Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het nieuwe Carmignac Patrimoine?

Fondsenplatform SNS Fundcoach heeft – voor het eerst sinds het vertrek van Jeroen Vetter en Jan Welkzijn – weer een nieuwe fondsaanbieder in de schappen liggen, het Zwitserse Ethna Capital. Een kleine fondsenboetiek die vooral kapitaalbehoud voor ogen heeft. SNS Fundcoach biedt twee mixfondsen aan van de Zwitsers die op dit moment in totaal 2 miljard euro beheren.

Zoals het mixfondsen betaamt staat  de juiste asset mix centraal. Volgens Ethna – en diverse onderzoeken – is die uiteindelijk goed voor 90% van het rendement. Verder worden de fondsen gekenmerkt door de voorzichtige aanpak. De beheerders van Ethna zeggen het geld van hun cliënten te behandelen alsof het hun eigen geld is.

De vermogensbeheerder is in 2001 van start gegaan en heeft de crisis goed doorstaan. Zo werden de verliezen van de fondsen in rampjaar 2008 beperkt tot minder dan 5%. Vlaggenschip Etha Capital Aktiv E verloor 3,9% in 2008. Het fonds roept daarmee de vergelijking op met een ander prominent fonds uit de schatkamer van SNS Fundcoach, mixfonds Carmignac Patrimoine dat in dat jaar zelfs 0,01% rendement behaalde.

Beperkte vergelijking mogelijk
De rendementsvergelijking voor alle drie gaat op basis van de data van SNS Fundcoach helaas slechts drie jaar terug, maar over die periode blijken de twee mixfondsen van Ethna de vergelijking met Carmignac Patrimoine goed te kunnen doorstaan. Die tijdspanne is erg kort voor een grondig oordeel, maar de fondsen hebben wel één pre boven Carmignac Patrimoine.

Dat fonds is door het succes gegroeid van 6 naar 22 miljard euro beheerd vermogen. De vraag dringt zich op hoe groot het fonds kan worden zonder dat dit ten koste gaat van de wendbaarheid. Beleggers die  in Carmignac Patrimoine zitten en zich daarover zorgen kunnen maken, hebben nu wellicht een instrument in handen om het risico wat te spreiden.

Het Zwitserse vlaggenschip Ethna Aktiv E zag het beheerd vermogen oplopen van 430 miljoen medio 2009 naar ruim 1,5 miljard nu, blijkt uit data van Lipper FMI. Het fonds heeft de hoogste Lipper-rating op basis van zowel rendement, consistent rendement als kapitaalbehoud over drie en vijf jaar. De jaarlijkse beheervergoeding bedraagt 1,5%.

Bij SNS Fundcoach worden geen aan- en verkoopkosten voor de fondsen in rekening gebracht, in tegenstelling tot de fondsen van Carmignac die naast de beheerfee van 1,5% ook nog 1% instapkosten vergen. Dat procentje hebben beleggers met het Zwitserse alternatief alvast bespaard. Alleen de toekomst zal uitwijzen of Ethna echt kan wedijveren met Carmignac. The proof of the pudding is in the eating.

Perps en de Ierse connnectie
Een blik op de topholdings van Ethna Aktiv E levert vooral obligaties op, waarvan een aantal perpetuals (eeuwigdurende achtergestelde leningen): ING, Aegon, BNP Paribas én - ook leuk? - een lening van de Bank of Ireland tegen 10%. In Global Defensiv is het beeld niet heel anders. Binnen de defensieve assetmix mogen speculatieve accenten kennelijk best een plaatsje hebben volgens Ethna.

Over zeven jaar heeft dat beleid het Ethna Aktiv E fonds een vergelijkbaar rendement opgeleverd met dat van Carmignac Patrimoine (80% versus 84%).

 


Peter van Kleef is financieel journalist en redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Van Kleefs actuele beleggingen. Uw reactie is welkom op peter@iex.nl


 

 


Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Peter van Kleef

Peter van Kleef was tot en met 2014 hoofdredacteur van IEXProfs. Hij is sinds 2001 actief in de financiële journalistiek met een uitgebreid freelance-verleden en een lange geschiedenis bij IEX. Hij is ook de bedenker en samensteller van de IEX Fonds 40 en de IEX Defensieve 30. Sinds 2015 is Van Kleef chief editor Investment ...

