Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hype of niet?

Op vrijdag was er een godsdienst-fanaat uit de Verenigde Staten op televisie die zaterdag 21 mei uitriep tot Judgement Day, de dag dat de aarde vernietigd zal worden door alle zonden die we begaan hebben.

Dit had dus mijn laatste column kunnen zijn en dus begon ik voor de zekerheid al op zaterdagmorgen. Je weet het maar nooit met mijn zondige leven... Maar het feit dat u hem nu leest geeft aan dat het best meevalt met onze (en mijn) zonden of dat het voorspellen van de toekomst toch best moeilijk is.

Nu ik het toch over voorspellen heb. Zo is het ook moeilijk iets te zeggen over de hype rond social media-aandelen. Vorige week kwam het aandeel Linkedin naar de beurs en steeg met meer dan 109% de eerste dag. Nu ben ik - ondanks dat ik op Twitter, Hyves, Path, Linkedin, et cetera zit - alles behalve een expert in deze sector.

Sociale media
Al bij de start van Hyves had ik geen vertrouwen in het businessmodel. Toen de oud oprichters van IEX (Floris en Raymond) bij hun start van Hyves vroegen of ik financieel wilde bijdragen, zag ik daar privé helemaal niets in… Het kan verkeren, zei Bredero.

Dus wanneer komt er een einde aan een hype? In het Financieele Dagblad stond dit weekend een leuk staatje. Ik ga terug naar de jaren negentig:

  • AOL ging op de eerste dag in 1992 slechts 28% omhoog.
  • Yahoo ging in 1996 op de eerste dag 154% omhoog.
  • Een jaar later steeg Amazon 42% op de eerste dag.
  • Ebay ging in 1998 liet op de eerste dag een stijging van 163% zien.
  • Het ging pas echt knallen in 1999 met Priceline dat 331% omhoog ging.
  • Ask-Jeeves steeg in datzelfde jaar 364%.

Allemaal heel succesvolle emissies en successen geven geen einde aan.
Het einde kwam met bedrijven als World Online die niet hoger wisten te sluiten maar zelfs lager gingen.

 

Hype-niveaus
De emissie van Linkedin zegt dus niets over een op handen zijnd einde. Voor de Zwitserse grondstoffengigant Glencore zou dat wel kunnen. Dit aandeel had zeker geen vliegende start.

 

In dit licht is het leuk nog even naar bedrijven als Microsoft (MSFT) te kijken. De koers is nog lang niet boven het hype-niveau. Destijds dacht iedereen dat bijna iedereen met MSFT zou gaan werken in de toekomst... Dat is ook gebeurd, maar het aandeel heeft toch nooit die beginkoers meer gehaald.

In Nederland hebben we soortgelijke voorbeelden. Neem KPN, rond 2000 dacht iedereen dat er per gezinshuishouden één of meerdere mobieltjes zouden komen en dat men zelfs internet op die mobieltjes zou krijgen. Dat is allemaal gebeurd, maar de koerstoppen hebben we nooit meer gezien.

De fantasie is blijkbaar belangrijker dan of en wat er echt gaat gebeuren. Zo werd AOL later overgenomen door Time Warner wat toch geen bubbelfonds was.

 

 

Ren Ren, het Chinese Facebook, steeg op zijn eerste dag nog wel 29% maar is sinds het hoogtepunt op bijna 22 dollar op de eerste dag nu al weer fors teruggevallen. Het aandeel sloot vrijdag op 13 dollar.

Wat dat betreft is het leuk dat er deze week turbo's op Linkedin worden uitgegeven. Zo kunt u speculeren op zowel het verder gaan van de hype als het einde ervan. Een hype is het zeker.

U kunt me op Twitter volgen. Dan bent u meteen op de hoogte als ik mijn posities draai of iets interessants zie. Zo is er best een functie voor de sociale media, maar mensen lezen liever hoe een bekende Nederlander zijn ochtendplas doet en wat de gevolgen van zijn eerste kop koffie zijn en wie er in de file staan.

Wat dat betreft is sociale media een soort bakkie (27MC) waar in mijn jeugd over niets urenlang gesproken werd.

Nog een paar mooie gehypte aandelen:

  • Voor Cisco is alles waar geworden wat de analisten verwacht hadden, maar hier heeft de koers het hoogtepunt ook nooit meer benaderd...

 

  • Motorola zag men ooit als lieveling voor de mobieltjes...
  •  

  • Of Nokia... daar probeer ik nu te bodemvissen.
  •  

     

    Verkoopsignalen
    Ik kan zo heel veel voorbeelden geven. Maar ik kijk nog even naar de bredere Nasdaq 100 index.

    Op langere termijn laten heel veel fondsen in die tijd hetzelfde beeld zien. Als ik de geschiedenisles even vergeet en snel inzoom op de huidige situatie. Dan geeft de huidige Nasdaq een verkoopsignaal.

    Ook Google dat in 2004 nog 18% steeg op zijn eerste dag, gaf vorige week een verkoopsignaal.

    Apple blijft een interessant aandeel, althans als short. De Twindicator geeft nog steeds een verkoop. Sowieso begint het technische plaatje eindelijk de kant van de short op te vallen.

    Om toch vrolijk af te sluiten voor de hardrock-fans: Whitesnake met Judgement Day

     


    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

    Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

    Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

    Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

    1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
    2. jan '17 Mindf*ck 34
    3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

    Gerelateerd

    Reacties

    14 Posts
    | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 23 mei 2011 11:49
      De verhouding tussen winst en waarde is natuurlijk helemaal weg.

      Los daarvan zie ik LinkedIn wel als het meest stabiele netwerk onder de social networks. Het is een professioneel netwerk wat je niet snel kwijt wilt.

      Dus het risico van 'overstappen' (zoals mensen in NL ook zijn overgestapt zijn van Hyves naar Facebook) zie ik nog niet zo snel gebeuren.

      Maar dan blijft de vraag: wat wordt het verdienmodel om de huidige koers-winst verhouding te rechtvaardigen? Dan moeten ze hun winst de komende jaren gaan verhonderdvoudigen. Dat lijkt me iets teveel gevraagd.
    14 Posts
    |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links