Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Angst Chinese inflatie overtrokken

De timing is perfect. Twee dagen voordat China een licht meevallend inflatiecijfer meldt, bagatelliseert fondsmanager William Yuen van het Invesco Asia Consumer Demand Fund één van de hot items van nu: de fors oplopende (voedsel-)prijzen in China. Deze week meldde het land dat de consumentenprijzen in december 4,6% stegen. Over 2010 bedroeg de inflatie 3,3%, net boven het streefcijfer van 3,0%.

Yuen had zijn woorden nog niet uitgesproken, of wereldwijd trok een interview van CNBC met beursgoeroe Jim Rogers de aandacht. De goeroe raadt beleggers aan opkomende markten even te laten voor wat ze zijn en hun heil in het Westen te zoeken. Belangrijkste reden: de inflatiedreiging in het Verre Oosten, die volgens Rogers vooral wordt aangewakkerd door de ruimgeldpolitiek van de Federal Reserve.
 
Yuen: “De inflatiedruk is een probleem dat volgens mij in de komende zes tot acht maanden vanzelf wegebt. De voornaamste reden is dat - in tegenstelling tot het verleden - de centrale banken in de regio er momenteel bovenop zitten. Centrale banken, want niet alleen in China, maar in alle landen in de regio zijn de monetaire autoriteiten hier bijzonder alert op.”

“Ik zie de oplopende grondstof- en voedselprijzen ook niet als probleem. Weet u nog dat drie jaar geleden de olieprijs op 140 dollar stond? Ik bedoel maar. Kortom, het inflatiespook is een kortetermijnissue wat ook op korte termijn voor volatiliteit zorgt. Maar waar het fundamenteel om gaat is dat de economische groei onverdroten doorgaat en wat mij betreft moeten beleggers zich daarop focussen.”    

Slechts tijdelijke tegenwind Azië

Een ander hot issue is de overspannen Chinese vastgoedmarkt - volgens veel analisten een regelrechte bubbel. Yuen ziet dat anders: “Het gaat hierbij vooral om het topsegment van de markt, de dure woningen in grote steden als Shanghai, Beijing en Shenzhen. De mensen die zich die huizen kunnen permitteren, verdienen zo goed dat het eigenlijk niet zoveel uitmaakt wat een huis kost.” Eén ding kan Yuen niet wegwuiven: de laatste maanden presteren de westerse beurzen beter dan de oosterse.

Maar wat hem betreft is ook dat slechts tijdelijk. Azië groeit door en kent niet de westerse schuldproblemen. Kansen voor beleggers ziet hij vooral in bedrijven die sterke lokale merken voeren, omdat die een tijdperk van inflatie goed kunnen doorstaan. Ook noemt Yuen verzekeraars kansrijk, want meer en meer oosterlingen sparen niet meer louter en alleen, maar regelen hun eigen pensioen, arbeidsverzekering et cetera.

Het  Invesco Consumer Demand Fund laat op langere termijn een mooie outperformance zien, maar dat heeft een prijs. Met een total expense ratio van 2,12% is het niet goedkoop.  

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 10:00 Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links