Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gekte rond Apple

Ik hoorde afgelopen weekend een man op de radio beweren dat de aardbeving in Japan was opgewekt door de Amerikanen of een andere grootmacht, om zo de aandacht van hun eigen problemen af te halen. Het was gedaan met elektromagnetische krachten die de aardschollen deden bewegen. De man in kwestie suggereerde bovendien (net als wel meer mensen doen) dat de aanslagen in 2001 op de Twin Towers in New York ook opzet waren van de Amerikanen.

Ondanks dat ik altijd smul van dit soort verhalen, gaat het me wel wat te ver. Maar laten we in dit licht eens iets anders geks bedenken. Stel dat een bedrijf vele miljarden meer waard wordt, indien er een rij staat bij een nieuw product. Is het dan bijvoorbeeld rendabel om een paar werklozen te huren en die geld te geven voor het kopen van een iPad2? In deze theorie verdient de investering zich gemakkelijk terug en het is met de vele werklozen gemakkelijk geregeld… Ik wil niet insinueren dat Apple dit doet, maar het zou wel slim zijn.

Het verbaast me al langer dat men Apple zo geweldig vindt terwijl het alleen leuke pc’s en gadgets maakt. Maar nog verbazingwekkender is dat het bedrijf niet veel heftiger reageert op de problemen in Japan. Zo wordt bijvoorbeeld een derde van de iPhone 3G in Japan gemaakt en is dat land een grote producent van halffabrikanten. De problemen daar gaan sowieso tot hogere prijzen leiden. Ik heb dan ook weer een short genomen in Apple.

Mijn vorige short was met winst verkocht, alleen al om de ban te breken. Nog even leuk:

Ik heb zelf een iPhone4 die ik na irritaties aan mijn zoon heb gegeven. Na een update van de iTunes software had hij sinds een paar weken ineens geen mobiel internet meer. Na te bellen naar de helpdesk van mijn telefoonprovider kreeg ik te horen dat dit probleem bekend was.

Ik moest via een wifi-verbinding (!) naar een internetpagina, waar ik een update van de instelling van de telefoon diende binnen te halen. Maar grappig genoeg was deze internetpagina met flash gebouwd en dat wordt door de rotte Apple niet ondersteund. Dus had ik een Windows-computer nodig om te weten wat er op de site stond en wat ik moest doen om zo blind de software te kunnen instaleren…

Spullen van de concurrent
Ik durf dus te zeggen dat je redelijk handig moet zijn met computers, internet et cetera, anders was het nooit gelukt om de telefoon weer aan het werk te krijgen. Ook had je dus de spullen van de concurrent nodig. Als Microsoft of een ander bedrijf dit zo zou doen, dan zou internet te klein zijn. Maar als Apple dit doet is er behalve een Apple-hater niemand die zich hier druk over maakt.

Als Apple shorter is het goed te vermelden dat we een verkoopsignaal hebben in de EB indicator. Maar voor u denkt dat ik het alleen op dat bedrijf voorzien heb ga ik gauw door met Amazon.com. In dit aandeel heb ik even winst genomen op mijn short, maar ook hier zijn zeker geen koopsignalen.

De eerder getipte short in AIG begint met alle problemen in de verzekeringsmarkt ook leuk geld op te leveren.

Discussie rond bonus
ING had ik ook nog voor de daling verkocht, we hebben nog steeds een verkoop. Zeker als we naar de andere verzekeraars kijken is de daling beperkt geweest. Ook kan ik me vinden in de discussie rond de bonus van de topman. Hoewel ik een fan ben denk ik dat het niet passend is dat wanneer je bedrijf voor een faillissement behoed is door de overheid, je een enorme bonus ontvangt.

Aegon is zoals gezegd veel harder gedaald dan ING. Omdat we dwars door de Twindicator gevallen zijn moet je eigenlijk geen positie hebben en dien je een herstel te gebruiken om short te gaan.

Een andere belangrijk indexfonds is Arcelor Mittal. Dit aandeel heeft ook een short sell gegeven in onze favoriete indicator.

Caterpillar zou toch last moeten hebben van lagere commoditieprijzen, maar ging vorige week gewoon uit zijn dak na eerdere daling. Mocht je een short hebben dan zou ik zeker glad gaan, want anders krijg je een beetje een Apple-achtig effect.

