Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

EUR/USD op vakantie!

De afgelopen tijd heb ik enkele artikelen gewijd aan de ontwikkelingen die plaatsvonden nadat politici hun zegje hadden gedaan over de problemen die speelden. Maatregelen zijn getroffen,  interventies zijn gedaan en de markt doet er vervolgens zijn zegje over.

Euro-dollar
De eerste blik op de “nieuwe” verstandhoudingen levert een neutraal beeld voor de EUR/USD op voor de middenlange termijn, hetgeen ontstaan is uit de correctie voor die termijn binnen de lange termijn-uptrend.

Ons favoriete paartje lijkt op vakantie aangezien het in tijden niet zo rustig is geweest. Het gevolg van deze rustpauze is dat de aandacht is verschoven naar de verhoudingen tussen muntjes waar wel beweging is en dus ook kansen en bedreigingen de boventoon voeren.

Japanse yen
De kracht van de yen viel ons vervolgens op waarbij het zwakste paar in deze toch duidelijk de USD/JPY  is gebleken. De dreiging van dit paar om eens onder de 75 te duiken en serieus de 70 aan te vallen groeit met de dag. Wel zal het voor velen een verrassing zijn wanneer we er staan.

Het tempo waarmee deze beweging voortduurt is erg laag waardoor er een soort van gewenning ontstaat aan de huidige koersen. Hierdoor ontstaat het effect van het kikkertje in het lauwe water.

Nu gaat mijn column niet over het wel en wee van de flora en fauna in valutaland dus ik laat de kikker in het bakje voor wat het is. Indien u wilt weten wat ik hiermee bedoel zie ik de vraag wel tegemoet en zal ik reageren op het forum.

Sterke trend
Een andere krachtpatser met een sterke trend ten opzichte van de euro en de dollar is de Zwitserse frank gebleken. Ondanks interventies, dreigingen en correctieve bewegingen binnen de trend is deze onaangetast gebleven en ligt het in de verwachting dat oplevingen van de euro en de dollar van tijdelijke aard zullen zijn.

De volgende analyse bracht ons het nieuws dat de Australische dollar flink terrein had verloren ten opzichte van de euro. Daar is de zijwaartse beweging het vervolg op de gebroken down trend gebleken.

Conclusie
Alles op een hoopje komt het erop neer dat: de euro niets heeft verloren ten opzichte van de dollar, heeft verloren ten opzichte van de yen en de frank en uiteindelijk terrein heeft gewonnen ten opzichte van de Australische dollar en de Zuid-Afrikaanse rand. Deze laatste beweging is op zijn minst opmerkelijk te noemen en daar verwacht ik sowieso meer van.

Vandaag maken we een kleinere vlucht over de planeet, we nemen een korte vlucht naar Oslo met een korte tussenstop in Stockholm, de munten heten respectievelijk Noorse kroon (NOK) en de Zweedse kroon (SEK).

Opwaartse trend
De eerste grafiek betreft EUR/SEK. Hierin is al geruime tijd een opwaartse trend te ontdekken die pas ontstaan is na de breuk van de lange termijn downtrend en de creatie van een eerste hogere low. Nu is er recent een tweede hogere low gerealiseerd en nu ook weer een nieuwe high.

Gefeliciteerd we zijn ouders geworden van een gezonde uptrend!

Correctie daargelaten weten we nu welke grens we moeten behouden voor een te verwachten vervolg van dit proces van hogere toppen en bodems. Negen moet behouden blijven en 9,50 ligt in het verschiet richting december naar mijn idee. Het is nu tijd om wat geld van de tafel te halen om vervolgens op een dubbeltje of twee lager weer in te stappen in deze trein naar het noorden.

Lange termijn bodem
Dan EUR/NOK. Daar is op het eerste gezicht weinig nieuws te beleven, ware het niet dat dit een lange termijn bodem is. De 7,50 is in alle ellende van de afgelopen zes jaar en de daar haaks op staande euforie niet geslecht.

Ik verwacht nu ook niet dat dit gaat gebeuren en een kleine correctie daargelaten denk ik dat de 8,95 er in Q4 aan gaat. Wanneer dat een feit is brengt dit spoor ons naar koersen die we een tijd niet hebben gezien, namelijk 8,25. Schokkend veel is het niet, maar wel nieuw en in lijn met de richting die ik voor de euro zie.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 augustus 2011 09:00
    quote:

    Gökhan Erem schreef op 16 augustus 2011 19:23:

    Ja, de trading range wel, maar contrair aan de trend (LT). Dus alleen doen met krappe bracket stops.
    Je hebt helemaal gelijk, maar een klein gokje moet kunnen. Hij blijft zo mooi tussen die +/- 1,40 en 1,45 daar moet je wel gebruik van maken toch? :-)
  2. [verwijderd] 17 augustus 2011 10:18
    Beste Gökhan,

    Bedankt voor de bijdrage. Volgens mij wordt er in de laatste alinea niet 8,95, maar 7,95 bedoeld die er in Q4 aangaat (de bovenkant van de zijwaartse beweging van de afgelopen maanden).

    Verder sluit ik me aan bij holenbeer: waarop zijn de Q4 verwachtingen voor de NOK gebaseerd? Dus waarom zou de EUR/NOK de bovenkant van de zijwaartse beweging in Q4 slechten?

    Groet
  3. Ludger21 18 augustus 2011 14:21
    Beste Gokham Erem,

    De Eur/USD is nog steeds opvakantie, maar hoe is het gesteld met het Britse Pond? Ik vermoed dat het Pond gaandeweg, sluipend, sterker aan het worden is zowel tegenover de Pond en de Dollar: ben jij het met deze analyse eens?

    Alvast dank voor je reactie en vriendelijke groet
    Ludger Buijs

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links