Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hamsteren

Vorige week maandag gaf ik, als oude beer, een koopadvies in de uitstuiterbeurs. Ik ben namelijk van mening dat de koersen op lange termijn (in een paar jaar tijd) nog wel lager kunnen, maar dat nu veel kwaliteitsfondsen wel heel hard en onterecht afgestraft zijn.

Zelfs al komt - de al lang door mij verwachte - dubbele dip, dan nog zijn veel aandelen goedkoop. We moeten dus zoals ze bij de Appie zeggen: Hamsteren. Helemaal als het banenplan van Obama gaat werken dan moeten we in mijn optiek voor de korte termijn niet te flauw zijn.

Oké we hebben Griekenland nog als een probleempje maar dat is eigenlijk maar een relatief klein probleem in vergelijking tot de dubbele dip. Vooral kleine fondsen zijn hard geraakt zoals u in de grafiek van de Midkap kunt zien.

Maar hoewel ik zelf, juist om deze reden trackers op de Midkap heb. Moet u toch nog oppassen met kleine fondsen. Helemaal omdat er heel veel grote fondsen ook goedkoop zijn…

Porsche in de problemen
Het lijkt wel een IT-stock dat ooit klasse-aandeel Porsche als ik de grafiek bekijk. Een paar jaar geleden schoot het aandeel in het fusiespel nog naar ongekende hoogte. Eerst waren zij een overnamekandidaat en toen wilden ze Volkwagen overnemen.

Maar door de vele rechtzaken die hieromtrend ontstonden is de fusie nu even op de lange termijn geschoven. Voor wie het gemist heeft:

Dit zal koren op de molen zijn van de hedgefunds die gekild zijn door het oneerlijke spel dat men speelde in deze overname.

Ook Volkswagen had een IT aandeel kunnen zijn kijkend naar de grafiek. Dit soort aandelen durf ik zeker nog niet te kopen.

Knappe koppen
Ook van de meeste banken blijf ik nog even af zo heeft de Deutsche Bank last van slecht verliezende beleggers en dat maakt het aandeel onvoorspelbaar. Natuurlijk vind ik dat kleine beleggers in sommige gevallen beschermd moeten worden door toezichthouders en overheid.

Maar als het ABP rommelhypotheken koopt dan is dat voor mij een geval: eigen schuld dikke bult. Ik ben maar een domme L.L en ik waarschuwde u al jaren dat u moest oppassen met die shit. Uit het recente verleden weet iedereen hoeveel mensen gemiddeld hun hypotheek niet konden betalen.

U kunt dus ook op een bierviltje uitrekenen hoeveel risico er was in de geleveragede versies. Helemaal na een huizenboom in de Verenigde Staten moest u dus oppassen. Iets dat een professional met zo veel knappe kopen toch had moeten weten.

Toch ben ik niet heel flauw op Deutsche Bank. Ook ING vind ik genoeg teruggevallen. Het steunniveau is bereikt. U kunt het aandeel kopen maar dan met een korte stoploss onder je aankoop.

Gaat het onverwacht en onverhoopt toch omlaag dan wordt ING uitgestopt en als het omhoog gaat verhoogt u ook uw stoplossniveau.

Ook de Franse bank SocGen staat precies op de bodem van 2009 en is dus wat mij betreft koopwaardig. In alle drie genoemde bankaandelen kan ik als vermogensbeheerder long posities hebben (privé heb ik geen loss aandelen).

Te gevaarlijk
Maar als u de bankaandelen te gevaarlijk vind waar moet u dan zijn? Oliefondsen? Het aandeel BP is stilletjes ook weer ver en diep weggezakt.

Het staat natuurlijk nog niet op de niveaus die het stond na de ramp in de Golf van Mexico maar dat waren toen ook weggeefniveaus. Ik zou dit aandeel pas durven kopen als het een gedegen herstel laat zien.

Ook ons eigen RDSA is een aandeel dat niet op een uitverkoopniveau staat. Ik zou liever een chemie-aandeel als DSM of Akzo Nobel long zitten dan Royal Dutch.

Apple versus Samsung
De concurrentie rond smart-telefoons en tablet-PC's is nu pas in alle hevigheid losgebarsten. De producten bestrijden elkaar met elk wapen dat er te vinden is. U kent mijn mening rond het aandeel Apple, dit is een hype en dus van afblijven.

