Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lekker bubbelen

Beleggen is door de turbulentie van de afgelopen weken weer een ding waar we op feestjes en partijen over praten. Niet zoals tien jaar geleden over hoe leuk en gemakkelijk het is, maar de gesprekken hebben nu meer als doel elkaar moed in praten en hopen op een gouden tip.

De vraag die ons allemaal bezighoudt is natuurlijk of er een herhaling komt van de beurs van 2008? Deze beurs maakte toen iedereen ziek en pestte iedereen uit aandelen. Ook toen hadden de pensioenfondsen problemen.

Om iets te zeggen over de situatie in 2008 moet u beseffen dat beleggen voor een groot deel psychologie is: behavioral finance. Beleggersgedrag is bewezen irrationeel en ook is bewezen dat beleggers sterker worden beïnvloed door zaken die in een recent verleden gebeurd zijn, dan door wat er langer geleden gebeurd is.

Beleggers worden dus zwaarder beïnvloed door kortetermijnervaringen dan door langetermijnvooruitzichten. Ik predik al jaren dat beleggers meer historisch besef zouden moeten hebben, omdat dit ze beter beschermd tegen gekke beslissingen en meer zaken laat rationaliseren.

Ik vind dan ook dat iedereen verplicht boeken moet lezen over de crash van 1929, de crash van 1987, de Nasdaq-bubbel, de subprime, et cetera. Een boekenlijst zoals ik die op de middelbare school kreeg. Want de Nasdaq-grafiek lijkt sprekend op die van Japan alleen dan wel in een iets ander tijdsframe.

De situatie nu
Er zijn nu geen subprime-problemen maar we kampen wel met de gevolgen ervan. De schulden toen zijn overgenomen door overheden en die overheden geven al jaren te veel geld uit.

Bij de Amerikanen komt dit omdat ze al sinds de Eerste Wereldoorlog oorlogen aan het voeren zijn: van de Eerste naar de Tweede Wereldoorlog, naar een koude oorlog, Korea, Vietnam en toen de koude oorlog afgelopen was gingen ze door met de War of Terror.

Zoals ook de Romeinen ten onder gingen aan de kosten van hun oorlogen gaan de Amerikanen nu, met een beetje hulp van de subprime-problemen, hier dus ook aan ten onder. En dus kregen we te maken met het knappen van een bubbel rond de schulden in de Verenigde Staten en Europa.

Bubbelen
Nu kunnen bubbels als ze eenmaal geknapt zijn niet meer opgeblazen worden, de Nasdaq-internethype kon ook niet nog een keer opnieuw opgeblazen worden. Er kunnen slechts nieuwe bubbels gecreëerd worden. Na de Nasdaqbubbel werd de huizenmarkt door de overheid opgeblazen waarna in 2008 deze bubbel weer klapte na de subprime-crisis.

Hebben we de rente zo laag gemaakt dat er in overheidsobligaties een bubbel ontstaan is?

Juist om bubbels te mijden ontstaan er ook weer nieuwe bubbels. Zoals die in goud. Ik vind dit een bubbel. Het nadeel van bubbels is dat het einde ervan niet te voorspellen is.

Schuldenbubbel
Maar ik dwaal af van de vraag of we nu een 2008-scenario hebben. Ik denk helaas van wel, juist omdat veel beleggers het al eerder hebben meegemaakt denk ik dat beleggers op lagere niveaus alsnog weer afscheid gaan nemen en dan minder snel terugkeren op de beurs.

Maar moeten we daarom afscheid nemen van alle aandelen? Nee, veel aandelen zijn al heel goedkoop geworden. Wel moeten we afscheid nemen van bepaalde aandelen. Ik vind bepaalde aandelen nog steeds duur. Althans als ik ervan uitga dat we een dubbele dip krijgen en dat de schuldenbubbel nog veel verder moet leeg lopen.

Dit zou hogere rentes voor overheden gaan geven en zal ook een dramatische daling in de dollar gaan geven.

Een paar voorbeelden van aandelen die last moeten hebben van een dubbele dip:

  • Amazon.com een retailer die volgens de grafiek ruimte heeft om te dalen.

  • Hewlett-Packard is al hard gedaald en dus niet interessant om nu nog te verkopen.

    Maar als ik uitzoom, dan kunt u daar wellicht anders over denken...

