Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ad, Eelco & Jaap

Warrum is niet geheel met beleggingspensioen. Af en toe schijft hij nog voor IEX magazine, zoals deze column voor het zomernummer.


Behalve voor de lijntrekkers onder ons – die het vertikken zich écht in de materie te verdiepen, daar zijn het lijntrekkers voor – koesteren we allemaal de illusie slimmer te zijn dan de markt. Achter al onze beleggingen zit een gedachte. Een plan, een visie. Achter onze portefeuille zit een zorgvuldige risicoafweging.

Ronkende rekenmachines, vierlaagse spreadsheets, vuistdikke analistenrapporten en de mening van buurman Janssen – die het de vorige keer ook helemaal goed heeft gezien. In elk geval volgens hemzelf.

Zo zijn wij beleggers dol op trends en op het extrapoleren van die trends. Wist u dat er in 2090 liefst zeventien miljard Chinezen zijn – dat is tegen die tijd anderhalf keer de hele wereldbevolking. Die hebben samen 21 miljard breedbeeldtelevisies, 16 miljard auto’s en consumeren per hoofd van de bevolking 18 koeien.

Klassiek patroon
Philips, BMW en een Argentijns vleesbedrijf kopen, dus. Philips is trouwens alleen een goed idee als het zijn hoofdkwartier op tijd verhuist, want in het tempo waarin de poolkappen smelten ligt ons land tegen die tijd ver onder de zeespiegel (koop Arcadis voor de zekerheid.)

Over smeltende poolkappen gesproken, in Nederland hebben we Ad Schellen, de aimabele fondsbeheerder van Delta Lloyd die eerst namens Ohra Milieutechnologiefonds het hem toevertrouwde geld decimeerde en daarna al even duurzaam dipte met het Delta Lloyd Water & Climate Fund. Met de allerbeste bedoelingen en met rugdekking van Al Gore.

Dat is trouwens een klassiek patroon, het zijn altijd de aimabele fondsbeheerders die het slechtst presteren. Ooit hadden we Eelco Ubbels die vanuit Maastricht elke week een paar tienden van een procent van zijn beleggers kwijtspeelde met zijn rekenmodellen van het Global Future Fund nadat eerder zijn sectorrotatiefonds (briljant idee!) ook al geflopt was.

17 miljard Chinezen
En Optimix’ Jaap Westerling is ook een beste vent, maar zijn technologiefonds werd onder zijn beheer desondanks 90% lichter. Allemaal mannen met een idee achter hun fonds. Een goed idee. Een trend. Maar een trend is nog geen rendement. Vraag het Ad maar. Of Eelco. Of Jaap.

Die andere Jaap – ome Jaap – lanceerde bij Robeco ooit een Recovery-fund, maar de markt weigerde te herstellen tot nadat het fonds weer was opgedoekt. En ome Rolf Stout vloog bij de concurrent hoog, maar landde met een buikschuiver. Hij spotte de grote trends op de financiële markten haarfijn, maar toen iemand de stop uit de oceaan trok, bleek hij zonder zwembroek te badderen.

We hebben geen goeroes nodig, geen trends, geen verlichte momenten. Zelfs geen 17 miljard Chinezen. Wat een belegger nodig heeft is geen idee. Zodra we geen idee hebben, doen we de slimste dingen. In elk geval de minst stomme dingen.

(Dit artikel is tevens gepubliceerd in IEX magazine, juni 2011)


Warrum Buffet geniet wereldwijde bekendheid als bedenker en beoefenaar van de blijzin en de bijkomkomma. Buffet wenst niet verantwoordelijk te worden gehouden als hij in zijn columns de draad, zichzelf en de lezer kwijtraakt (in willekeurige volgorde). Uw reactie is welkom op buffet@iex.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Warrum Buffet

Warrum Buffet is een literator volgens de definitie van Van Dale: beoefenaar van de schone letteren. Hij schrijft over zijn waarneming van alledaagse gebeurtenissen, voor zover die (volgens hem) gerelateerd zijn aan beursgenoteerde bedrijven. Dédain, overgevoeligheid en een groot beeldend vermogen zijn Buffets handelsmerken. ...

Meer over Warrum Buffet

Recente artikelen van Warrum Buffet

  1. sep '11 De beurs is rond 4
  2. jul '11 Ad, Eelco & Jaap 7

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. wwilliamss 15 juli 2011 15:19
    Prachtig stukkie, waarheid en humor
    Ja .
    Een ieder denkt de markt op zijn eigen wijze te verslaan.
    Wie wint. de "professional" of de "leek".
    Doch na mooie jaren val je naar beneden en je hoopt na slechte tijden op te stijgen.
    Zo gaan we weer naar de gemiddelden.
    Doe maar simpel, net als de octopus.
    Ga vooral bij een koopaanbeveling verkopen?
    Of toch maar niet?.Hmm, nog eens over denken.
    Toch blijf ik ook vertrouwen de markt te verslaan,ha!
    En velen met mij.

  2. [verwijderd] 16 juli 2011 09:03
    De beurs zou zomaar als het leven zelf kunnen zijn, een mysterie.
    De spelregels van het leven zijn eenvoudig doch niet gemakkelijk. Zo ook voor beleggers.
    Hoe komt het nou dat de belegger het zich zo moeilijk gaat zitten maken?
    In het diepere weten is geweten dat overgave aan en het besef niet te weten, werkelijk weten is.
  3. [verwijderd] 16 juli 2011 09:18
    Zodra op een beurs/financiële markt een trend/verband echt zichtbaar wordt, houdt de trend/het verband op te bestaan.

    Overigens leuk dat WB weer terug is. Hoop wel dat het volgende stukje met ietsje minder handrem en iets meer fantasie geschreven wordt. Zie dit aub niet als een fles azijn, zo is het niet bedoeld.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links