Today's Special
Berkshire Hathaway heeft verzekeringen uitstaan op allerlei indices en volgens mij ook langeretermijnverplichtingen op de Nikkei. Nu is het idee van die oude goeroe dat beurzen op de lange termijn altijd stijgen, maar daar denken ze in Japan anders over. Ik zou zeggen, geloof me niet, maar duik er eens even in. Ik heb sowieso een verkoopsignaal  in dit aandeel en daar moet je maar mee doen wat je wil.

Ik predik de nodige voorzichtigheid en zal pas als de markt nog dieper is geweest weer een sein veilig geven. Voorlopig kan er elk moment nog een trein aankomen en daar wil je niet door geraakt worden. Heel selectief long en als het niet hoeft dan gewoon even aan de zijlijn.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2011 11:53
    [Modbreak IEX] gelieve op de inhoud van uw berichten te letten.]

    Erg eenzijdig stuk.. Er wordt bijvoorbeeld niet vermeld dat Apple afspraken heeft met de belangrijkste leveranciers op basis van pre-payments. Dus al ZOU de aardbeving in Japan voor enige supply-issues kunnen zorgen (wat op zich aannemelijk is op korte termijn), dan heeft Apple juist een aanzienlijk concurrentievoordeel, om nog niet te spreken over de diversificatie van leveranciers.

    Daarbij vraagt u zich af waarom Apple niet veel harder daalt. Wel, dat kan nog komen (zoals u verwacht), maar het kan ook zijn dat daarbij meer op fundamentele gronden moet kijken, en dan blijkt dit aandeel misschien wel zeer goedkoop te zijn. Naast het uitvergroten van een simpel issue met uw telefoon wat waarschijnlijk veel makkelijker op te lossen was, vergeet u voor het gemak enkele belangrijke zaken. Ik noem voor het gemak maar even het gigantische succes van de introductie van de iPad2 die vrijdag internationaal gelanceerd wordt. U merkt het al, ik ben long Apple!
    Voor de lange termijn is dit dan ook een prachtaandeel, op korte termijn een risico door de hoge volatiliteit.
  2. carlmay 21 maart 2011 12:01
    Hallo Frank (Cees), was jij niet al meerdere keren shorts op Apple toen Apple nog op 260 stond. Wees eerlijk hoeveel keer heb jij verliest geleden op jouw shorts Apple. Ga niet op je borst slaan als je eindelijk winst behaald op je short Apple. Vecht niet tegen de stroom in.
    ps. ik heb geen iphone of ipad.
  3. [verwijderd] 21 maart 2011 12:23
    Idd, laten we zaken even in perspectief blijven zien. Transparantie is goed bij dit soort blogs. Ik heb het idee dat uw emotie t.o.v. Apple het rationele denken overtreft:

    Op 29-11-10 vraagt Cees zich (in mijn interpretatie enigszins suggestief) af of er wel zoveel iPad verkocht zijn (met een SIM erin). Goed, de cijfers januari jongstleden hebben zo'n beetje alle analisten verrast. Dus deze suggestie was onjuist.

    Op 19-10-10: "Ik heb meerdere keren mijn hoofd gestoten in Apple, maar ik ga het gewoon weer proberen" (koers op dat moment rond 260)

    Op 28-06-10: "Wie niet net als ik tot de Apple-haters behoort zou natuurlijk beter een ander aandeel kunnen kiezen"

    Lijkt me voldoende perspectief zo..

  4. ai0l0s78 21 maart 2011 12:29
    Zoveel mensen, zoveel meningen. Frank laat altijd een andere geluid horen dat de rest en heeft het niet zo op Apple. Als je daar niet tegen kunt, lees z'n stukken dan niet.

    Ik lees het altijd met veel plezier en kijk of ik er iets mee kan. Bedankt Frank. Ik ben licht negatief, de indices ogen zeer sterk, maar 1 ploffend reactortje (waar leg je in dit woord de klemtoon?) en de poppen kunnen weer dansen!

