Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Sterke dollar teistert grondstoffen

“De sterke dollar tast de grondstoffenmarkt aan.” Het is de belangrijkste conclusie van senior manager Ole Hansen van Saxo Bank in zijn wekelijkse update over grondstoffen. Met name goud, olie en de graan- en sojabonensector hebben last van de stijgende dollar. Na opnieuw een volatiele week op de gronfstoffenmarkt waarin met name banken het moesten ontgelden, trokken de aandelenmarkten toch weer wat aan. Niet dat het gevaar geweken is; het vooruitzicht voor de wereldeconomie is nog altijd troebel te noemen.

De sterke dollar zal naar verwachting op de korte termijn alleen maar sterker worden, wat de vraag naar grondstoffen als beleggingscategorie flink kan hinderen, meent Hansen. En het effect daarvan is voelbaar op de goudmarkt. Beleggers trokken enkele investeringen terug, nadat ze in één maand tijd de derde correctie van in de prijs voor goud boven de honderd dollar zagen uitkomen. Deze correctie is deels het gevolg van de symboolpolitiek om steun uit te spreken voor Europa en de bestrijding van de schuldencrisis.

De terugtrekking is volgens Hansen echter geen reden tot paniek, daar dit ook weer nieuwe instappers aantrok die de goudprijs weldra hielpen te stabiliseren. Dat de prijs van goud op de korte termijn blijft stijgen als gevolg van de aanhoudende klim van de dollar, is volgens de senior manager van Saxo een mogelijkheid. Hierdoor zouden beleggers in goud wellicht sneller dan voorheen winst behalen. Het grootste gevaar voor de goudmarkt ligt volgens de Deense specialist met name in de hoeveelheid long posities van ETFs en futures.

Ook de Amerikaanse maatstaf voor de olieprijs, de West Texas Intermediate (WTI), steeg voor de vierde week op rij. Opnieuw bereikt de prijs de magische grens van 90 dollar. De laatste miljoen vaten olie - van de in totaal 30.6 miljoen aantal vrijgegeven vaten Amerikaanse olie– zijn nu op de markt verkrijgbaar, terwijl ze de afgelopen acht weken om strategische redenen als reserves achter de hand gehouden werden.

Graan en graanspeculanten
De grootste moeilijkheden en effecten van de hoge dollar doemden echter op in de graan- en sojabonensector. Deze had te kampen met flinke verliezen door toegenomen zorgen over de zwakker wordende vraag naar de producten. Het maandelijkse ‘World Supply and Demand’ rapport van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw bevestigde deze week de signalen voor de slowdown in de vraag, wat een impuls gaf aan de ongerustheid. Dat de sector ook aan de aanbodzijde te maken heeft met schaarste, is al langer een bekend fenomeen.

Terwijl deze sector in het bijzonder voorheen als meest veilige van de grondstoffenmarkten beschouwd werd, is de visie van beleggers door de sterke dollar in combinatie met de toenemende zorgen over de vraag ernaar, nu veranderd, beredeneert Hansen. Of dit betekent dat maïs en sojabonen de hoogste prijs voor dit jaar al bereikt hebben, sluit hij derhalve niet uit.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 26 apr Must read: Tesla heeft een fulltime CEO nodig
  2. 25 apr Must read: Japanse yen bereikt nieuw dieptepunt
  3. 24 apr Must read: Klimaatverandering bedreigt grondstoffenmarkt

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links