  • Ik zat naar mijn vakantieadres in een vliegtuig van een goedkope Spaanse luchtvaartmaatschappij en ik heb naast de Apple store nog nooit zo veel Apple-apparaten bij elkaar gezien in één ruimte. Iedereen had een Ipad of Iphone of andere gadget van Apple bij zich om zichzelf een paar uur te vermaken. Ze hebben dus heel goed verkocht de laatste jaren. Maar en als we de dubbele dip krijgen en er iedereen stappen terug moet zetten, kopen mensen dan nog steeds deze gadgets? Of nemen ze liever een goedkopere versie? Ik denk dat het aandeel niet echt gedaald is maar we wel verkoopsignalen hebben.

  • Bankaandelen zijn wel al hard gedaald. Maar toch staan veel bankaandelen nog niet op niveaus uit 2008. Dit is stof tot nadenken want de Europese bankenindex is wel al weer bijna op de 2008-niveaus.

  • Bank of America kondigde vorige week ineens enorme bezuinigen en ontslagrondes aan. Eerder waren er juist overnames van minder goed lopende spelers door deze partij. Dit soort reorganisaties zijn heel slecht nieuws voor de economie.

  • Maar als we dus iets willen verkopen dan zijn het bedrijven die relatief luxe goederen verkopen. Ik heb ook al eerder gewezen op Harley Davidson. Als we het minder gaan krijgen gaan we minder dure motoren kopen. Tijdens mijn vakantie in Spanje kreeg ik mega veel nep-artikelen aangeboden. Op het strand maar ook gewoon in winkels. Nieuw voor mij waren de Chinese winkels in Spanje waar alles te koop was en ook alles gekopieerd was. Maar in hoeverre luxe kledingmerken hier nu last van hebben?

  • Nokia ging tijdens mijn vakantie omhoog op het bericht van Google met Motorola. Ik zou dat aandeel dus zeker niet wegdoen. Een ander aandeel wat ik op de huidige niveaus niet weg wil doen, is Philips. Dat staat op historische niveaus.

Geld verdienen
Kortom ik denk dat in veel aandelen al veel slecht nieuws zit, maar bepaalde aandelen alsnog veel lager moeten. Ik kan dus niet zeggen dat u al uw aandelen moet verkopen. Maar iedereen moet zijn portefeuille nog eens goed doorlopen op dollargevoeligheid en dubbeldip-gevoeligheid.

Ik ga dit ook doen en ga ook alle grafieken even langs van welke aandelen nog weinig gedaan hebben en die teveel gezakt zijn. Ik koop dan de te veel gezakte aandelen en puts op aandelen die nog niet echt gezakt zijn. Zo kunnen we zelf op een herhaling van 2008 geld verdienen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 augustus 2011 12:32
    Frank, nu de beurzen mede op geruchten en negatieve verwachting van o.a. de criminele/corrupte kredietratingbureaus al belachelijk hard naar beneden zijn gegaan moeten we het niet gaan overdrijven.

    De bedrijven maken nog steeds mooie winsten.
    Als iedereen angst wordt aangepraat dan krijg je dit soort irrationele reacties en houden de mensen de hand op de knip.

    Laten we daarom optimistisch blijven als men roept dat er 30% kans is op een dubbele dip, betekend dat er nog altijd 70% kans is dat er geen dubbele dip komt!
    Het glas is halfvol ipv half leeg, overheden moeten vertrouwen uitspreken en adequaat optreden, shorters en flitshandel aanpakken!!

    Remember be back in September!!!!
    Laten we allemaal de goedkope aandelen oppakken en de schouders eronder zetten, positief blijven!!!!
  2. [verwijderd] 22 augustus 2011 12:41
    Beste Frank/Cees,

    Waar je wel op moet letten is dat de middenklasse steeds kleiner wordt, en de onderklasse en bovenklasse groeien.

    In de VS zie je bijvoorbeeld de detailhandel het slecht doen, maar er zijn nog nooit zoveel prive-jets en gucci spullen verkocht.

    Jouw voorbeeld van Harley Davidson hoort denk ik in die laatste categorie. Er zijn nog genoeg rijkere ouderen die door grijze haren of een kale deksel enige compensatie nodig hebben en geld over hebben.
  3. kwast-c 22 augustus 2011 12:42
    quote:

    RickBreda schreef op 22 augustus 2011 12:32:

    Frank, nu de beurzen mede op geruchten en negatieve verwachting van o.a. de criminele/corrupte kredietratingbureaus al belachelijk hard naar beneden zijn gegaan moeten we het niet gaan overdrijven.

    De bedrijven maken nog steeds mooie winsten.
    Als iedereen angst wordt aangepraat dan krijg je dit soort irrationele reacties en houden de mensen de hand op de knip.

    Laten we daarom optimistisch blijven als men roept dat er 30% kans is op een dubbele dip, betekend dat er nog altijd 70% kans is dat er geen dubbele dip komt!
    Het glas is halfvol ipv half leeg, overheden moeten vertrouwen uitspreken en adequaat optreden, shorters en flitshandel aanpakken!!