Nu beken ik direct dat het aandeel ogenschijnlijk niet kapot te krijgen is, want zelfs het opstappen van Steve Jobs is positief uitgelegd. Maar in een economische dubbele dip zouden luxe artikelen als Ipad’s en Iphond’s toch minder verkocht moeten worden?

TomTom zou daar minder last van moeten hebben omdat mensen dure ingebouwde navigatie vervangen door goedkope en omdat mensen blijven reizen en eerder met de auto op vakantie gaan.

Of gewoon naar hun nieuwe baan moeten… Hoe u er ook over denkt op de huidige niveaus vind ik het een koopje. Ik zit het dan ook zakelijk long.

Een ander koopje: bouwaandeel BAM is natuurlijk optisch een weggevertje. In economisch moeilijke tijden wordt de economie altijd gestimuleerd via bouwprojecten. Dus… (zakelijk zit ik ze long)

Ik denk dat de Aholdkreet: hamsteren dus, best voor een grote groep aandelen zou kunnen gelden. Het probleem is eerder dat er zoveel zijn die goedkoop zijn, wees dus selectief als er problemen zijn met een bedrijf laat het dan lekker even links liggen.

Om dan nog een andere reclamekreet erbij te halen: de keuze is reuze… En als u het allemaal niet meer weet, kunt u ook gewoon een callspread op de AEX of een turbo long kopen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. TimothyF 12 september 2011 10:21
    quote:

    Sander040 schreef op 12 september 2011 09:43:

    Hamsteren bij de Albert Heijn betekent dat je goede producten voor weinig geld koopt.

    Hamsteren op de AEX betekent dat je gemakzuchitige bedrijven koopt voor misschien wel een te hoge prijs.

    Kopen op de NYSE lijkt mij beter.

    Goedemorgen Sander,

    Je reactie wekte opzien bij mij, gemakzuchtige? Graag toepassen op Shell, AMSL, MT, DSM, Fugro etc.
  2. [verwijderd] 12 september 2011 11:14
    Cees, met deze column laat je in mijn ogen zien dat je tot de absolute toppers hoort.
    Sommigen zijn altijd bullish, anderen altijd bearish. Jij was 2007-2008 de grote bear, nu ben je bull geworden.

    Tijd zal leren of je gelijk krijgt, maar ik ben ervan overtuigd dat deze non-dogmatiek, en goede gevoel voor timing, zal laten zien aan mensen dat je weet waar je het over hebt.

    Het zou m.i. zomaar kunnen dat we over een half jaar tot een jaar al met een AEX van rond de 350 staan. Ik raad je aan om dan even een linkje naar deze column te plaatsen :)
  3. forum rang 6 Koffiezondersuiker 12 september 2011 11:35
    quote:

    ischav2 schreef op 12 september 2011 11:27:

    Voorlopig worden de problemen alleen maar groter. De echte paniek moet nog komen. Default Griekenland over een paar weken en we kunnen naar de 200 punten... Je moet geen aandelen willen hebben al lijken ze optisch goedkoop.
    Ik denk dat je weleens gelijk kan hebben.
    Mijn gevoel zegt dat je beter in de VS aandelen kunt kopen of -maar daar ben ik te onveraren voor- op emerging markets.

    Die euro was toch uitgevonden om de handel te laten groeien binnen Europa om minder afhankelijk te zijn van buitencontinentale economieen?

    Nu zie je dat al die Europese banken met elkaar verweven zijn maar heel veel landen niet te vertrouwen zijn.
    Dit betekent dat er een groot wantrouwen kan ontstaan tussen de Noord-Europese bedrijven en de Zuid-Europese bedrijven. Dus zie ik dat de NL-bedrijven meer zaken moeten gaan doen met de VS en bijvoorbeeld Azie.

    Het ziet er niet echt goed uit vor Europa.
  4. [verwijderd] 12 september 2011 11:42
    quote:

    henkbres75 schreef op 12 september 2011 11:14:

    Cees, met deze column laat je in mijn ogen zien dat je tot de absolute toppers hoort.
    Sommigen zijn altijd bullish, anderen altijd bearish. Jij was 2007-2008 de grote bear, nu ben je bull geworden.

