Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verantwoord, ethisch of duurzaam?

Verantwoord beleggen, ethisch beleggen en duurzaam beleggen zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Ten onrechte, want ze zijn niet hetzelfde, stelt Erik Breen, hoofd Verantwoord Beleggen bij Robeco op Market Minds. De drie termen worden ten onrechte door elkaar gebruikt, vindt Breen.

Bij ethisch beleggen is sprake van ‘een zuiver idealistisch motief’, doceert Breen “Ethische beleggers willen graag bijdragen aan een betere wereld, door bijvoorbeeld te beleggen in milieuprojecten of culturele initiatieven”. Veel beleggingen in deze categorie zijn fiscaal gefaciliteerd, door een vrijstelling in de vermogensrendementsheffing in box 3 en een heffingskorting van 1,3%, een korting die de komende jaren wel wordt afgebouwd.

Duurzaam beleggen betekent volgens Breen beleggen in ondernemingen die duurzame oplossingen – bijvoorbeeld op het gebied van energie of watergebruik – economisch rendabel weten te maken. “Bij deze beleggingsvorm speelt de belegger gericht in op deze duurzame oplossingen vanuit een financieel-economisch motief”, aldus Breen. Typische fondsen in deze niche zijn de themafondsen van Robeco-dochter SAM: Smart Energy Fund, Sustainable Climate Fund en het Sustainable Water Fund.

Als financieel rendement op de langere termijn voorop staat, maar wel op voorwaarde dat dit op verantwoorde wijze moet worden behaald, is er sprake van verantwoord beleggen. Deze beleggingsvorm sluit volgens Breen het meest aan bij de maatschappelijke ontwikkeling van traditioneel beleggen naar een meer verantwoorde variant. Bij verantwoord beleggen worden controversiële sectoren (zoals de wapenindustrie), bedrijven of landen uitgesloten.

Omdat bij ethisch beleggen idealistische motieven een grotere rol spelen, gelden hier doorgaans strengere criteria.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 09:45 Must read: Chinese aandelen zijn dit jaar de winnaars
  2. 20 mei Must read: Goudrally verklaard
  3. 17 mei Must read: zachte landing nog steeds mogelijk

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links