Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Euro was het paard achter de wagen

Drie stappen zijn volgens Keith Wade nodig om de euro overeind te houden. Anders kan de euro worden bijgeschreven op de lijst van mislukte muntunies. Keith Wade is als hoofdeconoom en strateeg verbonden aan Schroders. Hij schrijft in zijn maandelijkse visiedocument dat de eurocrisis in een nieuwe fase is beland nu de EU en het IMF een veel strikter standpunt ten opzichte van de Grieken hebben ingenomen. De uitkering van een volgende tranche is uitgesteld.  Het besef begint door te dringen dat de tijd echt op is en er tot herstructurering moet worden overgegaan.

Om een faillissement geordend te laten verlopen zijn er volgens Keith Wade drie stappen nodig: Bankensteun, steun voor de omringende landen en groei stimulerende maatregelen. Uiteindelijk moet dit uitmonden in een budgettaire unie, wil de euro overlevingskans hebben.

Terecht wordt het probleem met Griekenland nu gezien als een solvabiliteitscrisis. Er zal een forse herstructurering van de schuld moeten plaatsvinden, volgens Wade met een afstempeling van minstens 50%. Momenteel bedraagt de schuld 160% van het bbp, dit moet terug naar 80%, in lijn met de rest van Europa. Een herstructurering betekent waarschijnlijk wel herkapitalisatie van ECB en IMF.

Verder moet het EFS opgetuigd worden om besmetting van omringende landen te voorkomen. Het fonds moet worden uitgebreid van de huidige 440 miljard euro tot mogelijk 1 tot 2 biljoen euro, schat Keith Wade. Ook de groei in de Eurozone heeft stimulering nodig, iets wat op het pad van de ECB ligt. Wade denkt dat deze stappen niet gezet worden voordat de G-20 vergadert. Onzekerheid zal daarom nog aanhouden.

Wade stelt vast dat er structurele oplossingen nodig zijn. Dit is in zijn visie een fiscale unie, waarbij overschotten op een natuurlijke manier stromen naar landen met een tekort. De monetaire unie is eigenlijk het paard achter de wagen spannen, omdat de politieke en fiscale unie ontbreekt. Het zal er nu echter om spannen of de euro deze crisis overleeft.

Wade gaat ook in op de economische situatie in het Verenigd Koninkrijk. De Bank of England zet de drukpers weer aan. De kwantitatieve verruiming moet de economie aanjagen. Wade twijfelt echter of dit gebeurt. De rente is al extreem laag en er is weinig bewijs dat de maatregelen impact hebben op groei. Wade verwacht wel dat de maatregelen de inflatie aanjagen. Tot nu toe hebben de maatregelen en de lagere koers van de Britse pond de export geen boost gegeven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Het is tech en geeft nu ook dividend
  2. 22 mei Must read: Beursoptimisme is terecht
  3. 21 mei Must read: Chinese aandelen zijn dit jaar de winnaars

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links