Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Handelende Tak 2.0

De naam leek niet helemaal meer gepast: de Handelende Tak. Zoveel gehandeld heb ik de afgelopen jaren niet. Sporadisch bracht ik een verandering in de portefeuille aan. Dat gaat nu veranderen. De Handelende Tak zal vanaf deze week intensief worden beheerd. En toegegeven, het resultaat was tot nu niet om over naar huis te schrijven.

Sinds de start van de portefeuille in 2005 is er een paar procent rendement gemaakt. Tot begin 2011 was het rendement circa 10% maar de afgelopen maanden ging deze winst weer bijna geheel verloren. De komende dagen wordt de portefeuille flink opgeschud. Ik neem eerst de huidige posities door. Helaas zijn de namen in de portefeuille lastig leesbaar en niet gelijk aan de officiële productnamen.

Het eerste product dat om actie vraagt, heeft in de portefeuille de cryptische naam ('Kraak de code!') RB HY RD 0%11 (Rabo High Yield Note op Royal Dutch Shell) . De note, ISIN NL0006033201, nam ik in portefeuille op tegen een koers van 67,60% en staat nu op 95,50%. Dat is een winst van meer dan 40%. U ziet, ik begin gelijk met mijn succesnummers. Toch is dat niet de reden dat ik deze note als eerste behandel. De voorwaarden zijn namelijk zodanig dat ik de note per direct wil verkopen.

De note loopt op 13 oktober van dit jaar af. De resterende looptijd is nog precies een maand en de note is gekoppeld aan de koers van het aandeel RDS. De actuele koers van de oliereus is 23 euro.

Als het aandeel op 13 oktober op 20,55 euro of hoger staat, is de aflossing van de note op 100%. Vanaf de huidige koers is er dan nog een winst van ruim 4,5% mogelijk. Niet gek in een maand tijd. Maar het risico is onder de huidige omstandigheden te hoog.

Als het aandeel RDS op de einddatum onder de 20,55 euro noteert, is de aflossing van de note gelijk aan 100% minus het koersverlies van het aandeel ten opzichte van de startwaarde. De startwaarde is gelijk aan 29,35 euro. Dat betekent dat een RDS koers op 13 oktober van 20,54 euro tot een aflossing op 70% leidt. Een lagere koers betekent een navenant lager aflossing.

Een daling van de koers van RDS met 11% (tot 20,54 euro) geeft een 27% koersdaling van de note. En als RDS verder daalt, wordt het verlies nog groter. Geen aantrekkelijk risico-rendement verhouding, dus deze note vandaag verdwijnt uit de portefeuille. De overige posities worden de komende dagen besproken. Dat zijn:  

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links