Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie is de beste?

Met de herintrede van ABN Amro in de markt van hefboomproducten, zijn er nu vijf aanbieders actief: ABN Amro (ABN), Royal Bank of Scotland (RBS) (beiden turbo’s), ING (sprinter), Commerzbank (CB) en Citigroup (Citi) (beiden speeders).

Hefboomproducten zijn populair. Met een kleine inleg kan een hoog rendement worden behaald. Door de ingebouwde stop-loss is het verlies gemaximeerd. Bovendien brengen deze producten moeilijk toegankelijke markten en beleggingcategorieën binnen handbereik.

Het product heeft ook zijn beperkingen. Vooral de mogelijkheid dat het instrument via een stop-loss doorbraak wordt uitgetikt, kan nadelig zijn. Bij een eventueel koersherstel nadien staat de hefboombelegger met lege handen, tenzij hij een nieuwe positie inneemt.

Over de voor- en nadelen van turbo’s, sprinters en speeders is veel geschreven. Maar wat zijn de onderlinge verschillen tussen de producten? Is er een uitgevende instelling die op het gebied van deze instrumenten eruit springt? Ik heb van de vijf aanbieders een aantal producten nader bekeken.

Mijn analyse strekte zich uit tot de volgende zaken: (klik op het onderwerp om de uitgebreide analyse te lezen)

Conclusies
Met vijf aanbieders van hefboomproducten is er flinke concurrentie. Dat is goed voor de belegger. Misschien is dit wel de belangrijkste conclusie van mijn onderzoek. Ik heb het gevoel dat de partijen elkaar goed in de gaten houden en op deze manier scherp zijn.

De onderlinge verschillen in kwaliteit van de producten zijn, zo is mijn conclusie, niet heel groot. Heel voorzichtig kom ik tot de volgende bevindingen.

  • RBS heeft momenteel verreweg het grootste aanbod van producten, zowel in aantal als in diversiteit van de onderliggende waarden.

  • Als het gaat om gehanteerde spreads zijn de verschillen niet groot. CB valt uit de toon als het gaat om de enorme spreads op sommige (oude) Goud speeders.

  • De berekende (financierings)kosten lijken per uitgevende instelling niet veel te verschillen. Ook hier weer lijkt CB per saldo wat hogere financieringskosten door te berekenen. Met daarbij de aantekening dat het verschil tussen stop-loss en financieringsniveau bij deze bank (en bij Citi) doorgaans wat kleiner is.

  • De afwikkeling bij doorbreking van de stop-loss verschilt in de praktijk waarschijnlijk weinig tussen de verschillende instellingen. Reken op vier dagen tussen beëindiging en afrekening van de restwaarde.

  • Alle partijen geven veel, en in het algemeen goede, informatie over hun uitgegeven producten. Maar RBS en ING zijn de enige die de werkelijke financieringsrente vermelden. RBS, ABN en in mindere mate Citi geven een historisch inzicht in de financieringsrente. Geen enkele partij geeft duidelijk inzicht in de verwerking van de dividendbelasting.

Tot slot: ik onderzocht een beperkt aantal turbo’s/sprinters/speeders. Daarmee is een indicatie gegeven over het verschil in kwaliteit tussen deze producten en tussen de uitgevende instellingen.

Maar het is niet meer dan een indicatie. Het aantal onderzochte producten is een fractie ten opzichte van het enorme aanbod. Een ander punt van belang is dat ik veel informatie van de uitgevende instellingen zelf heb gekregen (koersen en financieringsniveaus).

Dat hebben zij ongetwijfeld zorgvuldig gedaan, maar in een volgend onderzoek, en dat komt er zeker, zal ik alle data zelf verzamelen. In dat volgende onderzoek zal ik tevens bezien of de uitgevende instellingen enkele genoemde lacunes in met name de informatievoorziening hebben aangepast.


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. MrGlass 18 december 2010 10:29
    Meer van dit!

    Ik gebruik voornamelijk RBS turbo's omdat deze verreweg het grootste aanbod heeft. Vooral de grondstoffen turbo's zijn erg divers. Sommige, zoals de cocoa turbo noteert in GBP, wat niet altijd even handig is dus daar moet je goed op letten. Voor de AEX zijn CB speeders degenen met de minste storingen/problemen in mijn beleving. Turbo's willen nog wel lastiger verhandelbaar zijn op drukke tijden.

    Over dit onderwerp kun je nog wel 10 artikelen over schrijven gezien de grote diversiteit in onderliggende waarden, verhandelbaarheid, hefboom verschillen, spreads (ook op verschillende tijden) en financieringsniveau.

    Een vergelijking tussen futures, CFD's en turbo's zou in dat opzicht ook heel erg welkom zijn.

    EDIT: Ik zie nu pas dat je al veel artikelen hierover geschreven hebt. Druk geweest! Ik ga ze eerst maar eens lezen :-)
  2. [verwijderd] 19 december 2010 14:13
    Heren,

    Er is gewoon 1 kenmerkend verschil: als je in een ING of ABN of RBS product zit kan je minder terugkrijgen dan de stoploss waar je vanuit ging. Stel dat een TL AEX op 1 EU uitstopt en de volgende ochtend opent de AEX lager dan deze stoploss dan ben je dus meer geld kwijt.
    Al dit soort producten zijn onbetrouwbare rotzooi en je verliest altijd; kijk naar city en coba dan weet je dat je 0 krijgt als deze door de stoploss heengaan (let op ze hebben ook producten met een bodem erin net zoals de 1e groep).
  3. MrGlass 20 december 2010 08:33
    Snuffel, het spelletje is dan ook om een goede stoploss te kiezen :-)!
    Ik ben 1 keer uitgestopt. Bij een gewone future was ik al mijn geld kwijt geweest. Nu kreeg ik tenminste nog wat geld terug..

    Ik vind het heerlijke producten juist vanwege de stoploss. Met een future kan het zelfs zo zijn dat je geld schuldig bent. Deze producten beperken je verlies tot maximaal de inzet.

    Tuurlijk zitten er ook nadelen aan; ze zijn duurder en niet 24/7 verhandelbaar. Ondanks dat heb ik met deze producten het grootste deel van mijn rendement verdiend.
  4. Met Effekt 28 januari 2011 17:21
    quote:

    MrGlass schreef op 18 december 2010 10:29:

    Voor de AEX zijn CB speeders degenen met de minste storingen/problemen in mijn beleving. Turbo's willen nog wel lastiger verhandelbaar zijn op drukke tijden.

    Bij minder populaire turbo's is RBS vaak de enige tegenpartij. In drukke tijden heb ik ze vaker moeten opbellen om mijn stukken verkocht te kunnen krijgen (er was geen, of geen reëele bid koers). Kies daaro lierv series waar echte handel in is.

    Los daarvan zijn het voor een particulier vaak het enig produkt om in exotisch markten te kunnen handelen. Ik vind de voordelen opwegen tegen de nadelen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links