Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Er is meer dan Rabo en RBS, Marcel

In mijn najaarschoonmaak van de Handelende Tak portefeuille bespreek ik vandaag de laatste twee notes. Het zijn beide garantieproducten met aandelenindices als onderliggende waarden. De Rabo Eurostoxx50 note oktober 2016 (RB E50 0%14OCT16) is gekoppeld aan de prestaties van de aandelenindex waarin de vijftig grootste Europese bedrijven zijn opgenomen. Begin mei noteerde de index nog op 3008 punten. Op dat moment was de koers van deze note Rabo note 97,50%. Inmiddels is de Eurostoxx50 met 33% gedaald tot net boven de 2000 punten.

Vergeleken daarmee heeft de note het goed gedaan. De actuele koers van de note is 93,50%, slechts 4% lager dan de notering in mei. De relatief goede prestatie heeft natuurlijk te maken met het feit dat het hier een garantieproduct betreft. Maar er speelt meer. Sinds mei is de rente op Rabobank obligaties met meer dan 0,75% gedaald. Dat heeft een positieve invloed op de aarde van de note. De zerocoupon gedeelte stijgt namelijk in waarde.

Daarnaast is de volatiliteit van de index gestegen, wat ook tot een waardestijging van de note leidt via de ingebouwde call opties. De keerzijde van de medaille is dat een eventueel herstel van de index, zeker als dat gepaard gaat met een rentestijging en een daling van de volatiliteit, maar zeer beperkt in de koers van de note terecht zal komen. Dit is een uitgelezen moment om een draai te maken van deze note naar een ander product dat sneller reageert op een mogelijk herstel van de beurzen. Ik zal de komende dagen een nieuwe note in de portefeuille opnemen.

24% koersstijging cadeau
Het andere garantieproduct is de RBS Wereld Garantie Note Maart 2009-2016 (BASKT 0%GAR0316N). De note heeft een gewogen mandje wereldindices (Eurostoxx50, Nikkei225, S&P500, MSCI Asia Pacific en MSCI Emerging Markets) als onderliggende waarde. De note werd uitgegeven op het dieptepunt van de vorige crisis. Daardoor staat het mandje, ten opzichte van de startwaarde van 100, nog steeds op een winst van 44%. Bij de huidige stand van de indices zou de aflossing derhalve op 144% zijn. De actuele koers van de note is 120%.

De note geeft derhalve 24% koersstijging cadeau! Daar is wel een reden voor. Ten eerste is de garantie van 100% minder waard dan bij aanvang van de note. Ten tweede ontvangt de belegger vijf jaar lang (de resterende looptijd) geen dividend, wat een directe belegger in de indices wel ontvangt. Tot slot is de aflossing gemaximeerd op 180%, wat de koers van de note ook drukt. Hoe beoordeel ik deze positie? Vanaf de huidige koers is een maximaal rendement van 9,5% op jaarbasis mogelijk (bij aflossing op 180%).

Daarvoor moet het mandje met iets meer dan 5% per jaar stijgen (van 144 naar 180). Bij een koersdaling van het mandje van 144 naar 120 lijd ik op de einddatum geen verlies, terwijl het maximale verlies 17% bedraagt vanaf de huidige koers. Ik houd, zoals bij elk gestructureerd product, natuurlijk rekening met het debiteurenrisico, maar de positie wordt vooralsnog aangehouden in mijn portefeuille.

Tot zover de bespreking van de afzonderlijke notes. Vanuit de totale portefeuille ben ik niet tevreden dat van de zes producten er drie van Rabo en drie van RBS in zitten. Om een betere spreiding te verkrijgen zal ik, ondanks het positieve oordeel over sommige producten, toch op zoek gaan naar alternatieven, waarmee een betere verdeling van debiteuren wordt bereikt.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links