Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saxo: Dag frank, hallo goud

Sinds vanochtend is de Zwitserse frank door de centrale bank SNB officieel gekoppeld aan de euro.  Een verstandige beslissing, zo menen Nick Beecroft, senior marktconsultant en Ole Hansen, senior adviseur van Saxo Bank. De maatregel moet verdere stijging van de Zwitserse frank tegengaan: de munt mag niet meer waard worden dan 1,20 frank per euro (gelijk aan 0,83 eurocent).  Volgens de analisten van Saxo zal de maatregel naar alle waarschijnlijkheid doel treffen en de Zwitserse economie verder valutaleed besparen.

De maatregel een bovengrens in te stellen kwam overigens niet volledig als een verrassing; de centrale bank kondigde al eerder bij verdere stijging, aan een plafond op de valuta te zetten. De hoge, overgewaardeerde frank is immers dramatisch voor de export van het land, net als voor de toeristische sector. Voldoende redenen waardoor de centrale bank in eigen land op voldoende politieke steun kan rekenen, waar het eerder nogal eens bekritiseerd werd, aldus Beecroft. Sterker: afhankelijk van de mate waarin de interventie succesvol blijkt, zou de impliciete vorm van kwantitatieve verruiming wellicht ook toegepast kunnen worden op de regionale economie.

Dan rest beleggers nog maar één lucratieve optie: goud, stelt Beecroft’s collega Hansen. Nu zij in de frank een safe haven kwijtgeraakt zijn, zullen ze richting goud trekken. Hoe massaal deze exodus richting goud is, valt te bezien. Hoewel goud op weg is naar zijn beste jaar sinds 1979, bleven beleggers de laatste tijd enigszins afwachtend door zorgen over de dynamische ontwikkelingen op die markt.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Chinese aandelen zijn dit jaar de winnaars
  2. 20 mei Must read: Goudrally verklaard
  3. 17 mei Must read: zachte landing nog steeds mogelijk

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links