Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Oliedomme aandelen?

De olieprijs is de afgelopen maanden fors opgelopen. De drukbezette Amerikaanse geldpers in combinatie met de onrust in het Midden-Oosten en Noord-Afrika hebben hem een enorme opwaartse impuls gegeven.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Voor de economie is de stijgende olieprijs slecht nieuws. Om te beginnen maakt het veel goederen en diensten duurder. Vooral als bedrijven de hogere kosten niet door kunnen berekenen, betekent de hogere olieprijs een lagere marge. Daarnaast neemt de vraag van consumenten ook af. Als men meer geld moet uitgeven aan energie, blijft er minder over om aan andere zaken te spenderen. Tenslotte zorgt de turbulentie voor angst, waardoor er minder geïnvesteerd wordt.

Toch profiteert een deel van het bedrijfsleven van de hogere olieprijs. Sinds september vorig jaar zijn wereldwijd de koersen van oliegerelateerde aandelen volgens MSCI met 43% gestegen. Amerikaanse energieaandelen zelfs met 53%. Daarmee doen deze aandelen het twee keer zo goed als het marktgemiddelde.

Integrated energy
De outperformance wordt nog gedrukt door zogeheten integrated energy bedrijven zoals ExxonMobil en Chevron. Die zijn in de periode respectievelijk met 44 en 42 procent gestegen. Dat lijkt veel maar het is aanzienlijk minder dan de bedrijven die zich puur en alleen richten op het winnen van olie en gas (en dus geen raffinage of chemieactiviteiten kennen). Deze aandelen zijn gemiddeld met 60% gestegen.

De ultieme winnaar zijn de toeleveranciers aan de energiesector. De zogeheten oil service aandelen zijn met 75% gestegen. Allemaal mooie rendementen, maar wat moet een belegger nu doen? In ieder geval geen olie service meer kopen. De waarderingen zijn de hoogte in gestuwd. Gemiddeld betaalt u 3,3 keer de intrinsieke waarde en dat is fors boven het langjarig gemiddelde.

Winning van olie en gas
Ten tweede moet u ook oppassen met bedrijven die zich richten op de winning van olie en gas. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het maar zes keer voorgekomen dat de koersen in een half jaar met meer dan 40% stegen. En als dat dan gebeurde, daalden de koersen na deze opmars vijf van de zes keer. Dit alles is te verklaren met het feit dat een plotseling oplopende olieprijs bijna nooit lang standhoudt.

Voorzichtigheid is dus geboden met aandelen die het moeten hebben van een stijgende olieprijs.


Dr Fred Huibers is fondsmanager van de HEK Value Funds en directielid van Het Haags Effektenkantoor en Safe Harbour Fund Management. Hij houdt privé geen posities aan in individuele aandelen die in deze column genoemd worden. Er is een grote kans dat dit wel het geval is bij beleggingsfondsen die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Fred Huibers

Fred Huibers (1963) is zijn loopbaan begonnen in 1989 als belegger bij Robeco Groep. In 1994 werd hij benoemd als Hoofd Asset Management van de Rabobank, waar hij de ontwikkeling van het samenwerkingsverband tussen Robeco Groep en Rabobank van nabij heeft meegemaakt. In 1997 heeft hij de verantwoordelijkheid genomen voor de a...

Meer over Fred Huibers

Recente artikelen van Fred Huibers

  1. jun '11 Indexcrash 6
  2. jan '11 Beter goed ge-MIKT... 1
  3. mei '11 Profiteren van belastingen 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links