Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Agressief short

De slimste belegger-competitie is in volle gang. Bij de aftrap van de competitie ben ik direct agressief met short-gerichte turbo’s van start gegaan. Tja, wil je winnen dan zul je een kant moeten kiezen met een aardig hoge hefboom.

Ik hanteer het liefst een hefboom rond 10. Dit houdt in dat als de onderliggende waarde daalt met 1% de waarde van de betreffende turbo met 10% stijgt. Vooralsnog lopen de turbo’s ‘iets’ tegen me in. Mijn portefeuille noteert ongeveer 6% lager dan bij aanschaf.

Dat gaat best hard en is dus niet aan te raden met een echt geld-portefeuille. De posities in mijn portefeuille zijn grofweg als volgt:

Niet eenduidig
Mijn gedachte hierachter is als volgt. Vandaag komt de Amerikaanse Fed met nieuwe stimuleringsmaatregelen in de vorm van Quantitative Easing deel 2 (QE2). Veel marktpartijen gaan ervan uit dat deze maatregelen de verwachtingen gaan overtreffen.

Dit kan opnieuw een bodem leggen onder obligaties en aandelen, althans dat hoop ik. Maar wat gaat er gebeuren als de boodschap waar de Fed vanavond mee komt niet kristalhelder is? De kans dat er een voor interpretatie onderhevige Fed-mededeling komt is heel goed aanwezig.

Meer dan tien Fed-leden hebben al uitspraken gedaan over de maatregelen die genomen gaan worden. Interessant is dat deze leden geen eenduidig verhaal hebben over het komende QE2 plan. Sommigen beweringen van deze leden staan bijna haaks op elkaar. Er kan dus van alles gebeuren.

Agressieve shorts
Om van deze onzekerheid gebruik te maken heb ik gekozen voor een agressieve shortpositie in de AEX-index. Ook zal het edelmetaal goud sterk terugvallen als de maatregelen tegenvallen. De inflatieverwachting wordt dan immers tijdelijk iets getemperd. Ten slotte zal dit Arcelor Mittal ook geen goed doen.

Mochten de maatregelen wel in goede aarde vallen en eenduidig zijn, dan kunt u aan de hand van een recent rapport van Jeremy Grantham lezen wat we de komende jaren kunnen verwachten.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. okt '13 Groei industrie, groei! 1
  2. okt '13 Zwak fundament 5
  3. okt '13 Oost West Zuid Slecht 5

Gerelateerd

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 november 2010 13:10
    Ja nu ga ik toch twijfelen. Ik dacht ook aan een shortpositie ivm QE2. Maar nu Abma short gaat weet ik het niet. Contrair aan Abma heeft de afgelopen 2 jaar 100% winst opgeleverd. Tsja. Ik doe denk ik nu maar niks en voor volgende keer bekijk ik niet meer dit onderdeel en trek ik mn eigen plan. Veel rustiger.
  2. [verwijderd] 3 november 2010 15:37
    Het wordt steeds duidelijker dat de verkeerde de competitie 2006 heeft gewonnen !! Jij vindt al die negatieve maar o zo begrijpelijke reacties op die onzinnige stukjes proza van jou kennelijk erg leuk. Anders zou ik geen enkele reden kunnen bedenken dat jij nog steeds hier durft te posten !! Man, je zit al maanden achtereen fout !! Hoe sta je trouwens in de wedstrijd ? Wel lekker zeker dat je steeds weer kunt resetten als je verkeerd zit :) Jammer dat het voor je klanten niet kan !
  3. [verwijderd] 3 november 2010 16:18
    Tjeezus, ik dacht dat ik 99,99% pure azijn kon pissen maar die van jullie is nog puurderderder ;-)

    Props voor Richard, brengt in ieder geval analyses die zich allang hadden uitgespeeld als wij Ben Santa Claus en zijn criminele bende niet hadden onderschat. En gezien rendement OHV wordt er niet naakt short gegaan. Misschien hebben ze wel al dat goud gekocht aan 900 en 1100 en wachten ze tot de ponzi klapt om hun klanten dan in echte pecunia uit te keren.

    Weet jij veel.

    Tot die tijd, bedenk waarom je Richard afzeikt. Is het omdat je uit een een later winstgevende Long bent gestapt door een coumn van hem? Short gegaan omdat hij een overtuigende beren grafiek toonde terwijl de markt alleen maar omhoog kon op die keiharde POMO PORNO POMP uit de VS?

    Scheid de frustratie om eigen rendement van de inhoudelijkheid van Richards columns aub.

    groeten,
    JUAN

  4. Jeroenio 3 november 2010 23:15
    Om te beweren dat de verkeerde de competie heeft gewonnen in 2006 gaat mij wat ver. Alleen of de winnaar van deze competitie de slimste belegger is heb ik ook mijn twijfels over, het is volgens mij eerder de gelukkigste belegger. De slimste belegger heeft waarschijnlijk toch wel iets beters te doen dan met virtueel geld te spelen. Daarnaast om zo een competitie te winnen moet je toch aardig wat tijd over hebben, dus Koos Werkloos lijkt mij wel enigzins in het voordeel. Overigens had onze bear de heer Abma volgens mij met longposities de competitie toenertijd gewonnen.

    Mvgr Jeroen
  5. [verwijderd] 4 november 2010 05:21
    Beste Richard,

    Je zit al jaren er naast. Vanf maart 2009 zijn de aandelen enorm gestegen. Ik vraag mij af of je hier van geprofiteerd hebt als een constante bear.

    Ik heb er mijn twijfels over!!!!

    Ik heb ook twijfels of jij wel de slimste belegger bent nu. Grote twijfels!

    Op de korte termijn kun je scoren. Maar over de langere termijn heb ik mijn twijfels.

    Je hebt er tot nog toe steeds naast gezeten: met de EU en de VS bedoel ik.

    Ik denk dat jij deze compititie met grote kans niet zult winnen dus.

    Het echte fundamentele principe is dat de wereldeconomie de komende jaren zal groeien. het zal geleidelijk gaan, misschien zelfs wel met een versnelling.

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links