Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX-trekker

Een superstock die door veel beleggers veel te positief benaderd wordt en dus in mijn optiek vroeg of laat een tikkie terug moet, is Apple. In mijn favoriete zakenwinkel was er deze week een aanbieding en demonstratie van de Samsung-tegenhanger van de I-pad.

Dit illustreert perfect dat de concurrentie heviger wordt en de prijzen na de kerst wel eens flink omlaag kunnen. Maar los of iets of iemand Apple echt raakt; mijn shortpositie in Apple is voor mij puur een hedge tegenover mijn longs in de index. Dus een bescherming tegen mijn huidige optimistische beeld van de wereld.

Indextrekkers
Voor de liefhebbers van techniek; de Twindicator geeft pas een verkoopsignaal bij een AEX-slotkoers onder de 294,60. Maar dat terzijde. Ik ben dus nog steeds positief op de AEX en dan komt de vraag naar boven welke aandelen moeten die index gaan trekken?

  1. Philips was een van mijn favorieten maar ondanks de mooi cijfers begint de grafiek er steeds negatiever uit te zien. Dit aandeel moet snel omhoog anders moet ik maatregelen gaan treffen.
  2. ASML doet het goed op de grafiek, en in combinatie met de eerdere positieve cijfers zou best een leuk koopsignaal kunnen geven. Voor wie niet zo durft kan een turbo of een gewone call wellicht een idee zijn. Ik heb helaas geen ruimte in mijn positie maar toch twijfel ik over een switch naar dit aandeel.

Overnamekandidaten
Overnamegeruchten kunnen de beurs ook omhoog helpen. Zo staat Tomtom nog steeds op de lijst van gegadigden om overgenomen te worden, maar ook andere fondsen staan op de lijst. Zo waren er vorige week ineens geruchten rond Binck en hoewel ik liever een kleinere partij zou kopen dan de monopolist van het internetbeleggen, denken anderen daar blijkbaar anders over.

Ik denk, maar mijn beeld is erg vertroebeld door mijn meerkennis van plannen van de concurrentie, dat de grote partijen het allemaal moeilijk krijgen. Maar het is niet zo dat ik tegen grote partijen ben. Neem Ageas het oude Fortis, vind ik vooral technisch erg leuk

Nog even terug naar de overnamekandidaten. Laatst hoorde ik een discussie waarin DSM als overnamekandidaat werd bestempeld. De wet van de jungle: eten of gegeten worden. Ik weet niet wat het gaat worden, maar zie wel dat de grafiek er steeds negatiever bij komt te liggen.

Wie dan wel
Wie kan de AEX dan gaan trekken? De grafiek van Royal Dutch Shell ligt heel mooi. Ik zit dit aandeel ook zakelijk long en zie volop kansen. RD De Commodity Index en dus waarschijnlijk alle aan commodity-gelinkte aandelen hebben goede kansen. Ik geloof daarom nog steeds in Arcelor Mittal waarin ik tegen beter weten in ook nog steeds long zit.

Maar je moet durven afwijken van de gevestigde mening om een goed resultaat neer te zetten. In dit licht als laatste, het aandeel BP heeft ook nog wat kansen omhoog. Nu ook Halliburton als mede-schuldige genoemd wordt voor de olieramp in de Verenigde Staten zijn de kansen voor een herstel in BP verder toegenomen.

Wilt u een gokje wagen, dan kunt u een turbo long op BP kopen. Ik denk dus dat olie en aan commodity-gerelateerde aandelen de AEX kunnen laten uitbreken en als dit niet gebeurt, dan hoop ik dat mensen gemakkelijker Apple verkopen omdat ze daar allemaal mega-winst hebben dan de door mij genoemde longs.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en broker Cees Smit. Hij is algemeen directeur van de Today’s Groep, dat bestaat uit Today's Brokers en Today's Vermogens Beheer. Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De Today’s Groep is actief als vermogensbeheerder en als broker en is met beide entiteiten als vergunninghouder geregistreerd bij de AFM en DNB. Ook staan beide bedrijven als deelnemende instelling ingeschreven bij het DSI. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.



Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 1 november 2010 14:57
    Cees, aangaande Apple, je denkt helemaal zoals ik ook dacht 5 jaar geleden bij de beursgang van Google.

    Let wel, Apple is een designcompany en ze hebben nauwelijks concurrentie op dat vlak. Ik ben net terug van een reisje door de knoflooklanden en daar wordt niets verkocht (surprise, surprise) behalve... de IPhone en IPad. Niet aan te slepen en tegen belachelijke prijzen.

    Er is qua design nog veel ruimte om andere producten te hypen, dus voorzichtig met jouw shorts...
  2. [verwijderd] 1 november 2010 15:55
    quote:

    The Only Way is... schreef:

    Let wel, Apple is een designcompany en ze hebben nauwelijks concurrentie op dat vlak. Ik ben net terug van een reisje door de knoflooklanden en daar wordt niets verkocht (surprise, surprise) behalve... de IPhone en IPad. Niet aan te slepen en tegen belachelijke prijzen.

    Van mijn zoon die een webwinkeltje heeft hoor ik precies hetzelfde, echt een hype!
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links