Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Maken of kraken

We zoeken een oplossing voor onze schuldenproblemen en in het verleden werden we door inflatie een handje geholpen. Maar het grootste arbeidslegioen ooit staat door de globalisering aan de zijlijn.

De pool van mensen die voor 3000 dollar per jaar willen werken is enorm. Dit zijn vaak ook nog opgeleide mensen. Wij moeten dan ook niet denken dat we nog enorme looneisen kunnen stellen.

Doen we dat wel, dan verhuist je baan gewoon naar het buitenland. En ik heb het niet alleen over de Chinezen en Indiërs, maar ook over Polen, Roemenen en zelfs Spanjaarden. Oké deze landen zullen niet voor enkele duizenden euro’s werken, maar zij zijn nog steeds tevreden met veel lagere salarissen.

Krassen, krassen
Zoals jullie weten heb ik een aantal weken geleden een vakantie in Spanje doorgebracht. Het leven is daar goedkoper dan hier, je kan daar met vier personen goed eten inclusief bier en wijn voor nog geen 60 euro.

Dat zouden we ook in Nederland eens moeten proberen. De grote werkloosheid daar zorgt voor motivatie om te werken, desnoods voor veel minder dan ze voorheen wilden. In dit licht is deze zijstap leuk om te melden: veel Spanjaarden doen mee in allerlei loterijen.

Loterijen zijn superbusiness in dat land, iedereen wil op die manier de problemen ontvluchten. Wellicht moet het land zelf ook gewoon meedoen en van onze steungelden loten kopen.

Misvattingen
Ik moet ook nog op mijn boekentip terugkomen: The empire of debt. Voor wie niet de moeite wil nemen om een boek* te lezen (*of zoals Youp van het Hek het ooit noemde: een stappel faxen), geef ik hier kort aan waar dit boek over gaat.

In het boek wordt afgerekend met een aantal misvattingen, zoals:

  • "Real estate never goes down.” Vrij vertaald: vastgoed is altijd steengoed.
  • “You can get rich by spending.” Je kan rijk worden door geld uit te geven.
  • Of dat sparen niet nodig is, het helpt niet ("Savings don’t matter") tekorten maken ook niets uit...

Een ander misverstand is het idee dat outsourcing naar China, India, et cetera de oplossing is. "Let them sweat, we'll think" (laat ze maar zweten, wij doen het intelligente werk wel).

Ook wordt besproken hoe het geld het land uit gaat als een asset en terugkomt als een liability (een schuld aan China). Een heel interessante stelling.

Bezuinigen
Nog interessanter is iets wat we eigenlijk al weten, dat de hypotheekschuld door de lage rente is opgeblazen. Wat ik leuk vond is de vergelijking tussen de wil van de politiek om te bezuinigen en de wil van een eetverslaafde om af te vallen voor een bruiloft.

Beide nemen zich voor er morgen mee te beginnen. ("Like fat men at wedding feast, policymaker themselves that they will eat less after the party but never is a good time for fasting.")

Consumentenbehoeftes
Het begon eigenlijk allemaal met de periode Reagan. Reagan verlaagde de nominale belastinghoogtes, maar de consumenten en ook de overheden begonnen meer uit te geven. De lagere belasting gaf de burger het idee dat hij meer geld had om uit te geven.

individueel was dit ook even zo, maar collectief hadden de overheden het zeker niet. Er werd in die periode een consumentenbehoefte gecreëerd die er eigenlijk niet was en nu is de economie een path dependent-ding (het verleden bepaalt de toekomst).

Aanpassingen
Wat ook leuk was om te lezen waren voorbeelden hoe de consumentencijfers worden aangepast.

Door bijvoorbeeld computers niet het gewicht te geven dat ze moesten hebben, vielen de cijfers lager uit. De huizenprijzen telden minder mee dan ze moesten, tweedehands auto’s telden ineens zwaarder mee op het moment dat ze juist omlaag doken omdat nieuwe auto’s met gratis financieringen weggegeven werden, et cetera.

Waar schrijvers William Bonner en Addison Wiggin zich terecht zorgen over maken is het feit dat de Verenigde Staten niks produceert, Zo is Wal-Mart (een retailer) en niet een producent zoals Ford of een staalfabriek de grootste werkgever van de Verenigde Staten. Het zijn dus dozenschuivers geworden.

De schrijvers zien overigens het hele sociale stelsel als een Ponzi-spel. Dat alleen maar met steeds nieuwe toetreders kan blijven werken voor diegenen die er al inzitten. Het positieve effect van Madoff had in hun ogen een waarschuwing voor een Ponzi-spel moeten zijn.

Omdat het boek over langere periode naar meerdere bubbels kijkt, is het wel leuk te zien dat in de jaren zestig alles wat eindigde op “onics” een bloom gaf (bijvoorbeeld Electronics) en in de de jaren negentig was dit "dot.com".

Maar wat kunnen we ermee?