Meer over Peter van Kleef

Recente artikelen van Peter van Kleef

  1. dec '14 2015: Aandelen gaan weer vlammen 1
  2. dec '14 85% underperformers blabla 5
  3. nov '14 Polarisatie en plaatjesterroristen 8

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Peter van Kleef 26 november 2010 08:45
    quote:

    Joh schreef:

    Peter,zie jij deze fondsen echt als alternatief voor Carmignac Patrimoine? Ik had de fondsen ook bij snsfundcoach zien staan en ben afgeknapt op die Ierse lening.

    Er zijn beleggers die heel fors in CarmPat zitten, eigenlijk met een te groot deel van hun portefeuille, simpelweg omdat ze geen ander fonds kennen dat min of meer hetzelfde risico-rendementprofiel heeft. Voor hen kan het een optie zijn nu een deel naar Ethna te verplaatsen. Op die manier breng je ook wat spreiding aan, omdat de individuele namen in de portefeuille heel erg verschillen.

    Ik kan me ook heel goed voorstellen dat mensen zich helemaal happy voelen bij CarmPat. Prima. Al moet ik wel zeggen dat zij zichzelf steeds nadrukkelijker op de borst slaan ('kijk eens hoe goed wij zijn'). Natuurlijk, het zijn Fransen, dus tot op zekere hoogte is dat genetisch bepaald en kunnen ze weinig aan die ingebakken attitude doen, maar toch... ;-)

    Dat in combinatie met de onevenredig snelle groei van het fonds zijn wel wat waarschuwingslichtjes imho. Ethna is trouwens eerder dit jaar ook gescreend en geselecteerd door Vetter & Co's Capital Guards.

    PvK
  2. Joh 26 november 2010 18:23
    Peter, Je hebt een punt er is geen overlap met CarmPat. Als het IMF Ierland dwingt om ook de obligatiehouders mee te laten betalen, dan zal er op die 10% lening nog flink moeten worden afgeboekt. Ik neem aan dat die lening achtergesteld is ? Heb vandaag een presentatie gezien van Ethna Capital op de dag van de belegger. Ze hebben een mooie luxe prospectus (moet ook worden betaald). In feite hebben ze drie fondsen waarvan bij snsfundcoach er twee verkrijgbaar zijn. Het Ethna Aktiv E heeft een mooie rendementscurve. De fondsen zijn zeker interessant.
  3. sjiepie 28 november 2010 12:20
    De Ierse lening maakt 1,43% uit van de portefeuille (peildatum 29-10-10). Ik lig daar niet wakker van. Blijkbaar zijn ze nogal tegendraads bij Ethna en dat zijn de fondsen waar ik nu juist op "val". Kopen wat niemand op dat moment wil.

    Ik heb ieder geval al wat van het spul van Ethna ingeslagen voor het defensieve deel van mijn portefeuille.

    quote:

    Joh schreef:

    Peter,zie jij deze fondsen echt als alternatief voor Carmignac Patrimoine? Ik had de fondsen ook bij snsfundcoach zien staan en ben afgeknapt op die Ierse lening.

  4. Joh 2 december 2010 20:04
    Bij nader inzien vind ik de kosten die dit fonds in rekening brengt te hoog. DeTotal Expense Ratio is 3,47% voor CarmPat is dit 2,35% Dus dat procentje winst bij aankoop ten opzichte van CarmPat ben je aan kosten direct kwijt en dit gaat jaarlijks ten koste van het rendement. Ze kunnen dan wel aan kapitaalbehoud doen, dat is dan toch in de eerste plaats hun eigen kapitaal.
  5. forum rang 4 New dawn 22 december 2010 11:38
    Het fonds heeft jarenlang heel goed gepresteerd. Maar wanneer de rente verder gaat stijgen, wat velen denken, dan is het de vraag of de waardestijging verder kan gaan.

    De obligatiekoersen gooien dan roet in het eten. Patrimoine A heeft jarenlang de wind in de rug gehad a.g.v. stijgende obligatiekoersen.

9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links