    Tijd zal leren of je gelijk krijgt, maar ik ben ervan overtuigd dat deze non-dogmatiek, en goede gevoel voor timing, zal laten zien aan mensen dat je weet waar je het over hebt.

    Het zou m.i. zomaar kunnen dat we over een half jaar tot een jaar al met een AEX van rond de 350 staan. Ik raad je aan om dan even een linkje naar deze column te plaatsen :)
    van welke planeet kom jij?
  5. [verwijderd] 12 september 2011 12:12
    Beste Cees,

    Ik neem aan dat je bedoeld dat deze aandelen goedkoop zijn voor een termijn van 1 a 2 weken. Financieel is Nederland rotter dan Griekenland en de rest is er niet veel beter aan toe, ook Duitsland niet, dus geen enkele bank gaat dit overleven. De bouw leeft van overheidsopdrachten maar dat droogt straks zeer snel op als de banken vallen. Er staan huizen en kantoren genoeg dus de bouw gaat ook even een jaar of 10 op hold. Er komt grote behoefte aan dingen die men gebruikt als men geen werk en bijna geen inkomen meer heeft. Ik kan alleen nog niet bedenken wat dat precies zal zijn.
  6. [verwijderd] 12 september 2011 12:19
    quote:

    Groenvoer schreef op 12 september 2011 11:53:

    Hij doet het weer: verklaren dat het op termijn nog flink lager kan om vervolgens een koopadvies af te geven. En dat niet alleen, nee zelfs hamsteren.

    Op termijn zullen aandelen alleen maar goedkoper worden, maar toch moet je nu kopen. Niet logisch.

    lekker weer veel zure reacties voor ome KEES, vooral van mensen die al wat eerder , en zoals altijd blijkt dat achter af.....
    alle centjes in debeurs hebben gestort op de dalingen die vooraf gingen aan de pletterij...

    maar om de verder geplette stukjes plots als een belasting te zien in plaats van een kans op rendement is misschien gewoon ......een eigen karakterschets..

    KIEST U maar ...U bent type...

    A. te grote porto..vooor de kleine beurs...

    B altijd al wat angstingh geweest.....
    maar toch dan meedoen met een spel zonder nieten..
    WAABIJ NIET GEDACHT WORDT AAN EEN ANDER SCENARIO

    C. Klote bank, dat kan ik beter....maar dan blijkt de kennis en kunde,
    toch wat minder op te leveren..

    D. de huidige daling is maar peanuts op het grote tijdsgeheel, ik zit er goedkoop in..en veel kan er niet af..maar heb toch maar ook calls geschreven en een putje om voor heel weinig quit of double te gaan doen..

    Joehoe....beleggers..waar zijn jullie..

    want zo is het altijd gegaan..over een jaar staat men weer te drommen voor de poort voor meer dan 3dubbele prijzen..en wederom zal dat zijn..IK voorspel..dus zo zal het zijn !..

    zo aan het einde van dweer een onverwachtte run..

    Het is gewoon niet te voorspellen,,verwijten aan andere het niet goed te doen is dus ook water naar dee zee dragen..

    Ome Kees meldt gewoon dat wa hij logisch vind..

    dat is zijn logica..en die is wel juist..VOOR HEM..en voor de mensen die die stellingen delen..
    de markt reageert op 10.000 Kees-en, kan dus,
    dan ook wel of niet gelijk daar aan zijn..

    men is nog niet zo ver, of men is al weer te ver met de slimme redenaties..

    dus daarop misschien voorzichtig..ik zeg voorzichtig wat oefenen..

    murc
  7. [verwijderd] 12 september 2011 12:26
    quote:

    Sander040 schreef op 12 september 2011 09:43:

    Hamsteren bij de Albert Heijn betekent dat je goede producten voor weinig geld koopt.

    Hamsteren op de AEX betekent dat je gemakzuchitige bedrijven koopt voor misschien wel een te hoge prijs.

    Kopen op de NYSE lijkt mij beter.

