Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ING: opkomende markten in gevaar

Als gevolg van de sterke geldgroei en de stijgende kerninflatie is de beleidsflexibiliteit in de opkomende markten op het moment veel lager dan in 2008. ING Investment Management waarschuwt daarom dat het gevaar op beleidsvergissingen toeneemt.

Maarten-Jan Bakkum, GEM Equity Strategist bij ING Investment Management: “Wij hebben dat dit al enigszins kunnen zien in Turkije en Brazilië. Onverantwoord monetair beleid en maatregelen ten koste van de vrije handel en het vrij verkeer van kapitaal, hebben implicaties voor het groeipotentieel op de lange termijn. Beleggers moeten hiermee rekening houden in de vorm van hogere risicopremies voor landen en lagere winstverwachtingen voor bedrijven.”

Bakkum verwacht dat door een afnemende mondiale handel en dalende grondstofprijzen een groot deel van de opkomende markten rechtstreeks wordt getroffen. Een lange periode van risicoaversie zal de kapitaalstromen naar opkomende markten verder onder druk zetten. ING IM vindt dat Turkije, met een lopende rekening-tekort van meer dan 8%, een groot risico neemt door de rentes te verlagen en denkt dat de regering bang is voor een scherpe afname van de Europese groei en een opwaartse druk op de Turkse lira.

In Brazilië door bleven de rentetarieven door vele jaren van beperkte budgettaire hervorming in de dubbele cijfers, terwijl ze in de ontwikkelde markten dicht bij 0% lagen. Daardoor heeft het land enorme hoeveelheden speculatief kapitaal aangetrokken. Dit stuwt volgens ING IM de valuta naar recordhoogten. Ook Zuid-Afrika maakt een kwetsbare indruk vanwege zijn grote externe financieringstekort (3% van het bbp) en de totale afhankelijkheid van de portefeuillebeleggingsstromen. De directe inflatiedynamiek is er nog altijd aan het verslechteren, waardoor het moeilijk wordt de rentes te verlagen. 

Landen met een gezonde financiële toestand of met een voldoende krachtige endogene groei om het hoge begrotingstekort aan te kunnen, bevinden zich volgens ING IM in de beste positie. China, Indonesië en India zullen de groeischade waarschijnlijk beperkt kunnen houden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links