Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hij kan zomaar vallen

De kans op een daling lijkt tegenwoordig kleiner dan een hoofdprijs in de Staatsloterij. Maar hij kan zomaar vallen, is het motto voor beide onderwerpen. Zo zagen we nu ineens dat de kredietrating van Japan verlaagd werd terwijl China inflatieproblemen houdt.

Verder geeft de consument weinig uit en maakt JP Morgan opmerkingen over mogelijke problemen die de quantive reseach in de huidige markt ondervindt. We hebben rellen in Egypte, meer en meer beleggers beginnen zich druk te maken over de oplopende inflatie. De werkloosheid in Spanje is enorm, we lezen hoe groot de problemen bij de banken
recent waren en er is sprake van oplopende olie- en voedselprijzen wereldwijd. 

Sowieso reageren we al niet echt lekker op cijfers. Neem even Amazon, de Amerikaanse online boekenverkoper (AMZN). Dit aandeel ging donderdag nabeurs na publicatie van zijn cijfers direct 10 procent omlaag. Soortgelijke reacties - maar minder heftig - zagen we ook in MSWFT en Apple, maar ook bijvoorbeeld in Philips en ASML. Eigenlijk blijkt bij iedereen dat zelfs goede cijfers leiden tot een daling.

Nu was Amazon wel een heel speciaal geval. We zagen namelijk een pullback naar de trendlijn uit het boekje, om vervolgens weg te vallen bij deze lijn. Nu is dit ook een aandeel dat een heel mooie performance heeft laten zien over de afgelopen jaren. Het staat zelfs ver boven de niveaus die we ooit hoog vonden in 2000. Maar laten we geen oude koeien uit de sloot halen en ook nog even naar de Twindicator kijken. We nemen daar exact waar wat we met de trendlijn hebben gezien. Namelijk dat we eerst een verkoopsignaal uit het boekje krijgen, om vervolgens een pullback te zien en een val van betekenis.

In Apple hadden we eerder een soortgelijk patroon. Maar dit aandeel wist toch tijdelijk weer boven de indicator te gaan en zo iedereen even op het verkeerde been te zetten. Maar gelukkig is het verkoopsignaal weer terug. Nu zullen enkele anonieme helden zeggen dat ik het vaker fout heb met dit aandeel. Maar dan begrijpen zij het idee niet helemaal. Als je speculeert tegen aandelen die parabolisch stijgen, kun je als je per ongeluk een keer wél gelijk hebt ook parabolische winsten maken in puts wanneer de markt draait.

MSFT is een aandeel dat ik al tijden goedkoop vind maar dat ook op zijn cijfers daalde. We hebben gewoon een verkoopsignaal.

Arcelor Mittal liep op door de afsplitsing van Aperam.

Deze afsplitsing was het naar de beurs brengen van een zorgenkind, maar zowel Arcelor als Aperam stegen in waarde. Nu wordt deze afsplitsing uit de CAC40 verwijderd en waarschijnlijk volgen meer indices deze stap. Dat kan leiden tot verkopen van de indexvolgers en dus koersdruk. We hebben direct opties op Aperam gekregen in Amsterdam dus je kunt een gokje wagen op dit zorgenkind. Ik heb de grafiek gezien de historie nog achterwege gelaten.

Ondanks de zorgen over mogelijke inflatie zien we die nog niet in de inflatie-gelinkte obligaties. Ik vind dit heel opvallend en hierdoor heb ik zo mijn twijfels over de hardheid van de inflatie. Op langere termijn zie ik nog steeds juist deflatie.
 
Dan nog even iets leuks om te zien. Enkele weken geleden deelde ik mijn twijfels met jullie over de Amerikaanse verzekeraar AIG. En als we zo naar de koers kijken zien we dat steeds meer mensen beginnen te twijfelen.

Om nog leuker te eindigen heb ik hier, hier en hier nog leuke filmpjes over ome Ben B.

Maar ondanks dat de filmpjes een harde waarheid bevatten is het technisch nog te vroeg om JP Morgan te shorten. 


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links