    Volgens mij is beleggen laag kopen, hoog verkopen. Ik zie niets op NYSE dat ik laag kan kopen. Ik zie wel een hoop Nederlandse aandelen die zo laag staan dat je ze alleen al vanwege overname speculatie in je portefeuille moet hebben.
  8. forum rang 6 Koffiezondersuiker 12 september 2011 12:49
    quote:

    Groenvoer schreef op 12 september 2011 11:53:

    Hij doet het weer: verklaren dat het op termijn nog flink lager kan om vervolgens een koopadvies af te geven. En dat niet alleen, nee zelfs hamsteren.

    Op termijn zullen aandelen alleen maar goedkoper worden, maar toch moet je nu kopen. Niet logisch.

    Inderdaad.

    Volgende week = het KOPEN (Twindicator)
    Weer erop= VERKOPEN

    Alleen mensen met héél veel geld kunnen zich dit permitteren. En dat zijn mensen die ook heel v eel durven te verliezen om vervolgens nog genoeg over te houden om het nog een paar keer te doen dit gokken.
  9. [verwijderd] 12 september 2011 13:55
    Tsja, weer genoeg paniekkippen hier. Zelfde figuren die in 2000 zeiden dat je in aandelen moest, want 'aandelen stijgen altijd'.

    Hoe groot is een default van Griekenland eigenlijk? Juist, een kleine 100 miljard euro. Pocket change. Lehmann was > 650 miljard.
    En nog erger, bij Lehmann faillisement, kukelde naast lehmann ook de hele subprime mortgage bond markt in elkaar. En werd alle onroerend goed veel minder waard. Met daarbovenop de echte pijn, dat het volledig onduidelijk was hoeveel lehmann bonds en aandelen, en hoeveel subprime troep, banken en verzekeraars op hun balansen hadden staan.

    Kortom, het was toen niet duidelijk waar de pijn zat, en nog belangrijker, welke banken nog goed waren voor hun geld. Dus banken leenden elkaar niets meer uit, hele financiele systeem ging op slot, etc. De rampspoed volgde snel.

    En nu? Nu speelt niets van dat al. Het is precies duidelijk waar de pijn zit bij de griekse obligaties. Van elke bank is bekend hoeveel ze van deze troep hebben. Daarnaast, na het 2008 drama zal er wel een government bailout komen van de banken die dit het meeste nodig hebben als Griekenland default (Duitsland bereidt het al voort).

    Verder: vele bedrijven boeken record winsten, veel bedrijven barsten van de cash. De overheden zijn helemaal gericht op herstel en voorkomen van financiele paniek. Er is geen recessie (en al zou die komen, dan is er een kleine recessie). Kortom, vergeleken met 2008 is de situatie ronduit rooskleurig. Toch staan koersen van financials nu op de laagste nivo's van de 2008-crisis. D.w.z: er staan nu neonlichten aan die aangeven dat je HEEL GOEDKOOP nu kan instappen.

    Maar goed, ik kan lullen wat ik wil, de echte bear overtuig ik toch niet. Dus ik zou zeggen: bookmark deze pagina of zoiets. En laten we elkaar over een half jaar weer spreken. Ben benieuwd welke van de bears dan sportief genoeg is om het eigen ongelijk toe te geven. Mocht ik er naast zitten, dan heb ik in elk geval geen probleem om dat dan toe te geven.
  10. TimothyF 12 september 2011 15:04
    quote:

    TimothyF schreef op 12 september 2011 10:21:

    [...]
    Goedemorgen Sander,

    Je reactie wekte opzien bij mij, gemakzuchtige? Graag toepassen op Shell, AMSL, MT, DSM, Fugro etc.
    Beste Sander,
    Ga je nog uitleggen wat je bedoelt met gemakzuchtig, en dan met name toegespitst op bovenstaande bedrijven.

    gr
  11. [verwijderd] 12 september 2011 15:13
    Kennelijk ben ik niet de enige die, zacht uitgedrukt, deze aandelen helemaal niet goedkoop of een goede investering vindt.

    Wat zien mensen in TomTom? De GSM-functie is al lang overgenomen door smartphones. De TomTomTijden zijn voorbij.

    En investeren in banken? Hmmm.... ze durven zelfs elkaar niet geld te lenen en dan moeten wij ons geld in hun aandelen stoppen??? En dat in een sector dat, geleid door het IMF, smeekt om hercapitalisaties met overheidsgeld? En hun balansen zitten vol met overgewaardeerd onroerend goed, en kwakkelende staatsobligaties.

