Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Traders vrezen chaotische bank run

Een groepje internationale traders verwacht een chaotische bank run. Elke twee weken komt een select clubje traders bij elkaar om de markten te bespreken, verwachtingen te uiten en nieuwe handelsideeën te spuien. Sinds februari van dit jaar wordt deze Trader Meeting georganiseerd door het Institute of Trading and Portfolio Management. Eén van de betrokken handelaren is Anton Kreil (foto), ex-trader bij Goldman Sachs en bekend van BBC-programma 'Million Dollar Traders'.

En hij formuleerde afgelopen vrijdag zijn donkerzwarte toekomstscenario in een paar stappen:

  • Er komt een Griekse default en op dezelfde dag dat die bekend wordt, stapt Griekenland uit de euro en wordt de drachme opnieuw ingevoerd;
  • Op de Forex zal de drachme meteen 40 tot 50% lager gezet worden, waardoor de Griekse middenklasse zijn spaargeld bij lokale banken binnen 24 uur ziet halveren;
  • Dat zou kunnen leiden tot een bank run en daardoor een verder wegzakken van de Griekse economie;
  • Sociale onrusten in Portugal, Spanje en Italië zijn dan een reëel scenario, vooral omdat op de dag van een Griekse default de rente op schuldpapier van deze landen zal exploderen.

Kreil, resumerend en cynisch: “Ik ben er niet zeker van dat we dit keer ordelijke rijen op straat voor de banken zullen zien, zoals een paar geleden bij Northern Rock.” Kreil en zijn collega-traders staan niet alleen in hun denken. In elk geval niet wat betreft het eerste punt. Een Griekse default is onvermijdelijk, maar hoe groot is de kans dat andere landen worden meegetrokken?

CNN Money haalt credit default swap traders  erbij en concludeert dat de kans op een Portugese, Ierse, Spaanse en/of Italiaanse default ook toeneemt. De kans? Respectievelijk 62% voor Portugal, 51% voor Ierland, 33% voor Italië en 28% voor Spanje.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  2. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?
  3. 12 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 september 2011 00:09
    CDS-en zijn ook deels gokproducten geworden. Het aantal verzekeringen is groter dan het aantal onderliggende obligaties. Alleen omdat het buiten de markt omgaat, weet niemand de exacte omvang van de CDS markt.

    In ieder geval vind ik het niet logisch dat CNN de prijsontwikkeling van CDS-en 1-op-1 doorvertaalt naar kans op default.

    Wat wel enigzins eng is, is dat ik niet weet welke verzekeraars die CDS-en dekken en voor hoeveel. Mocht een bepaald land een haircut krijgen, welke verzekeraar gaat dan voor welk bedrag het schip in?

    Die Anton lijkt me trouwens een doorgesnoven jochie. Heb wel eens wat flimpjes van hem bekeken.

    Die bedragen zijn groter dan de haircut zelf, omdat deze derivaten een grotere omvang hebben dan de onderliggende stukken. Wat mij betreft zou je CDS-en alleen mogen hebben als je de onderliggende waarde ook bezit.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links