Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nikkeihard onderuit

Japan schokt na. Zoals we bij uitzondering vaker doen, pakken we ook vandaag weer integraal de marktupdate mee van Gert van der Scheer, obligatienestor bij SNS Securities.

Seismologen zijn net rating agencies. Nadat er iets fout gaat volgt er uitleg en wordt gewaarschuwd voor naschokken. In Griekenland weten ze daar alles van. In plaats van fijngevoelige apparatuur in betonnen schok- en stofvrije omgevingen doen wij het gewoon met de intraday grafieken van de beurzen. Bijgaand de grafiek van de Nikkei die gedurende de sessie vannacht -14% heeft genoteerd en momenteel circa -10% is, voornamelijk vanwegen nucleaire narigheid en risico op naschokken. 

De yen werd overigens sterker hetgeen contra-intuitief is, maar de reden was dat handelaren aannemen dat Japanners hun buitenlandse tegoeden terug zullen halen voor de herbouw. Door anderen voor te blijven is overal is geld mee te verdienen, maar dit verdient geen lintje.

Duidelijk dat vandaag een "risk off" day is want Bunds liggen ca een half procent hoger in de nachtsessie. Toch kunnen obligaties ook rare bokkesprongen maken. Niet die van AAA overheden en andere relatief saaie debiteuren, maar als voorbeeld hebben we vandaag de RBS7.0916 Tier 1 lening genomen die in 2017 zou moeten worden afgelost (grafiek). De rating is B3, dus de creditquality is generally Griekenland en de prijsgrafiek laat dat ook zien, want de prijs van deze obligatie heeft de afgelopen 3 jaar tussen de 20% en de 106% gelegen.

Hoewel het niet in de grafiek terug te zien is weten we dat er intraday zelfs op een koers van 17% is gehandeld. Daarmee vergeleken zijn die aandelen maar watjes.

Gert van der Scheer, SNS Securities

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 30 mei Must read: Voor waarde-aandelen moet je in Europa zijn
  2. 29 mei Must read: Grondstoffen zijn tot nu toe de winnaar van 2024
  3. 28 mei Must read: Nederlandse grootbanken betalen te weinig rente

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links