Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman: Obligatiewereld op z'n kop

Beleggers moeten op zoek naar strategieën die flexibeler en opportunistischer zijn. Dat betoogt Jason Singer, Managing Director bij Goldman Sachs Asset Management, in een artikel over de veranderingen die de financiële crisis heeft veroorzaakt. Kozen voorheen beleggers op zoek naar een hoog rendement nog voor obligaties van opkomende markten, high-yield obligaties, en andere meer risicovolle delen van de markt, nu bieden toonaangevende markten voor staatsobligaties een rendement van ongeveer 2,1%. Daarmee wordt de rol van staatsobligaties als bron van stabiliteit in de portefeuille ondermijnd.

Veel ontwikkelde landen hebben te maken met hoge schulden. Iedere misstap kan er voor zorgen dat beleggers hoge rentes gaan vragen voor het beleggen in staatsobligaties en dat al uitgegeven obligaties met lagere coupons in waarde dalen. Gelukkig zijn er ook positieve veranderingen, aldus Singer. Opkomende markten vormen nu een belangrijke drijfveer achter de wereldeconomie en bieden beleggers betere grondslagen op het gebied van groei en schulden dan landen in de ontwikkelde wereld. Ook bieden ze perspectief op hogere inkomsten.

Het bedrijfsleven is veel conservatiever geworden: kosten zijn gereduceerd, schuldniveaus zijn teruggebracht en er is geld opgehaald. Dit beperkt het risico voor beleggers, terwijl de rendementen op bedrijfsobligaties vergeleken met staatspapier aantrekkelijk zijn.

Wat beleggers volgens Singer moeten veranderen:

  • Obligatieportefeuilles moeten internationaler worden.
  • Risico’s moeten worden aangegaan op basis van het aanbod aan beleggingskansen en van diversificatie. Dat is beter dan gericht blijven op staatsobligaties waar de rendementen het risico wellicht niet compenseren.
  • Obligatieportefeuilles moeten flexibel genoeg zijn om ingrijpend te verschuiven tussen risicovolle sectoren en staatspapier, afhankelijk van de omstandigheden.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies
  2. 08 mei Must read: Amerikaanse consument heeft geld genoeg
  3. 07 mei Must read: Inspelen op Amerikaanse verkiezingen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links