Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hedgebeslissingen

De onzekerheid op de markt is momenteel extreem hoog, wat bij veel beleggers zal lijden tot overwegen om een gedeelte van de portefeuille te hedgen. Hedgen (het afdekken van risico’s) is een aspect waar vele beleggers (en bedrijven) profijt van kunnen hebben.

Het rendement van beleggers en winstgevendheid van bedrijven kunnen met behulp van hedging minder gevoelig worden voor marktbewegingen, zoals aandelenprijs, rente, grondstoffenprijs of wisselkoersschommelingen. Wat zijn nu belangrijke valkuilen waar u als individuele, of institutionele belegger op moet letten bij een hedgebeslissing?

Ten eerste, een hedge dient nooit op zichzelf beoordeeld te worden. Een hedge vormt een onderdeel van een portefeuille en reduceert de marktgevoeligheid van de totale portefeuille. Daarom dient men naar de performance en risico’s van de totale portefeuille te kijken, en niet naar de winst of verlies op een individueel hedge-instrument.

Individueel instrument
Dit lijkt misschien triviaal, maar het blijkt dat beleggers (en mensen in het algemeen) sterk de neiging hebben elke beslissing op zichzelf te zien en dus naar de winst en verlies op elk individueel instrument kijken. Neem het volgende voorbeeld van de beroemde psychologen Daniel Kahneman en Amos Tversky uit 1986:

Stel je voor dat je de volgende twee gelijktijdige beslissingen moet nemen:

Beslissing (i), kies tussen:
(A) een zeker winst van 240 dollar
(B) 25% kans op 1000 dollar and 75% kans op 0 dollar

Beslissing (ii), kies tussen:
(C) een zeker verlies van 750 dollar
(D) 75% kans op een verlies van 1000 dollar and 25% kans op 0 dollar.

Wat zou u kiezen?

Gemiddeld blijkt meer dan 80% van de mensen voor A te kiezen in Beslissing (i), en meer dan 80% van de mensen voor D te kiezen in Beslissing (ii). Verreweg de meeste mensen blijken dus voor de combinatie A&D te kiezen, keuzes die op zichzelf logisch zouden zijn.

Consistent aanwezig
Echter, als reeds benadrukt in de vraagstelling, dient men twee keuzes te maken, wat inhoudt dat de combinatie van Beslissing (i) en Beslissing (ii) van belang is. En dan is juist A&D een hele slechte keuze, omdat de combinatie B&C altijd beter is.

A&D: 25% kans om 240 dollar te winnen en 75% kans om 760 dollar te verliezen
B&C: 25% kans om 250 dollar te winnen en 75% kans om 750 dollar te verliezen

Kortom, mensen hebben de neiging elke beslissing op zichzelf te zien en deze los van andere beslissingen te beoordelen. Dit effect is niet alleen in het bovenstaande, eenvoudige voorbeeld aangetoond, maar op vele terreinen (lees meer in Beleggersvalkuil) en lijkt consistent in gedrag aanwezig te zijn.

In mijn volgende column meer over hedging en behavioral finance.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guido Baltussen

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Meer over Guido Baltussen

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. mei '17 De valkuil van ranglijsten
  2. jan '17 Hoe we voortborduren op het verleden 1
  3. dec '16 Vergeet het verleden... 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. BdeHaas 19 augustus 2011 19:00
    een investering achteraf beoordelen op resultaat lijkt me inderdaad geen goede gewoonte long of short.

    Dat een individuele investering (hedge of geen hedge) niet individueel beoordeeld dient te worden vind ik niet echt aan te raden.

    de samenstelling van je portfolio dient 100% uit investeringen te bestaan waar je een bullish outlook op hebt (long of short) een investering toevoegen waarvan je een negatief rendement verwacht is nooit een goede toevoeging aan je portfolio en doe je dit met het excuus om het risico van de gehele portfolio naar een aanvaardbaar niveau te brengen dan is je portfolio verkeerd opgebouwd en dien je daar een verandering aan te brengen die consistent is met je outlook, niet een slechte belegging toe te voegen.

    imo.
  2. raulgol 19 augustus 2011 20:21
    A= 240 dollar winst + D = 0 dollar of 750 dollar verlies.
    25% dat je 240 dollar wint, 75% kans dat je er of 510 verliest.

    B= 250 dollar winst of 0 + C = 750 dollar verlies.
    25% kans dat je 500 dollar verliest, 75% kans dat je 750 verliest.

    Nu moet u mij eens uitleggen waarom B+C nu een mooie keuze is.

  3. [verwijderd] 20 augustus 2011 22:47
    De expected values zijn als volgt:

    A:+240
    B:+250
    C:-750
    D:-750

    Dus B+C of B+D zijn de beste keuzes. Aangezien het risico van D hoger ligt dan van C (meer variantie) lijkt B+C wel de beste oplossing.

    Maar de uitleg in de laatste alinea van dhr Baltussen slaat inderdaad als een tang op een varken.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links