Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Carmignac op z'n Zwitsers

“Eigenlijk zitten we gewoon onderuit en we lezen de krant,” lacht Guido Barthels (foto), sinds 2008 één van de drie directeuren van de Zwitserse vermogensbeheerder Ethna. Niet dat hij daarmee de indruk wil wekken een makkelijk baantje te hebben, maar in de filosofie van Ethna doet de asset allocatie het grootste deel van het werk. “Het belangrijkste doel wat we hebben is kapitaalbescherming en stabiele inkomsten genereren, vooral door couponrente.”

En dat, zegt Barthels, is vooral een kwestie van gezond verstand. “We zijn er niet om slimmer dan de markt te zijn. Wij zijn er om te beleggen ìn de markt. Het doel is om verliezen te vermijden en daar hebben we een heel goede reden voor, want we hebben zelf ook ons geld in deze fondsen zitten. Als wij geld verliezen lijden wij zelfs meer pijn dan de gemiddelde belegger, want wij hebben al ons geld er in zitten en de gemiddelde klant slechts een deel van zijn vermogen. Zo beheren we het ook: we doen alsof iedere klant ál zijn geld bij ons heeft staan. Dat geeft een besef van verantwoordelijkheid dat bij deze functie hoort.” 

Met drie mixfondsen – een defensief, een gebalanceerd en een offensief – is het productenpalet van Ethna overzichtelijk. Het kleine huis – in totaal beheert Ethna 3 miljard euro – specialiseert zich in asset allocatie vanuit een eigenzinnige visie. Eurocrisis of niet, Guido Barthels ziet de komende tijd toch meer perspectief in obligaties dan in aandelen.  “Ik ben echt niet Mister Doom ofzo, maar in aandelen is het meeste goede nieuws nu wel ingeprijsd. Ik denk dat de risico’s vooral neerwaarts zijn.” 

Hoe hoog is de Europese lange rente?

“De aandelenmarkt is erg grillig  en wij willen juist de grilligheid beperken. De obligatiemarkt is al nerveus genoeg. We hebben nu een aandelenexposure van 11,4% in ons grootste fonds, Ethna Aktiv E. Terwijl we tot 49% mogen gaan. Dat geeft wel aan hoe we er nu over denken. In het Global Defensiv fonds zitten we op 2,7% aandelen. Eigenlijk is het fonds nu een obligatiefonds met een equity kicker.” 

De komende tijd ziet Barthels weinig goed nieuws in het verschiet. “We zien de eerste tekenen dat de VS wel eens in een nieuwe recessie zou kunnen glijden. Daarnaast is de Europese – en dan vooral de Duitse – economie aan het pieken. Daar zullen we wat afvlakking gaan zien, hoewel ik niet verwacht dat Duitsland in een recessie schiet. De kans op een hernieuwd boom-scenario is in ieder geval extreem laag. Het kan goed zijn dat we in Duitsland  inflatie en loonstijgingen gaan zien. Maar in andere landen in Europa zien we helemáál geen inflatie. Dus de ECB zal weinig reden hebben om iets te veranderen aan de lage rentepolitiek.” 

“De lange rente in Europa in ondertussen all over the place. Hoe hoog is de Europese 10-jaarsrente? Wie het weet mag het zeggen. De Duitse is 2,7%, de Griekse rente ligt ruim boven de 15%. Ik denk dat we de rentetop voor Bunds in de komende jaren wel hebben gezien. Duitsland wordt nog altijd gezien als safe haven. Het is de enige plaar van stabiliteit. De fair value van Bunds ligt nu rond de 3%.”

Om toch wat te verdienen in de obligatiemarkt zoekt Barthels naar “min of meer stabiele” vastrentende beleggingen die naar alle waarschijnlijkheid worden afgelost. “Als we daarbij een redelijke couponrente ontvangen is dat voor ons prima. Daarvoor zoeken we heel specifiek naar de beste uitgevende instellingen. De EU is een favoriet, en het EFSF, maar ook sommige grote bedrijven. We hebben zelfs een aardig setje financials.”

Vuiltje onder Carmignac's nagels

Obligaties van financials, dat lijkt tricky business in een tijd waarin een default van Europese landen geen denkbeeldig scenario is. Durft Barthels dat risco wel aan?  “Ik ben dan wel Duits, maar ik ben niet gek,” lacht hij. “Natuurlijk dreigt er enorme waardevernietiging als de euro ontploft. Maar ik kan niets met Armageddon-scenario’s. Wat moet ik dan? Helemaal in cash gaan met ons belegd vermogen van 3 miljard euro? Dat wordt dan ook waardeloos."

"Ik neem gecalculeerde risico’s met mijn beleggingen, maar met dit soort extremen kan je geen rekening houden. En ik kan me eerlijk gezegd ook niet voorstellen dat de Europese politici zó stom zijn dat ze de eurodoor het putje laten gaan. Hoewel het wel angstaanjagend is om te zien wat ze nu aan het doen zin. Het lijkt ze wel totaal te ontgaan wat er moet gebeuren.” 

Door de eigenzinnige allocatie-aanpak wordt Ethna soms wel eens vergeleken met het Franse Carmignac, dat de laatste jaren een sterke groei doormaakte. “Ik vind het erg vleiend,” zegt Barthels.” Edouard Carmignac heeft de laatste tijd wat problemen met zijn rendement, maar hij is nog altijd een excellente fondsmanager. Petje af voor wat hij heeft gedaan."

"Maar goed, wij stellen natuurlijk weinig voor in vergeljking met Carmignac. Zijn fonds heeft iets van 50 miljard onder beheer of zoiets. Wij met alle fondsen bij elkaar net 3 miljard. Wij zijn een klein vuiltje onder Edouard Carmignac’s nagels – en daar mogen we al trots op zijn. “


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  2. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  3. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Peter van Kleef 1 augustus 2011 16:18
    Beste Joh,

    Op IEX en IEXProfs wordt geen sponsored content geplaatst. Als partijen willen adverteren kan dat, in de magazines kunnen ook advertorials worden ingekocht (waarbij klip en klaar vermeld staat dat het een advertorial is) maar er is geen sprake van dat content gekocht wordt, zoals je lijkt te suggereren.

    Het kan natuurlijk wel zijn dat een auteur enthousiaster over een fonds of partij is dan de lezer. En andersom kan ook. Dat kunnen we, zoals je zult begrijpen, helaas niet voorkomen - maar zal nooit geworteld zijn in het al dan niet adverteren van een fondshuis.

    Peter van Kleef
    Redactie IEXProfs
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links