    En investeren in oliebedrijven terwijl de olieprijs langzaam aan het dalen is als gevolg van de tegenvallende economische wereldgroei? De bodem is ook daar nog lang niet in zicht. En vergis je niet als olie stijgt uitgedrukt in het devaluerende USD of EUR. Dat is niet olie dat meer waard wordt, maar het zijn die twee munten die minder waard worden.

    Dus bedankt voor het advies, maar er zijn betere manieren om je geld te vernietigen.
  12. [verwijderd] 12 september 2011 15:23
    Ben wel met HenkBres eens dat nu veel duidelijker is hoe en waar de exposure ligt. Zoals deze cijfers die SocGen vandaag publiceerde av.r.ftdata.co.uk/files/2011/09/Soc-G...

    Banken zouden dus van elkaar moeten en kunnen weten hoe diep ze ergens in zitten. Bovendien is de Griekse schuld vergeleken met Lehman inderdaad een stuk kleiner.

    ---

    Dat gehamer op Apple van Cees snap ik niet. Zelfs in deze conjunctuur blijft Apple populair. Omdat het meer is dan electronica. Het is identificatie. Dat is zelfs meer dan 'erbij horen', het is uitdragen en voelen wie of wat je bent.

    Ze hebben mensen onder een hersenscan gelegd en gekeken welke reactie Apple oproept bij mensen. Dit activeert precies hetzelfde deel van de hersenen waar ook religie genesteld is. Zo'n breinpositie krijg je niet zomaar weg.

    -----

    TomTom, favoriet van me. Morgen geven ze een persconferentie om half vier op de autoshow in Frankfurt. Mogelijk nieuwe deal met autofabrikant voor rechtstreekse inbouw, na deals met Fiat, Renault, Mazda en Toyota. Ben benieuwd of er inderdaad nieuws komt.
  13. [verwijderd] 12 september 2011 15:25
    quote:

    henkbres75 schreef op 12 september 2011 13:55:

    ...
    Kortom, het was toen niet duidelijk waar de pijn zat, en nog belangrijker, welke banken nog goed waren voor hun geld. Dus banken leenden elkaar niets meer uit, hele financiele systeem ging op slot, etc. De rampspoed volgde snel.

    En nu? Nu speelt niets van dat al. Het is precies duidelijk waar de pijn zit bij de griekse obligaties.

    ...

    Verder: ... Er is geen recessie (en al zou die komen, dan is er een kleine recessie). Kortom, vergeleken met 2008 is de situatie ronduit rooskleurig. Toch staan koersen van financials nu op de laagste nivo's van de 2008-crisis. D.w.z: er staan nu neonlichten aan die aangeven dat je HEEL GOEDKOOP nu kan instappen.
    ...
    Volgens mij weten we ook nu niet waar de pijn zit, in ieder geval is dat zoals je aangaf niet Griekenland. Griekeland levert jeuk op, geen pijn. De pijn kan m zitten in Italië, die dan vrolijk Duitsland meesleurt.

    Enne... het hele fininciele systeem zit voorzover ik weet op slot op dit moment. Kijk naar een ander bericht van vandaag, waaruit blijkt dat banken hun geld bij de ECB parkeren...

    Dat "heel goedkoop" dacht ik ook toen met Fortis, die was ook heel goedkoop voor het bijna failliet ging. Heel goedkoop bestaat niet in de beurswereld, het zijn allemaal momentopnames. Als alles heel goedkoop was dan stond het groen op de borden.

35 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. AEX 15:54
    921,86
    +0,34% +3,14
  2. Akzo Nobel 15:39
    58,340
    +0,41% +0,240
  3. AMX 15:54
    880,19
    +0,20% +1,74
  4. Apple 14 jun
    212,490
    -0,82% -1,750
  5. 3,842
    +0,47% +0,018
  6. Deutsche Bank 14 jun
    14,414
    -0,77% -0,112
  7. 99,040
    -0,20% -0,200
  8. ING Groep 15:39
    15,702
    +2,41% +0,370
  9. SHELL PLC 15:39
    32,300
    +0,16% +0,050
  10. 22,425
    +1,24% +0,275
  11. TomTom 15:39
    5,505
    +0,36% +0,020
  12. 104,500
    -1,18% -1,250

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links