    Succes allen, en oh ja, heb geen Apple maar ook geen hekel aan Apple. Ga nu ff een appeltje eten en verdienen, voor de dorst.
  5. [verwijderd] 21 maart 2011 12:37
    Cees, het wordt met de dag voorspelbaarder en zieliger.vrijdag jl. Twitterde je over geruchten betreffende de aanstaande machtsoverdracht van steve jobs, hoe ik ook mijn best deed, ik heb ie geruchten nergens terug kunnen vinden. Zou dat misschien komen doordar ik met behulp van een macintosh en een ipad gezocht heb? Geef toe dat je, zowel als speculant als als computergebruiker constant mis zit. Je shorts moeten je handen vol geld gekost hebben en het consequent bashen van appleproductengetuigt ook niet van veel inzicht in de materie. Je hebt ongetwijfeld meegekregen wat het lot van de door jou zo gewaarde ipod"concurrent" Zune is.
  6. [verwijderd] 21 maart 2011 12:54
    Zoals vele keren eerder bewezen zal onze nep-guru hier weeral extreem veel geld verliezen aan zijn persoonlijke vete tegen Apple.
    Apple is een innovator, Microsoft is een copier. Dat is de reden waarom Apple niet kan crashen, ze hebben geen leningen, zitten op een berg cash, bezitten zelfs al hun gebouwen, patenten en ga zo maar door. Uw verhaaltje over uw iphone4 klopt gewoonweg niet, er is geen enkele helpdesk site or referentie naar een van de apple helpdesk in flash. Het zal u niet lukken. Ik hoop dat u met uw shorts eraan kapot gaat.
  7. carlmay 21 maart 2011 13:08
    @ ai0l0s78,
    ik lees ook graag de stukken van Dhr. F. van Dongen, maar om nu te juichen dat hij z'n short Apple met winst verkocht heeft dankzij rampen (zelf nucleaire ramp) en niet wegens technische of fundamentalistische redenen, teken van een slechte smaak. En zijn insinuaties over werklozen die geld kreeg om in de rij bij Apple store te staan... Hij slaat de plank echt totaal mis met z'n Apple verhalen.
    Op de Apple na, is best een goed verhaal van Dhr.F.van Dongen die ik ook met plezier leest.
  8. N. Koerts 21 maart 2011 13:34
    Best dhr van dongen,

    Ik lees uw stukjes altijd graag maar ik houd er persoonlijk niet zo van dat u aan zelfverheerlijking doet. U heeft er de afgelopen jaren toch een aantal keren naast gezeten. Dit is niet zo erg ( zelf heb ik er ook wel een paar keer naast gezeten) Maar als het een keer goed gaat, dan is het niet zo handig om keer op keer in deze collumns te verkondigen. Dit tast namelijk uw betrouwbaarheid aan. Echte proffesionals worden er namenlijk niet warm of koud van als ze het juist hebben.

    Met vriendelijke groet,

    Niels Koerts
  9. Met Effekt 21 maart 2011 15:59
    quote:

    carlmay schreef op 21 maart 2011 13:08:

    @ ai0l0s78,
    ik lees ook graag de stukken van Dhr. F. van Dongen, maar om nu te juichen dat hij z'n short Apple met winst verkocht heeft dankzij rampen (zelf nucleaire ramp) en niet wegens technische of fundamentalistische redenen, teken van een slechte smaak. En zijn insinuaties over werklozen die geld kreeg om in de rij bij Apple store te staan... Hij slaat de plank echt totaal mis met z'n Apple verhalen.
    Op de Apple na, is best een goed verhaal van Dhr.F.van Dongen die ik ook met plezier leest.
    Helemaal mee eens. Een professional weet het verschil tussen geluk en wijsheid. Winst op Apple short dankzij een onverwachte aardbeving is geluk.

    Binnen 1 week na introductie 1M iPad2's verkopen is gewoon een knap resultaat, waarom is Frank zo zuur? Ik heb persoonlijk geen mening over gadgets maar als mensen het graag willen kopen dat stap ik long in de aanbieder van zo'n succesnummer.

    Los daarvan vind ik Apple's strategie om een heel beperkt aantal produkten aan te bieden erg slim. Dan kun je je concentreren om snel goede produkten te maken (ipv Nokia met z'n 100+ gsm modellen).
  10. Wij Rosario 21 maart 2011 16:06
    Ik heb een aantal jaren geleden een Ipod 32GB gekocht en kreeg al vrij snel problemen met het stopkontact waar je de oortelefoon steker in moet stoppen. Als ik een beetje rommelde met de steker deed hij het weer. Nu helpt het rommelen niet meer, de garantie is over. Ik dacht ik laat hem repareren, dus dit even aangevraagd. O het apparaat is 3 jaren oud dan kost het repareren circa 20 Euro minder dan een nieuwe van bijna 400 Euro !! Ze vinden het niet eens belangrijk wat het probleem is dus een nieuwe kan hetzelfde probleem hebben. Ik heb inmiddels meer gehoord die hetzelfde probleem hebben met dit kwaliteitsapparaat. Het gedrag van Apple is net zo als vroeger bij IBM u weet wel net voor dat IBM bijna failliet ging. Dus Cees krijgt volgens mij gelijk, ik weet alleen niet hoe lang de gekte nog doorgaat.
36 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links