Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slag op drie fronten

De stofwolken beginnen op te trekken en een aantal dingen valt mij op. De beweging in EUR/USD gaat volgens plan, zo ook de koersontwikkeling van EUR/JPY. In SEK en NOK hebben we in feite niets nieuws gezien de afgelopen maand, behalve dat gisteren in de buurt van de steun de koersen in het voordeel van de euro omhoog zijn gesprongen.

Op zich voegt dit niet heel erg veel toe qua koerswinst maar het is een steun in de rug van de aanval van de euro om terrein terug te winnen ten opzichte van de dollar en de yen. Dit is natuurlijk de minste van de drie slagen die gewonnen dienen te worden wil de stijging echt doorzetten, maar toch: het is er een.

Het derde front waar de slag geleverd wordt is in feite het belangrijkste, maar niet de meest in het oog lopende. Als de eerste slag de strijd tussen de EUR, USD en de JPY is en de tweede slag de strijd van de EUR tegen de SEK, NOK en SGD, dan is de derde slag de strijd tegen de safe havens CHF en AUD. Daar hebben we natuurlijk klappen gekregen in de afgelopen weken, maar ook daar gloort weer hoop aan de horizon.

Wanneer het  zover is kom ik hier direct op terug. Dat is niet vandaag en naar verwachting ook niet morgen maar ergens volgende week.

De stoom is van de ketel
De grafiek die op dit moment alles goed samenvat is de uurgrafiek van eurodollar. Gisteren hebben we in de trading update besproken dat er een dreiging van een kleine, kortstondige dip in zat die benut zou moeten worden door te kopen, indien en wanneer de voorwaarden daarmee instemden.

De koersen zijn vlak na het schrijven van de update gezakt onder het niveau van 1,4385 en vervolgens doorgezakt naar de 1,43achtige koersen. Naar mijn idee konden koersen in dat geval terug naar de zone 1.4325 tot 1,4290 en - gelukkig voor het scenario - bij de bovenzijde van deze range zijn koersen gestopt met dalen. Het goede nieuws in deze is dat de stoom van de ketel is, maar dat tegelijk de RSI niet oversold is geraakt.

Nu is vandaag en morgen een kleine terugval nog steeds mogelijk om de eerste hogere low neer te zetten in de RSI, maar veel liever heb ik dat we de overbought-stand in de RSI weer bereiken. Dan hebben we te maken van een bevestiging van de trend zoals we die willen zien in een opwaartse trendmatige beweging. De koersen moeten in dat geval de 1,44 weer overschrijden om de potentie ten toon te spreiden die in dit valutapaar aanwezig is. 

Beweging van 2 kanten
Voor middellangetermijnbeleggers is er weinig actie, de bounce-poging gaat stapje voor stapje de goede kant op. Vanuit tradingposities bezien geldt dat er een mogelijke kortstondige daling kan ontstaan die een hogere low in de RSI moet neerzetten, en bij overschrijding van de 1,44 geldt dat de beweging tempo gaat ontwikkelen in opwaartse zin, en wordt het eerste koersdoel 1,45 en het tweede 1,46.

Deze beweging zal hoogstwaarschijnlijk van 2 kanten komen, namelijk een versterking van de EUR en tegelijk een verzwakking van de USD. Dit valt namelijk af te leiden uit bijvoorbeeld de koersontwikkeling van de JPY tegen de beide grote jongens. EUR/JPY gaat volgens plan en heeft hogere koersen in het verschiet, waar de dreiging van lagere koersen in USD/JPY aan de andere kant de beweging van de EUR/USD kracht bij zet.

Als laatste punt in het artikel van vandaag wil ik er in voorbereiding op de analyses tegen de AUD en de CHF aan toe voegen dat nieuwe shorts in de crosses met de safe havens naar mijn idee te veel risico met zich meebrengen om nu nog aan te gaan. Bestaande shorts in EUR en USD  tegen de goudgerande valuta’s dienen hun stops aan te trekken en nog een paar dagen de beweging aan te kijken. Da's hoe de vlag er nu bij hangt.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 2 juni 2011 14:15
    Erem, ik moet bekennen dat ik fout zat.
    Gisteren wilde ik 1,5 milj.$ kopen, ik stond wat short en moet nog veel betalen. Ik dacht 1,44 is een mooi niveau het alternatief zou zijn 3-4 weken wachten en dan hopen dat de sprong 1,45-1,46 gemaakt zou zijn. Maar met sprongen is het altijd zo dat het veert. Dus kan het ook terug veren , worden we weer nerveus etc.. Juist door dat veren, werkt een SL niet, dan heb je ze zeker voor de duurste prijs.
    Bank gebeld zeg koop 1,5milj. dollar.
    Arbitrage man zegt ,wacht nou effe ik denk dat de euro aantrekt er zit wat aan te komen. Nou weet ik niet hoeveel glazen bollen er bestaan maar als het er 1 is, heb jij hem , kan hij hem niet hebben.
    Dus om geen 100% fout te maken, besloten de helft in te kopen 1,4407 betaald.
    Zit ik gisteren avond te kijken naar de USA, heb die gozer toch vervloekt.
    Maar, vandaag zie ik dat ik mijn woorden moet terug trekken. Zo zie je dat niet iedere arbitrant het fout ziet, hoewel dat wel vaak de ronde doet.
    Erem als die glazen bollen nu per dozijn verkocht worden geef mij dan ff het adres.
    Vooralsnog ben jij toch de LED lamp in de duistere wereld. (ha-ha)
    grt
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links