Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Opkomende veilige havens

Opkomende markten leveren niet alleen rendement, maar bieden ook nieuwe veilige havens voor beleggers, stelt Stéphane Monier, CIO van Lombard Odier. In de huidige volatiele en onzekere markten wegen beleggers de risico’s en zoeken zij veilige beleggingen. Volgens Monier biedt een veilige haven zekerheid, liquiditeit en waarde potentieel. Traditionele veilige beleggingen boeten aan betekenis in.

Bij goud is het volgens Lombard Odier maar de vraag of het zijn hoge prijsniveau kan vasthouden. De dollar, yen en Zwitserse frank bieden eigenlijk alleen korte termijn veiligheid. De valuta biedt geen kans op waardegroei als het weer opwaarts gaat. Staatsobligaties behoorden ook tot de traditionele havens. Maar de ontwikkelde economieën worstelen met achterblijvende groei, hoge begrotingstekorten en vergrijzing. De traditionele havens voldoen niet meer, maar waar zijn alternatieven te vinden.

Volgens Stéphane Monier zijn in de opkomende markten de nieuwe veilige vluchthavens te vinden. Die markten worden gedragen door gezonde balansen, lage schuldratio’s, grote reserves vreemde valuta, gunstige demografische ontwikkeling en meer politieke stabiliteit dan vroeger. Er moet een re-kalibratie plaatsvinden. Lombard Odier heeft een indicator ontwikkeld, waarin de kwaliteit van de macro-economische fundamentals wordt gewogen. Deze toont aan dat de opkomende markten sterkere fundamentals hebben dan de ontwikkelde economieën.

Monier gaat zelfs zover dat hij een tendens signaleert bij de westerse kredietbeoordelaars, om ontwikkelde economieën over te waarderen en opkomende economieën lager te waarderen. Lombard Odier gelooft dus dat de opkomende markten meer potentieel voor opwaardering bezit en ontwikkelde economieën voor afwaarderingen.

Monier adviseert beleggers om weloverwogen grote posities op te bouwen in valuta en obligaties van opkomende markten. Azië profiteert van rentestanden en valutaontwikkeling en lijkt met lage volatiliteit andere beleggingscategorieën te overtreffen. Schuld in opkomende economieën is volgens Lombard Odier momenteel net zo liquide als in de gevestigde markten. Zelf hanteert de zakenbank een investeringsstrategie waarbij het selectief de opkomende markten benadert en de fundamentals weegt. Daarbij geeft het de voorkeur aan landen met gezonde macro-economische perspectieven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  2. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  3. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links