ruilen in wat sectoren waar de wolven nu weer huilen en waar ik het niet met communis opinio eens ben. Heeft u suggesties?


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. MrMarshall 7 oktober 2011 18:52
    Corné je schrijft: "Die valutaperformance hielp natuurlijk wel mee voor de performance."

    Maar:
    - fund deed sinds 5 oktober 2008 +20%
    - yen/euro in diezelfde periode van ca. 75 naar 95 = +27%

    Conclusie: het was dus volledig valutateffect, zelfs meer dan dat. (Of mis ik iets?)

    Betere vraag is dan: op welke valuta te speculeren?

    Overigens, de EURO STOXX Small deed sinds 5-10-2008 +18%. Is ook bijna 20%.

    Dus mijn tip: in deze onzekere tijden gewoon lekker in small caps blijven die vooral hun geld in euro's verdienen. Sowieso safer in onzekere tijden en...de wolven huilen momenteel om de euro.
  2. [verwijderd] 7 oktober 2011 19:38
    Als ik een gokje zou wagen, zou ik misschien wel voor Griekse staatsobligaties gaan. Voor zover ik weet is de return op een 2 jarige obligatie op ongeveer 75%. Zelfs als ze failliet gaan en ze beslissen om bijvoorbeeld maar de helft terug te betalen heb je alsnog een flink rendement.
  3. kolenboer 7 oktober 2011 20:34
    Wat je moet doen? Cursus volgen bij WilleM Middelkoop. Dan ben je misschien in staat om eens 10 per 10 jaar te maken i.p.v -50% in 10 jaar.

    En als je dat niet wilt? Onmiddelijk stoppen ermee, als je niet in staat bent om in 10 jaar rendement te maken dan kun je het on 20 jaar ook niet.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links