Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2011: Stocks up, rente omhoog

Ik liet u vorige week aan de hand van de presidentscyclus zien dat het jaar voor de verkiezingen zorgt voor voor koersstijgingen in de aandelenmarkten. Dit fenomeen komt sinds de jaren dertig van de vorige eeuw duidelijk naar voren in de Amerikaanse S&P 500.

Het was dan ook de beroemde econoom John Maynard Keynes in dat decennium die Franklin D. Roosevelt influisterde de economie te stimuleren om zo meer kiezers voor zich te winnen in het verkiezingsjaar.
Het effect hiervan op de aandelenmarkten is duidelijk aanwezig zoals blijkt uit mijn vorige column.

Maar is er ook een effect op de rente in de jaren voor een presidentsverkiezing in de Verenigde Staten?

Dat bestaat wel degelijk als ik kijk naar de gemiddelde koersontwikkeling van obligaties in een pre-election jaar. De waarde van een mandje langlopende Amerikaanse obligaties daalt gemiddeld met 2 à 3 procent in zo’n jaar. Dat is ook niet zo vreemd.

Voor het stimuleren van de economie moet de overheid namelijk geld lenen in de markt wat de rentes doet opdrijven. Daarnaast zorgt de overheidsstimulering voor een toename van de economische groei waardoor de rente eveneens verder oploopt. Ten slotte zullen beleggers die aandelen kopen in een voorverkiezingsjaar kapitaal moeten vrijmaken en daarom obligaties van de hand doen ten gunste van deze aandelenbeleggingen. Per saldo stijgt hierdoor ook de rente.

Plaatje voor 2011
Het plaatje voor 2011 is dus duidelijk. Een dalende trend in de obligatiemarkten en een stijgende trend in de aandelenmarkten.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2011 13:21
    Goed verhaal.
    Bij Fonzo thuis zijn we gisteren uitgestapt. Na vanaf 2009 ruim meer dan 100% rendement gemaakt te hebben hebben we 50% van de portefeuille geliquideerd. De investering eruit gehaald zeg maar. Per slot van rekening laten beurzen in het eerste herstel de grootste stijging zien niet waar? Ik denk dat bedrijfswinsten dit jaar verder zullen toenemen, alleen zal de %stijging steeds kleiner zijn. Ik verwacht dat er rond het MO nog wel wat onrust kan ontstaan en de goegemeente zal wel gaan zeuren over inflatie (niet dat ik verwacht dat dat een reeel probleem zal worden). De resterende 50% heb ik in 6 beleggingsfondsen gestopt. Nu maar eens rustig afwachten.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links