Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat brengt het cijferseizoen?

We staan aan de vooravond van het cijferseizoen. Met dinsdag Citi en IBM en woensdag ASML. Wat te verwachten? Dat is een moeilijke vraag. Maar Merrill Lynch biedt hulp. Die bank houdt een zogenoemde guidance ratio bij. Deze geeft aan in hoeverre bedrijven de winsten naar boven of naar beneden gidsen.

Deze ratio is meestal onder de 1,00. Het gemiddelde sinds 2000 ligt op 0,65. Oftewel, voor iedere drie bedrijven die de winsttaxaties naar beneden gidsen, staan er maar twee tegenover die dat opwaarts doen.

Natuurlijk gedrag
Dat is op zich niet slecht, maar komt voort uit natuurlijk gedrag van het management. Bij een winstwaarschuwing hebben bedrijven namelijk de neiging om dat zo snel mogelijk naar buiten te brengen. Maar een winstmeevaller is leuker om nog even onder de pannen te houden.

De afgelopen jaren vormden een uitzondering. De winsten gingen zoveel harder omhoog dan eerder gedacht, dat bedrijven maand na maand voortijdig met deze berichten naar buiten kwamen. Dat hebben we alleen eerder gezien in 2004. En de afgelopen maanden is deze ratio weer genormaliseerd.

Merrill Lynch geeft nog wel een beleggingstip: bedrijven die met een positieve guidance naar buiten zijn gekomen, laten in de kwartalen daarna ook vaak meevallers zien. Een winstmeevaller komt nooit alleen.

Maar tegelijkertijd waarschuwt de bank dat analisten al vrij hoog in de boom zitten qua taxaties. Dus valt er niet zo veel meer omhoog te gidsen. Ik heb het even nagezocht. En dat klopt. De verwachte winst per aandeel voor de komende twaalf maanden bedraagt 97 dollar per S&P 500. Dan kunt u gelijk voortaan zelf de k/w uitrekenen. De vorige top bedroeg 104 dollar in november 2007.

Hogere omzetten
Merrill Lynch noemt nog een ander punt. De winsten gaan al sinds halverwege 2009 harder omhoog dan de omzetten. Daardoor staan de marges op recordhoogte. Uiteindelijk moeten de omzetten ook stijgen. Dus de grootste winstknallers zijn wel achter de rug. Nu zullen we het vooral van hogere omzetten moeten hebben.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links