Rente Amerika omhoog
Juist omdat de Amerikanen zo veel schulden hebben en er dus een grote vraag naar kapitaal is, zou de rente omhoog moeten. Ook zou de rente omhoog moeten als ze een slechtere rating krijgen (hebben).

Maar net als de Grieken kunnen de Amerikanen bij een echt hogere rente de rente niet meer betalen en dus hebben ze de rente omlaag gemanipuleerd. Maar hoelang houden ze deze truc vol? En wat als ze het niet meer vol kunnen houden?

Wat mij betreft zou dan de dollar onderuit moeten. Zijn er oplossingen? Aan een kant bezuinigen, maar dat geeft ook juist weer uitval van de vraag.

Uitkeringen omlaag
Even naar Nederland: de uitkeringen verlagen voor hen die het niet nodig hebben, natuurlijk hebben we allemaal meebetaald aan de AOW maar moet de koningin of een multimiljonair AOW ontvangen? Moet Marco van Basten op zijn huis in Amsterdam van bijvoorbeeld 5 miljoen hypotheekaftrek hebben?

Los van dat dit een heel aardige man is en dat hij veel voor ons land gedaan heeft. Helaas moeten we ons ook beseffen dat deze soms populistische maatregelen niet echt effect op de begrotingsproblemen hebben maar dat neemt niet weg dat we ze gewoon wel moeten nemen om een signaal te geven.

Een veel makkelijkere oplossing is die in de aanpak van speculatie met Europese staatsleningen. Stop gewoon tijdelijk met staatsleningen per land en kom met Europese leningen.

Oké dit geeft een gemiddelde rente en dus voor ons en de Duitsers een hogere rente dan we nu betalen, maar de Griekse eenjarige rente staat bijna op 100% en hoelang gaat dat goed?

Het pensioensysteem kraakt
Het is onmogelijk om de grote vergrijsde groep te betalen uit de bedragen die een kleinere groep nu moet opbrengen. We willen al een latere ingangsdatum, maar daar werken de vakbonden niet aan mee.

“Wij geen goed pensioen niemand een goed pensioen” is waarschijnlijk de solidariteitsgedachten. Als we niks doen om de zaak op te lossen dan zullen er mogelijk bizarre scenario’s mogelijk zijn. Zoals het afschaffen van pensioenen of invorderen van pensioenen…

Laten we daar maar niet aan denken… Goud is ook geen oplossing.

Als het echt fout gaat kan de overheid ook het goud invorderen en als je het niet afgeeft gooien ze je in het gevang. We hebben het al een keer in de jaren dertig gezien en kijkend naar de huidige plannen van Obama, wordt er wel meer uit hetzelfde vaatje getapt.

We kunnen dan ook best eens terug naar een nieuwe gouden standaard gaan.

Wat beter
Maar mocht u na deze column, geïnspireerd op mijn vakantieboek, het allemaal niet meer zien zitten dan moet ik zeggen dat ik de beurs per week bekijk en dat het er voor de korte termijn allemaal juist wat beter uitziet.

Hoewel ik daarbij wel moet opmerken dat Europa al hard gedaald is en Amerika nog wat in te halen heeft. En dus mocht het onverhoopt toch weer verder wegzakken koop dan direct bescherming.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 12 september 2011 09:20
    Denk dat niet alleen beleggers het schip in gaan met deze analisten maar dat die hele geschifte effectenbeurs zorgt v oor die troep in de wereldeconomie.

    Afschaffen die handel?

    Sinds 2000 is beleggen populair geworden onder particulieren en sinds die tijd is het duidelijk dat de beurs in een afvlakkend kanaal zit.
    Geforceerde marktkapitalisatie gaat ten koste van de belastingbetalers.We zijn nu op het punt belandt dat de nationale economieen in problemen gaan komen en dat oorlogen de volgende stap zijn. DE beurs kan dan zomaar naar 150punten of minder dalen.

  2. [verwijderd] 12 september 2011 09:52
    quote:

    Sander040 schreef op 12 september 2011 09:31:

    [Modbreak IEX] Gelieve op uw taalgebruik te letten.]

