Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AMX met korting

Hoewel het cijferseizoen van de Nederlandse beursfondsen nog maar net begonnen is, kunt u aan de onderstaande grafiek zien dat de winsttaxaties van AEX-fondsen naar beneden wijzen.

De gemiddelde verwachting van de AEX-fondsen voor de winst per aandeel in 2011 en 2012 is respectievelijk 33,12 en 36,46 euro (zie de AEX-tabel).

Beide cijfers zijn weliswaar hoger dan het gerapporteerde winstcijfer van 2010 van 28,50 euro, maar tonen een dalende trend (zie de rode lijn: winsttaxatie 2011 en de net gestarte groene lijn: winsttaxatie 2012 in de grafiek hieronder).

Taxatiewijzigingen van AEX-fondsen 30/9/2008 - 27/7/2011

Bron: Factset data en Keijser Capital

Ondermijnd vertrouwen
Als ik top-down naar de markt kijk, wordt duidelijk dat de onzekerheden bij overheidsfinancieringen het vertrouwen ondermijnen. Na Griekenland, is er nu gesteggel in de Verenigde Staten, en na de zomer komen Portugal, Italië en Spanje aan de beurt.

Opmerkelijk is dat de Deutsche Bank (DB) in het bericht over het eerste halfjaar meldde dat zij haar sovereign exposure op de PIIGS landen met 70% had teruggebracht van 12,1 miljard euro eind 2010 tot 3,7 miljard euro eind juni 2011. (Wie zijn de kopers? de Europese Centrale Bank?)

Met name de schuld op de Italiaanse staat is gereduceerd van 8 miljard tot 1 miljard euro. Griekenland en Spanje zijn ieder met circa 1 miljard euro de andere belangrijkste PIIGS-debiteuren.

Welke verliezen hierop geleden zijn weten we niet, wel is bekend dat DB in het tweede kwartaal 155 miljoen euro afgeschreven heeft op Grieks staatspapier. De komende weken zullen we weten hoe andere financials geboerd hebben.

Beter groot dan klein
Tot nu toe in 2011 doen de Nederlandse largecapaandelen het relatief beter dan de midcapaandelen (AEX -5% en AMX -11%, ASCX -3%). Dit is te wijten aan een forse daling van aandelenkoersen van de zware wegers in deze index, zoals Imtech, CSM en Nutreco.

Dit grote verschil doet zich niet voor bij andere midcapindices zoals de MDAX in Duitsland. In Frankrijk doet de CS90 CAC Smallindex het zelfs veel beter dan de CAC40.

Opvallend is dat de getaxeerde winstgroei (2012 versus 2011) bij de AMX-fondsen (zie de AMX-tabel) hoger (+18%) ligt dan bij de AEX-fondsen (+10%), terwijl de gemiddelde koers-winstverhouding voor 2012 voor de aandelen in deze beide indices 9,2x is.

Vandaar dat er nu weer naar deze fondsen wordt gekeken. Onlangs publiceerde RBS hierover en stelde dat de small- en midcaps in de Benelux (exclusief vastgoedfondsen) nu een discount in de koers-winstverhouding van meer dan 30% hebben.

Large versus mid- smallcap multiples Benelux (exclusief vastgoedfondsen)

Tegenvallers zijn tot op heden:

De laatste twee meldden daarbij ook nog afschrijvingen op goodwill.

Meevallers tot nu toe zijn:

Verguisd
Met name de laatste heb ik nogal eens verguisd (zie Wessanen: te ambitieus), maar Wessanen zou het nu verrassend goed kunnen doen. Het nieuwe management is op de goede weg en optimaliseert de productie en het assortiment.

Vooral bij Amerikaanse dochter ABC die in de etalage staat, gaat het uitstekend (eerste halfjaar: omzet 34,6 miljoen en EBIT 4,5 miljoen euro), wat de verkoopopbrengst kan verhogen.

Taxaties, koersdoelen, koersperformance en wegingen van AEX-fondsen
Klik op de tabel voor de hele versie in PDF

Taxaties, koersdoelen, koersperformance en wegingen van AMX-fondsen
Klik op de tabel voor de hele versie in PDF


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. dec '15 Een uitdagend 2016 2
  2. jan '15 Durf te voorspellen!
  3. dec '14 2015: AEX naar 450 5

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links