    Remember be back in September!!!!
    Laten we allemaal de goedkope aandelen oppakken en de schouders eronder zetten, positief blijven!!!!
    Daar zijn we weer :-)!
  4. Marty.mcFly 22 augustus 2011 12:52
    He Cees,
    Je maakt een goed punt met het gebrek aan historisch besef.
    Ik heb zelf economie gestudeerd, en het viel me al op dat bij geen enkel vak aandacht werd besteed aan economische geschiedenis. Mijns inziens zou dat gewoon een verplicht 1e-jaars vak moeten worden.
    Veel afgestudeerden bij economie hebben dus totaal geen idee hoe crises vroeger zijn ontstaan, hoe ze verliepen, wat de gevolgen waren etc..
  5. forum rang 6 shortie 22 augustus 2011 13:06
    quote:

    RickBreda schreef op 22 augustus 2011 12:32:

    Frank, nu de beurzen mede op geruchten en negatieve verwachting van o.a. de criminele/corrupte kredietratingbureaus al belachelijk hard naar beneden zijn gegaan moeten we het niet gaan overdrijven.

    De bedrijven maken nog steeds mooie winsten.
    Als iedereen angst wordt aangepraat dan krijg je dit soort irrationele reacties en houden de mensen de hand op de knip.

    Laten we daarom optimistisch blijven als men roept dat er 30% kans is op een dubbele dip, betekend dat er nog altijd 70% kans is dat er geen dubbele dip komt!
    Het glas is halfvol ipv half leeg, overheden moeten vertrouwen uitspreken en adequaat optreden, shorters en flitshandel aanpakken!!

    Remember be back in September!!!!
    Laten we allemaal de goedkope aandelen oppakken en de schouders eronder zetten, positief blijven!!!!
    Beste Frank,
    Ik ben het volledig eens met Rick... De schulden zitten niet bij de bedrijven maar bij de overheden. Als er dus ergens nog een bubble zou zitten is het wel in de obligaties.... EN.... in goud natuurlijk!!
  6. [verwijderd] 22 augustus 2011 13:20
    Frank,

    Goed verhaal. Gelukkig ontbreekt Apple niet ;-)
    Wat te denken van olie gerelateerde aandelen. Als er een double dip komt (zelf geloof ik meer in een langdurige nulgroei, het Japan scenario), dan zal de olieprijs nog fors zakken. Ik ga er vanuit dat de westerse wereld minder moet gaan oonsumeren en dat daardoor de export gerelateerde Chinese economie ook minder zal groeien. Minder olie dus. Idem voor staal en andere grondstoffen.
    Wat overblijft is dagelijkse consumentengoederen.

    Edwin
  7. forum rang 5 DNFTT 22 augustus 2011 13:57
    Het zal allemaal vast!, wel je kunt alles aan de economie knopen wat je maar tegenkomt, heden verleden toekomst micro makro en oorlogen, alleen wat WEER vergeten wordt is de mens zelf....

    We zijn gewend aan het leven en aan de welvaart die we hebben en we zullen er van alles aan doen om die welvaart waar we aan verslaafd zijn ook maar enigzinds in stand te houden.
    Levensmiddelen blijven gekocht worden, communicatie wordt alleen maar belangrijker en genieten komt alsmaar hoger op ons verlanglijstje te staan, best mogelijk dat we meer gaan aflossen en iets minder nu gelijk uitgeven, maar of we gelijk 3 stappen terug zetten?? zie je het voor je?
    -'s morgens 1 minuut koud douchen
    -op de fiets naar het werk
    -iedereen eigen broodtrommeltje mee natuurlijk
    -'s avonds zelfgeteelde aardappeltjes en wortels uit de achtertuin
    -geen tv meer natuurlijk want de cv gaat niet meer aan...

    Mogelijk zal de belastingdruk iets toenemen en moet je ergens creatief zijn.... jeee als dat alles is?
    Nu minder schuld is straks weer een hoger netto besteedbaar inkomen het zijn verschuivingen en de beurs? die trapt er nog in ook.
  8. [verwijderd] 22 augustus 2011 14:24
    quote:

    shutterspeed schreef op 22 augustus 2011 13:02:

