Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goldman Sachs lanceert N11-fonds

De Next 11 gelden al enkele jaren als de opkomende markten die het dichtst tegen de BRIC-landen aanschurken. Goldman Sachs lanceert nu de N-11 Equity Portfolio, een long only fonds dat belegt in de elf landen Bangladesh, Egypte, Indonesië, Iran, Zuid-Korea, Mexico, Nigeria, Pakistan, de Filippijnen, Turkije en Vietnam.

De timing is op het eerste gezicht wat ongelukkig gezien de recente dalingen in Bangladesh en Egypte maar volatiliteit en politieke instabiliteit zijn onlosmakelijk verbonden aan een aantal van de N-11 landen. De landen zijn vooral op basis van demografische ontwikkelingen gekozen. Liefst 19% van de wereldbevolking woont in één van de elf landen. Daar komt bij dat de bevolking van de meeste landen erg jong is.

Goldman Sachs AM verwacht dat de N-11 de komende 10 jaar en ook daarna een grote bijdrage zullen kunnen leveren aan de groei van de wereldeconomie. Dit vanwege de aantrekkelijke demografie, stijgende inkomens en de toenemende interne bestedingen. Het is nog onduidelijk hoe de geografische verdeling van de portefeuille eruit ziet. Maar verwacht mag worden dat de grotere economieën als Turkije, Mexico, Zuid-Korea en Indonesië een zware weging krijgen.

GDP-gewogen benchmark

Als benchmark geldt namelijk de MSCI GDP-weighted Next 11 ex-Iran index. Voor beleggers met een lange adem en voldoende risicobereidheid kan N-11 een waardevolle aanvulling zijn op de BRIC-formule. Het afgelopen beursjaar deden veel van deze beurzen het beduidend beter dan de Grote Vier. Voor beleggers die bereid zijn de volatiliteit voor lief te nemen kan het interessant zijn een deel van hun BRIC-beleggen af te schaven en dat over te brengen naar N-11.

Steeds meer ‘gewone opkomendemarktenfondsen’ wijken ook vaker met een deel van hun portefeuille uit naar de nieuwe generatie groeilanden.  Beleggers die zulke fondsen in portefeuille hebben doen er goed aan te waken voor overlap. Het concept waarbij de focus ligt op de nieuwe generatie groeilanden is niet nieuw.

RBS Markets heeft bijvoorbeeld al enkele jaren het Next 7 Certificaat dat zeven van de 11 landen van de N11 bestrijkt. Dat Certificaat belegt niet in Zuid-Korea, Bangladesh, Nigeria en Iran. RBS biedt ook het Emerging 11 Certificaat, een optelsom van Next 7 + BRIC.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 14 mei Must read: Elektrisch rijden wordt dit jaar écht betaalbaar
  2. 13 mei Must read: Dat was de fossiele-energierally?
  3. 12 mei Must read: TikTok is niet voor beleggingsadvies

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links