Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Mango: wachten op Egypte

Het Haarlemse Afrika-fonds Mango Capital Fund heeft de schade dit jaar behoorlijk beperkt weten te houden. Na twee turbulente maanden voor de regio, staat er een negatief rendement van –4,3% op de borden voor het fonds dat in 2010 een rendement van 17,3% realiseerde. Beide cijfers zijn een stuk lager dan bijvoorbeeld Robeco Afrika Fonds. Dat fonds sloot vorig jaar af met +52%, maar staat dit jaar op –14%.

Het grote verschil is dat Robeco voor zo’n 50% in Zuid-Afrika belegt, terwijl Marc Wesseling, beheerder van het Mango-fonds Zuid-Afrika mijdt. Daarmee is het fonds veel meer een frontier market fund dan de concurrentie. Mango Capital Fund is momenteel gesloten voor in- en uittreders. Het fonds heeft een maandelijkse liquiditeit, maar doordat de Egyptische beurs al ruim een maand dicht is, kan geen juiste koers voor het fonds worden berekend.

Egypte heeft een weging van ruim 9% in het fonds. Volgens Marise Blom van de Haarlemse vermogensbeheerder gaat het fonds weer open zodra de Egyptische beurs de deuren weer open doet. Het fonds belegt veel meer dan concurrerende Afrika-fondsen in de kleinere en minder ontwikkelde markten van het Afrikaanse continent. Zo houdt het een positie in Zambia en ook Malawi en Mauritius. Toch is het belang van illiquide markten in de portefeuille fors afgebouwd in de afgelopen jaren – een les uit de vorige crisis.

Blom: “In 2007 zijn we in ons enthousiasme te veel in illiquide markten gestapt waar we niet uit konden toen de crisis in alle hevigheid toesloeg.” Een grafiek met koersontwikkeling en beheerd vermogen spreekt boekdelen. De koers van het fonds loopt gestaag op, de assets under management lopen terug. 

Blom: “Vorige maand is er door alle onrust een behoorlijke uitstroom geweest.” Ook in de periode 2009-2010 houdt het beheerd vermogen op het eerste gezicht geen gelijke tred met de koersontwikkeling van het fonds.  Maar daarvoor heeft Blom een verklaring.

Problemen met illiquide posities

“Bij de vorige crisis hadden we een probleem met de liquiditeit van onze posities in kleinere markten. De funds of funds wilden eruit – die stappen altijd als eerste uit – maar dat was niet fair ten opzichte van de zittende beleggers. Daarom hebben we een illiquid asset class in het leven geroepen. Wie wilde verkopen kreeg voor 65% zijn geld uitgekeerd en voor 35% aandelen in die illiquid asset class.”

Inmiddels is die 35% afgebouwd tot ‘minder dan 5%’, zegt Blom. Door de tijd heen zijn die posities alsnog verkocht, wat verklaart dat de ontwikkeling van het AUM stagneerde bij een oplopende koers van het fonds. Het wachten is nu op Egypte. Pas als de beurs weer opengaat kan een echte koers van het fonds worden berekend. Nu worden nog de laatste bekende koersen gebruikt van de Egyptische posities.

Blom: “We verwachten niet dat Egyptische aandelen bij heropening veel verder wegzakken. Bovendein denken we dat de huidige ontwikkelingen op de lange termijn gunstig uitpakken voor de economische toekomst van Afrika.” En beleggen in Afrika, dat is nu eenmaal een langetermijnverhaal. Niet alle beleggers konden dat geduld in de woelige eerste weken van 2011 opbrengen.

Maar aan de andere kant zullen de koopjesjagers en beurspioniers straks gewoon weer op de stoep staan, denkt Blom. De ambitie van manga Capital reikt in elk geval veel verder dan het huidige beheerd vermogen van 23 miljoen euro. Maar ook dat is een langetermijnverhaal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links