Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Valuebelegger koopt in crisistijden

Vijf jaar is het Sparinvest European Small Cap Value fonds al actief in Denemarken, maar vanaf deze week is het ook in andere Europese landen verkrijgbaar. Op het eerste gezicht zou je geneigd zijn om de timing van de lancering van een aandelenfonds ongelukkig te noemen, maar in Kopenhagen denken ze er heel anders over. “Dit is net zo’n aantrekkelijk moment om in aandelen te beleggen als begin 2009”, zegt Jens Moestrup Rasmussen, verantwoordelijk voor de value-aandelenfondsen van Sparinvest.

Sparinvest is een ‘deep value’ beleggingshuis, dat diverse aandelenfondsen op basis van valuebeleggen heeft. Het internationaal lanceren van dit Europese smallcapfonds - 55 miljoen euro onder beheer - is dan ook een logische vervolgstap van de vermogensbeheerder die nadrukkelijk aan de weg timmert met overnames (Atrium) en fusies (Egnsinvest) en strategische samenwerkingen (Brandes). De fondsen zijn pure bottom up-fondsen waarbij aandelen geselecteerd worden volgens een strikt beleggingsproces.

Rasmussen: “Bedrijven moeten financieel gezond zijn, met een lage schuldpositie. Daarbij kijken we ook naar goodwill, pensioenverplichtingen (zijn die niet te rooskleurig ingeschat?), het business model en de marktpositie.” Uiteindelijk levert dat een portefeuille op  met bedrijven die ook tegen een stootje kunnen in economisch zware tijden zoals nu. De Denen zoeken daarbij bedrijven die een zware discount (40% of meer) hebben  ten opzichte van hun intrinsieke waarde. 

 

Juist in de huidige crisis zie je sterke bedrijven sterker worden en zwakke bedrijven zwakker. Een uitgelezen kans voor valuebeleggers. Rasmussen: “Door ons selectieproces zitten we vaak overwogen in meer cyclische bedrijven.  In een sentimentgedreven markt als nu, doet dat pijn, maar we hebben de overtuiging dat we het daarmee op lange termijn goed doen. Onze ambitie is over een langere periode 10 tot 15% rendement per jaar te halen, ongeacht wat de index doet.”

Value tegen ramsjprijzen
In de huidige markt komt veel value tegen grote discount voor het grijpen te liggen. “De waarderingen zijn teruggezakt naar het niveau van de val van Lehman Brothers. En dat terwijl er enorme verschillen zijn met de crisis van toen. We zien een historisch grote mismatch tussen het sentiment op de financiële markten en cijfers en verwachtingen van bedrijven. Die zien helemaal geen crisis.”

Het verschil met 2007-2008 is dat bedrijven nu een ronde van herstructureringen en kostenbesparingen achter de rug hebben. Als er al een economische teruggang komt, dan komt alles in elk geval veel minder abrupt tot stilstand dan toen, betoogt Rasmussen. Bedrijven zijn veel beter voorbereid op tegenslag. “Maar de sterke bedrijven komen gewoon door deze crisis heen. Beleggers prijzen het eind van de wereld in, en daar is geen sprake van.”

Opvallend is vooral het enorme verschil tussen de markten in Europa en de VS, zegt Rasmussen.  “Je ziet enorme waarderingsverschillen nu bij multinationals, alleen maar vanwege de plek waar hun hoofdkwartier gevestigd is.” Heineken is volgens de Deen een uitstekend voorbeeld, want 20% harder gedaald dan Amerikaanse concurrenten. “Terwijl ze net zo veel last hebben van de teruggang van Westerse landen, maar juist beter gepositioneerd zijn in groeimarkten. En toch daalt Heineken 20% meer. Dat is pure angst.” 

Over de storm heen kijken
Met name in Europese aandelen is een enorme korting ingeprijsd. “Beleggers prijzen een winstdaling van 30% in, maar daar is helemaal geen sprake van. Europese aandelen zijn extreem goedkoop. Japanse aandelen ook, zelfs veel Amerikaanse aandelen.”  Natuurlijk is er een crisis in Europa en natuurlijk vermijdt ook de bottom up belegger de zuidelijke periferie. Maar in tijden van zware overdrijving kijken ze bij Sparinvest graag over de storm heen.

Veel bedrijven komen sterker uit de crisis. De aandelenkoersen zijn zo laag dat fusies en overnames de komende jaren weer een belangrijke rol gaat spelen.  “Historisch gezien is 40% van de posities die uit onze portefeuille gaan het gevolg van een fusie of overname. Maar je hoeft niet eens in een bedrijf te zitten dat overgenomen wordt. Binnen een sector zie je een herwaardering plaatsvinden na een overname.”

Kortom, wie een lange adem heeft kan nu goede zaken doen. En die timing voor de lancering van een valuefonds midden in een van angst doortrokken markt, die is zo gek nog niet. De tijd zal het leren.

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links