    Volgens mij verschillen de voorgaande crisis nogal van de huidige situatie. Bubbels zullen blijven komen en gaan indien beleggers irrationeel blijven handelen.
    Je kan bij een debt-bubble niet praten over leeg laten lopen, dat moet wel even goed geregeld worden het is namelijk de bubble der bubbles. Als deze knapt, komt er nooit meer een bubble in wat dan ook.
  9. Wij Rosario 22 augustus 2011 14:36
    Beste Frank, met al jouw financiële kennis moet ik je toch even terechtwijzen, goud is niet in een bubbel (ook als goud barst of opgebrand wordt heb je nog steeds evenveel goud) maar het papiergeld waarin het uitgedrukt wordt. We hebben dus een Euro en Dollar bubbel die binnenkort gaat barsten. Sinds mensen handelen, is goud en zilver een geaccepteerd betaalmiddel geweest. Dat dit nu politiek even onzuiver is, daar trekt de door jouw vaak vereerde markt zich gelukkig niets van aan. Natuurlijk zal op een gegeven moment de goudprijs uitgedrukt in fiat geld dan de "Enforced Dollar" (Edollar) en de "Neuro" (Noord Euro) een lager getal zijn.
    Je moet de boeken van Bonner toch nog eens wat beter bestuderen, ik vraag me zelfs af of je ze wel echt gelezen hebt na bovenstaande gelezen te hebben. Dan zou je namelijk weten dat alle markten van bubbel naar bubbel gaan.
  10. forum rang 5 DNFTT 22 augustus 2011 14:50
    quote:

    Dom-dom schreef op 22 augustus 2011 14:24:

    [...]

    Je kan bij een debt-bubble niet praten over leeg laten lopen, dat moet wel even goed geregeld worden het is namelijk de bubble der bubbles. Als deze knapt, komt er nooit meer een bubble in wat dan ook.
    Natuurlijk wel, maar dan hebben we geen 'euro'tjes meer maar 'poen, ping of mogelijk weer gulden' biljetjes in de knip.
    Hoe groot de bubble knal ook mag zijn, zodra je maag om het eerste boterhammetje vraagt ga je ruilen om dat boterhammetje te pakken te krijgen.
    Aangezien Rosario's broodje goud niet erg praktisch is als je een potje appelmoes wilt kopen zal er binnen no time weer een betaalsysteem van de grond komen... geen illusie dus dat de bubble's verleden tijd zijn!
  11. Wij Rosario 22 augustus 2011 14:51
    Frank,
    Nu nog even over de waardering van de aandelen, volgens mij zullen alle aandelen het komende jaar / jaren nog een erg beroerde tijd doormaken tot zoals je als meldt de schulden weer op een normaal niveau aangekomen zijn. Zover is het helaas nog lang niet dus alle aandelen zullen dalen uitgedrukt in comodities maar de echte bedrijven die iets tastbaars en echte eerste levensbehoeften maken zullen veel minder of bijna niet dalen, het gekke is dat die al sterk gecorrigeerd hebben terwijl de nu populaire bedrijven die holle vaten verkopen zoals Google, Apple, Tomtom, KPN, vastgoed, etc. naar mijn inzicht helemaal zullen verdwijnen.
    Je kunt zoveel technische lijnen in die grafieken zetten wat je wilt, fundamenteel is er iets helemaal mis in de financiële wereld dat moet eerst uitzieken, Bernanke, Trichet cs. kunnen het proces wel uitstellen maar niet stoppen.
  12. Wij Rosario 22 augustus 2011 15:42
    japio,o,
    we weten het over niet al te lange tijd. Ik zeg ook niet dat we het niet nodig hebben maar het vastgoed is nog niet de helft waard voor wat er voor betaald werd. Veel vastgoed firma's zullen dus capituleren. De gebouwen en de terreinen blijven wel zonder de gemeentelijke bemoeizucht er omheen en de communicatie middelen blijven ook maar niet via inefficiënte zeer klantonvriendelijke oud staatsrelikten zoals de KPN
  13. [verwijderd] 22 augustus 2011 17:22
    Frank,
    Inderdaad L'histoire se repete, maar meestal toch op een net iets andere wijze. Vaak een gevolg van veranderde omstandigheden,fundamenteel en/of technisch. De oorzaken van de 2008-crash zijn anders dan die van de 2011-crash. De overheden kunnen dit keer niet langer op grote schaal stimuleren.Integendeel: Ze moeten bezuinigen, hetgeen op de korte termijn tot krimp leidt (zie bijv. Griekenland). Er blijft daardoor feitelijk niets anders over dan direct of indirect de geldpers aan te zetten (QE3). Dat kan te zijner tijd tot grote inflatie leiden, maar -elk nadeel heb z'n voordeel- voor landen met schulden is dat minder erg. Kortom: Bij een laissez-faire beleid van overheden en ECB/FED denk ik dat we wel weer eens nivo's van onder de 200 kunnen gaan zien. Met een QE3 echter behoort 400 ook weer tot de mogelijkheden.
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links