Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Te veel geloof in Azië-sprookje'

Dat beleggers exposure naar opkomende markten zoeken, is prima.  Maar ze kijken daarbij teveel de verkeerde kant op. Terwijl iedereen rendement zoekt in Azië, nemen de risico’s daar toe. Chris Palmer, directeur Global Emerging markets bij Henderson, zegt tegenover IEXProfs dat beleggers Latijns-Amerika ten onrechte negeren. “De Aziatische regio profiteert van de mythe die er sinds de jaren tachtig – toen het begrip Aziatische Tijgers ontstond – rond Azië hangt. Maar was Ierland niet de Keltische Tijger?”.

En de geschiedenis leert dat crises in Azië niet ondergedaan hebben voor die in Latijns-Amerika. En ook nu ziet Palmer donkere wolken boven Azië. “De schuld van huishoudens is hoger dan in Latijns-Amerika of Oost-Europa. En de valuta in Azië zijn ook niet echt vrij maar over het algemeen aan de Amerikaanse dollar gekoppeld. En dat beperkt de bewegingsvrijheid van de centrale banken in die landen.

Dure munt, inflatie
Hoewel de binnenlandse consumptie er toeneemt is Azië nog altijd te veel afhankelijk van export om de valuta los te koppelen en te laten opwaarderen, veronderstelt Palmer. “Zelfs al de centrale banken al zouden willen, is de politieke invloed van ceo’s uit de exportsectoren nog veel te groot. Die willen een goedkope munt.”

Dat een gekoppelde munt niet altijd handig is, is een les die landen als Mexico en Argentinië in het verleden geleerd hebben.  Brazilië laat de munt al aardig meebewegen met het economisch tij.  “In slechte tijden hebben ze de flexibiliteit om te munt in waarde te laten dalen om het bij goede tijden weer wat op te laten komen. In Azië is die flexibiliteit er niet.”

Daarnaast wordt Azië nu geteisterd door oplopende inflatie – een vijand die de afgelopen decennia vooral aan Zuid- en Midden-Amerika werd gelinkt.  “Latijns-Amerika heeft geen Singapore als sterk financieel centrum, maar staat er nu wel een stuk beter voor als in de jaren tachtig. Toen leed de regio onder een combinatie van deflatie door grondstofprijzen, een energieshock en slecht monetair beleid.”

India: accident waiting to happen
Veel kleinere landen in de regio – Chili, Colombia, Peru en Mexico – hebben al een aardige rally achter de rug in de voorbije jaren. Dat heeft volgens Palmer vooral te maken met de verplichte pensioenregelingen waardoor die fondsen veel in eigen land aandelen inkochten. “Werknemers moeten verplicht 4 tot 7% van hun loon in een pensioenplan steken. Dat heeft de lokale aandelen- en obligatiemarkten een stevige zet gegeven.” Maar met name over grootmachten Brazilië en Mexico is Palmer optimistisch.

Volgens Palmer zijn beleggers meer vergevingsgezind naar Azië toe dan naar Latijns-Amerika. De crisis in Latijns-Amerika in de jaren negentig heeft beleggers schrik aangejaagd, en die zit nog steeds in de benen. In schril contrast met het bijna blinde enthousiasme rond Azië. “India is een inflatierecept voor een economische ramp. Ze investeren daar massaal in infrastructuur, maar het geld van de overheid is op en van de banken ook. En India is langzaam in het opengooien van de obligatiemarkt.”

Zo schiet Palmer bijna tussen neus en lippen door een paar aardige gaatjes in de euforie rond Azië en dat is aardig te horen uit de mond van iemand die – als hoofd opkomende markten wereldwijd – er niet direct baat bij heeft Azië af te branden en Latijns-Amerika op te hemelen. 

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 6 juli 2011 12:37
    Ik heb sterk de indruk dat meneer P. niet weet waar hij het over heeft. Laat hem in zijn halve kilometer hoge kantoor zitten en luistert niet naar hem, dat is mijn oordeel. Zijn belang is duidelijk hij gokt met zijn private kliekje op een cultuur wijziging in zuid-amerika die niet gaat komen.
  2. forum rang 4 s.lin 13 oktober 2011 09:00
    IMF: risico's voor Aziatische groei nemen toe

    Gepubliceerd op 13 okt 2011 om 08:44
    TOKIO (AFN) - De economische problemen in Europa en de Verenigde Staten vergroten de risico's voor de economische groei in Azië. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een donderdag gepresenteerd rapport over de regio.

    Het IMF voorspelt nog altijd een stevige economische groei voor Azië. De kans op een tegenvallende groei is daarbij echter groter dan die op meevallers. ,,Een escalatie van de financiële onrust in de eurozone en een sterker dan verwachte groeivertraging in de VS zouden duidelijke economische en financiële gevolgen hebben voor Azië'', aldus het fonds.

    Het IMF roept Aziatische landen daarom op tot een verdergaande verandering van het economisch beleid. De snelgroeiende landen moeten daarbij de eigen markt sterker ontwikkelen, zodat ze minder afhankelijk worden van de export.
  3. forum rang 4 s.lin 23 december 2011 12:36
    Fitch snijdt in groeiverwachtingen Azië
    23/12/11 07u54
    Kredietbeoordelaar Fitch snijdt in zijn groeiverwachtingen voor Azië. Door de zwakke economie rekent Fitch dat de regio in 2012 met 6,8 procent zal groeien, terwijl het eerder nog rekende op een groei van 7,4 procent. Dat maakte Fitch vandaag bekend.
    Dit jaar zal de Aziatische regio nog met 7,1 procent groeien, aldus het bureau. De inflatie gaat verder omhoog, van een eerdere voorspelling van gemiddeld 4,7 procent in 2012 tot 4,9 procent. (ANP/Redactie)


4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links