Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op de plaats, rust

Na een spetterend eind van de week voor de euro afgelopen donderdag en vrijdag, is het vandaag even op adem komen. Zonder de input van de Yanks, of misschien wel onder invloed van de verwachting dat we zonder de dollarmarkt weinig zullen doen, lijkt vandaag een rustig dagje te worden voor de eurodollar. In technische termen staat dit ook bekend als een correctie, met als doel koersen te normaliseren en overboughtheid voor de korte termijn weg te nemen.

Op de daggrafiek is weinig nieuws onder de zon. Vrijdag hebben we de weerstand op 1,3450 getest waarbij de RSI, zonder het doorbreken van deze horizontale barrière, geen nieuw signaal wist te produceren. De indicator heeft zich nog niet naar een bull market range weten te begeven en blijft vooralsnog in neutraal terrein rondhangen. Het goede nieuws is echter dat het neerwaartse momentum, wat een indicatie zou zijn voor een verdere verzwakking van de euro, niet meer een van de factoren is waar we direct rekening mee dienen te houden.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De dalende beweging op de daggrafiek is tot staan gebracht. Dat resulteert in twee mogelijke scenario’s voor de komende weken: we bewegen zijwaarts of gaan als een speer omhoog. Ik geef de voorkeur aan een combinatie van deze twee scenario’s. Met als volgorde eerst zijwaarts om af te koelen en dan als een speer er vandoor om hogere koersen op te zoeken.

Voordat we naar de intradaggrafiek kijken nog even een verzoekje aan de lezers. Vorige week hebben we een gezonde discussie gevoerd over de redenen en/of triggers van de beweging opwaarts in eurodollar. Ik zou de lezers graag uitnodigen om input te leveren over de verwachtingen voor deze week. Dan bedoel ik niet per se koersdoelen, maar eerder de momenten of items die naar uw idee een beweging van betekenis zouden kunnen initiëren. Met andere woorden: wat is naar uw idee de focus van de markt?

Klik op de grafiek voor een grote versie

Dan naar vandaag. Met het noteren van koersen onder de 1,3320 is de bull market range van de intraday-grafiek verlaten. Dit valt af te leiden uit de intraday-grafiek waarin we zien dat de RSI zich onder de steunlijn van vorige week heeft begeven. Hiermee is het signaal dat de stijging vergezelde tenietgedaan.

Er is geen sprake van een nieuw signaal op basis waarvan we de middellange termijn mening moeten bijstellen, echter, dalingsruimte is er wel degelijk. Want er is geen steun gevormd in de snelle stijging van vorige week. Er is ruimte tot het 1,3140 niveau waar de trigger lag waarmee de stijging vorige week begon.

Nieuwe aanval?
Oude weerstand dient omgevormd te worden tot nieuwe steun. Oftewel, gaan zien of kopers die vorige week de kans niet hebben gekregen zich nu melden op of boven het niveau van 1,3140. Indien dat zo is, kunnen we een nieuwe aanval op de 1,3450 verwachten en verder daarboven. Deze mogelijkheid zoek ik in de loop van de week verder uit met behulp van andere valutaparen.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 xof 17 januari 2011 13:27
    Gökhan,

    Je vraagt om een reactie.............

    De belangrijkste gebeurtenis is niet exact te bepalen maar is een proces en opvolging van komende signalen en slecht nieuws dat het helemaal niet goed zit met onze Euro.

    De herfinanciering van bijna 250 mrd dit jaar in Spanje gaat zoveel druk geven op politici en bankiers, dat de signalen van paniekvoetbal steeds groter worden.

    Dit weekend weer discussie om het noodfonds op te voeren. Ga maar in Spanje kijken, de echte ellende wordt al zichtbaar, 20% werkeloos en de hele onroerend goed markt loopt leeg.

    Wij zijn geen politieke eenheid en monetair hebben we het niet op orde. Over de dollar en de Amerikaanse schuldenberg wordt denigrerend gedaan, maar zij zijn veel competitiever dan Spanje en de rest van Europa. De handelsbalans van de Amerikanen is al weer aan het keren en men al meer pijn genomen dan Europa.

    Vergeet niet dat de Euro tegen 1,30 nog hoog gewaardeerd is tov afgelopen 10 jaar, we stonden ooit op 0,82 en bij introductie op 1,19.

    Ik geloof ook in koopkracht pariteit, in de US blijft het goedkoop en de wet van communicerende vaten gaat de Euro verder onder druk zetten.

    De belangrijkste korte termijn druk op de Euro komt uit Spanje, daarna Belgie en Italië. Voor de zomer gaat de Euro onder 1,2 dollar.

    Voor 2015, worden de Grieken, Portugezen ed niet uit de Euro gegooid, maar wil men zich zelf loskoppelen. Het is dan politiek niet meer houdbaar.De achterban, bevolking in deze landen, is de Europese wedloop zat met oplopende inflatie en wil terug naar devaluatie-mogelijkheden. Geloven we echt dat de Grieken en Spanjaarden hun lonen met 20% moeten laten zakken om weer concurrerend te worden.

    We vinden het hestel van de Euro van afgelopen week prachtig... omdat de ECB dreigt met renteverhoging. Alleen maar dreigen, loze woorden, gemiste kans en weer een kwartaal verloren.

    Eigenlijk is het verschrikkelijk, de inflatie loopt op (erger dan officiele cijfers), de ECB doet niets ivm politieke druk en we praten elke klein positief berichtje de lucht in ( 1,7 mrd Portugese "succsevolle" uitgifte tegen 6,7%).

    ECB staat onder politieke druk om niet te verhogen, het zou immers Spanje ed. verder in de problemen helpen.

    Ik ben voor 50% in andere valutas gegaan....we zullen zien.

  2. [verwijderd] 17 januari 2011 21:11
    De achterban, bevolking in deze landen, is de Europese wedloop zat met oplopende inflatie en wil terug naar devaluatie-mogelijkheden.

    Ik geloof dat het in die landen omgekeerd was. Jarenlang hele hoge inflatie en nu is dat stabiel door de euro. Ze hebben nog nooit een harde munt gehad.

    de bos
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links