    Ben altijd gek op dit soort berichten als de VS futures dik in de min staan.
    En anderen dan nog lagere koersen roepen.
    Opeens is dalen voorbij,misschien straks wel met een iets hogere low.
    En iedereen maar wachten op de breuk van de vorige low!
  3. [verwijderd] 12 september 2011 10:32
    De discussies van vandaag gaan voornamelijk over de positie van Griekenland. Maar Cees stipt even aan dat de kosten van arbeid in Spanje lager zijn en dus zou productie naar Spanje kunnen verhuizen. Ik woon zelf in Spanje (en getrouwd met een Spaanse) en wil hierop reageren. Ogenschijnlijk is Spanje goedkoper, maar als je beseft dat ongeveer 40% van de economie zwart geld is, wordt deze uitspraak opeens iets anders. Grote delen van de bevolking (die overigens ook worden meegeteld onder de bijna 21% werklozen...!) werkt gewoon zwart. Dus geen omzetbelasting en ook geen inkomstenbelasting. Dit treft overigens direct de staatskas van Spanje. Daarnaast moet ook beseft worden dat de productiviteit, de efficientie en de kwaliteit lager zijn dan in noordelijke landen. En als je dan gaat rekenen, dan zijn ui5teindelijk de kosten van eenheid product niet zo voordelig als je zou denken. Daarnaast hebben veel Spanjaarden een bloedhekel aan werken. Dit wordt gezien als een noodzakelijke voorwaarden om te kunnen leven. De uitspraak dat men hier een grotere motivatie heeft om te werken zie ik niet terug in mijn dagelijkse leven.
  4. [verwijderd] 12 september 2011 11:10
    Dat van het produceren, klopt wel. Nederland produceert bijna alleen dansfestivals en drugs en bier en dat geeft te denken. Lijkt me dat twee miljard Aziaten met gemak alles kunnen produceren voor de gehele wereld. Belastingverlaging werkt m.i. alleen als het vrijkomende kapitaal in nieuwe producten maken wordt gestoken en niet in het kopen van tien soorten nagellak of tien schattige jurkjes dan wel gokken tijdens een drinkgelag. Dat men minder moet gaan verdienen om concurrerend te kunnen zijn is duidelijk. Hoogwaardige arbeid? Alsof alleen Europeanen en Japanners dat kunnen. Men manipuleert nu eenmaal cijfers en wetenschappers zijn daar minder goed in dat beleidsmakers. Ik kom vaak in Zwitserland en daar betaalt een veelvoud van die 60 euro. Goud? Dat is slechts een ruilmiddel dat ook nog eens te stelen is.
  5. [verwijderd] 12 september 2011 12:05
    quote:

    Paulus29 schreef op 12 september 2011 09:25:

    Vermoedelijk zal wereldoorlog III gaan tussen de banken en de bevolking.

    Eerder tussen oost en west. Zij houden de Amerikaanse schulden en worden straks met een devaluatie genaaid. Belangrijker nog: gaat het lukken de wereldgrondstoffenvoorraad eerlijk met onze Aziatische soortgenoten te delen?

    Ik hoop van wel en denk van niet.
  6. [verwijderd] 12 september 2011 13:05
    …en de oplossing van de eurocrisis ligt toch voor de hand en is doodsimpel….

    We laten Griekenland vallen, en we gaan ertoe over om alle andere euro-staatsleningen vol te garanderen. Het gebeurt al en het kan ook niet anders: het opkopen door de ECB van staatsleningen van de zwakkere landen is een voorbode : alle euroleningen opkopen is hetzelfde als ze vol garanderen. Het effect zal zijn dat NL en D wat meer rente betalen, misschien 4 % en de zwakkere landen dus veel minder. Want vaak wordt vergeten dat NL en D zulke absurd lage rentes hebben juist omdat de zwakke landen zoveel betalen.
    Met deze aanpak redden we banken en pensioenfondsen en de aandelenmarkt!
    Uiteenvallen van de euro is breed uitgemeten en een doemscenario, onwenselijk voor iedere mainstream europoliticus - alleen deze aanpak kan.
  7. Eugen III 12 september 2011 13:13
    quote:

    griezelbeer schreef op 12 september 2011 13:05:

    …en de oplossing van de eurocrisis ligt toch voor de hand en is doodsimpel….

    We laten Griekenland vallen, en we gaan ertoe over om alle andere euro-staatsleningen vol te garanderen. Het gebeurt al en het kan ook niet anders: het opkopen door de ECB van staatsleningen van de zwakkere landen is een voorbode : alle euroleningen opkopen is hetzelfde als ze vol garanderen. Het effect zal zijn dat NL en D wat meer rente betalen, misschien 4 % en de zwakkere landen dus veel minder. Want vaak wordt vergeten dat NL en D zulke absurd lage rentes hebben juist omdat de zwakke landen zoveel betalen.
    Met deze aanpak redden we banken en pensioenfondsen en de aandelenmarkt!
    Uiteenvallen van de euro is breed uitgemeten en een doemscenario, onwenselijk voor iedere mainstream europoliticus - alleen deze aanpak kan.

    vertrek van Stark zal hier zeker aan gaan bijdragen. ECB krijgt gewoon veel breder mandaat
  8. [verwijderd] 12 september 2011 14:56
    @griezelbeer

    Helemaal mee eens! Maar het is niet populistisch genoeg, dus durft Duitsland (en Nederland die blind volgt) dit niet aan. Het levert meer stemmen op door andere landen (en onze munt de euro) af te kraken, dan door de problemen daadwerkelijk op te lossen met oplossingen die de massa niet begrijpen en niet willen horen, waar wel dé oplossing zijn.
31 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links