Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman: sectorrotatie is tijdelijk

De winnaars van vorig jaar hebben het zwaar in de eerste weken van 2011. Dat is, stelt Goldman Sachs, vooral te wijten aan het rotatie-effect en niet aan een fundamentele verandering in de financiële markten. Sectorrotatie is geen ongebruikelijk fenomeen aan het begin van een nieuw beursjaar, maar de negatieve correlatie tussen de rendementen van 2010 en die van de eerste maand van 2011 is dit jaar extreem hoog, bijna -0,70% becijfert de zakenbank.

Vaak is zo’n hoog niveau echt een piek of bodem in de markt, maar de analisten van Goldman Sachs denken niet dat het dit keer het geval is. Zij houden het op herpositionering van beleggers die winst nemen in de winnaars van 2010 en de verliezers op de huidige lage niveaus bijkopen. Het rotatie-effect dat daardoor ontstaat is historisch gezien in de meeste gevallen van korte duur.

Goldman Sachs ziet drie belangrijke rotaties op de Europese aandelenmarkt:

  • Een vlucht uit Europese aandelen met een grote exposure naar opkomende markten
  • Een beweging naar de Europese periferie. Doordat de spreads op staatsobligaties inkomen, doen aandelen in Zuid-Europa het beter, met name banken.
  • Sectorrotatie van de best presterende sectoren naar de zwakst presterende.
  • Daarnaast ziet Goldman Sachs nog kleinere rotaties, zoals van groei naar waarde, van small caps naar large caps en van cyclische  naar defensieve aandelen.

    Rotatie is slechts tijdelijk

    De negatieve correlatie is in januari erg hoog, zoals uit onderstaande grafiek ook blijkt. Slechts in elf van de afgelopen 361 maanden was de negatieve correlatie tussen de rendementen van maand X met die van de twaalf voorafgaande vergelijkbaar of iets zelfs iets groter. En dat aantal wordt zelfs nog iets vertekend door de gevolgen van de internetbubbel.

     

    In de afgelopen 30 jaar waren er 35 gevallen van grootschalige rotatie en in veertien daarvan (of 40%) hield de draai niet langer stand dan in die ene maand zelf. In nog eens zeven gevallen (20%) was het rotatie-effect drie maanden merkbaar, voordat het wegebde. In de overige 40% zorgde de rotatie wel voor nieuwe uitblinkers voor een periode van zes tot twaalf maanden.

    In het verdere document onderbouwt het research team van Goldman Sachs waarom ze denkt dat de huidige rotatie slechts tijdelijk is en de winnaars van vorig jaar snel weer boven komen drijven.

    De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: IEXProfs Redactie

    De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

    Meer over IEXProfs Redactie

    Recente artikelen van IEXProfs Redactie

    1. 03 mei Must read: Sell in May?
    2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
    3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

    Gerelateerd

    Reacties

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links