Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Ideaal moment

In de categorie slechte dagen was gisteren uiteraard een vrij slechte dag: een forse koersval met een neerwaartse gap (koersgat), de doorbraak van de bodem uit februari en maart en de index staat ook nog lager dan 7 mei.

Als ik de recht-toe-recht-aan-regels van TA volg, betekent dit derhalve een sterk negatief signaal. Ik zou het zeker niet als positief willen betitelen, maar toch blijft mijn stelling van de afgelopen tijd recht overeind dat de index nabij een opleving is.

Bij nadere beschouwing is de AEX namelijk niet uit haar neerwaartse trendkanaal gevallen, maar werd de onderkant nogmaals nadrukkelijk bezocht.

De index bevindt zich momenteel aan de onderkant van zowel een zeer kort trendkanaal (rode zone), als een met een langere horizon (grijze zone). Hierdoor is de ideale uitgangssituatie gecreëerd voor een opleving van de graadmeter.

Opleving naar 330
In eerste instantie mag dan minimaal gedacht worden aan de bovenkant van de rode zone (de getekende lijnen) en deze komen uit op ongeveer 330. Vandaar zou vervolgens de bovenkant van de grijze zone in beeld moeten komen. Erg lang mag deze opleving overigens niet meer op zich laten wachten.

Als stoploss voor dit scenario handhaaf ik dan ook AEX 300.


René van Mourik is hoofdredacteur van ResearchXL. De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. Analisten van ResearchXL hebben tenzij naders vermeld geen posities in individuele aandelen; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen. Stuur een reactie aan de auteur.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 mei 2010 08:53
    Island reversal. De AEX gaat deze week nog naar 320 richting 200-daags gemiddelde. Daarna? Weet ik niet. Maar binnen drie dagen staan we op enig moment minstens 5 % hoger dan het slot van gisteren.
    Vandaag: opening op circa 309, laagste punt rond 306, hoogste punt (en wellicht slot) rond 315. Onder voorbehoud ;-)
    Succes!
  2. [verwijderd] 26 mei 2010 09:14
    Max. 320 dan gewoon weer omlaag, zelf denk ik eerder aan 315. Eerst koerdoel binnen 2 à 3 weken verwacht ik toch wel 280. Nee dit is duidelijk een bearmarket, en we hebben het einde van de rally (358)alweer gezien. Dit lijkt me zoals Bertus schreef ideale momenten om short posities op te bouwen en vnml. banken. Als Spanje van de zomer zijn schulden moet herfinancieren en het gaat tegenvallen dan kan ING door de grote exposure van de zomer alweer aan het infuus. Zie artikel hierover laatst op de site.

  3. [verwijderd] 26 mei 2010 12:55
    quote:

    Redactie IEX.nl schreef:

    TA: Ideaal moment

    René van Mourik - 26 mei, 08:30

    "Desondanks ga ik toch uit van een opleving van de AEX naar eerst 330. Als stoploss hanteer ik 300..."

    www.iex.nl/columns/columns_artikel.as...
    Van den Akker: Begin van grotere correctie is levensgroot aanwezig
    Na de recente scherpe koersdalingen komt de steunzone 300-290 punten snel dichterbij. De dalende trend in de EUR/USD nog helemaal intact en het goud is toe aan een correctie.

    Lees de column van Roelof-Jan van den Akker: De aandelenmarkten zitten dicht bij een dieptepunt, maar helaas niet bij een bodem binnen deze correctie

    Column Roelof Jan van den Akker

    Dieptepunt aandelenmarkten, maar correctie is niet voorbij
    Omdat de zwakte op de aandelenmarkten niet beperkt blijft tot een paar markten maar zich wereldwijd manifesteert, is dit meer dan een kortstondige daling. In meerdere aandelenmarkten worden topformaties voltooid of zien we korte termijn verkoopsignalen. Betrekken we dit op de AEX Index dan zien we dat de koersen de horizontale steunzone 300 tot 290 punten op een haar na bereikt heeft. Dinsdag bereikte de koers een laagste punt op 301,48 punten en we denken dat het een kwestie van tijd is dat de koers deze week onder de 300 punten duikt om een tijdelijk dieptepunt te maken boven de 290 punten.

    Dit verschaft de aandelenkoersen wat lucht, maar het risico dat dit slechts het begin is van een grotere correctie is levensgroot aanwezig.

    Klik op de grafiek om deze te vergroten


    In deze situatie blijft het opwaarts potentieel in de AEX Index beperkt tot de sterke weerstand tussen de horizontale lijn op 315 punten en het 200-daags exponentieel gemiddelde op circa 322 punten. Na deze lagere top moeten beleggers voorbereid zijn op de definitieve klap onder de 300-290 punten. In dit negatieve scenario moeten beleggers als volgende richtpunt de bodem uit juli vorig jaar nemen op circa 240 punten.

    De EUR/USD koers bepaalt nog steeds het sentiment op de markten
    Het is duidelijk dat de daling op de aandelenmarkten niet op zichzelf staan. In de vorige columns hebben we al uitgebreid stil gestaan bij de belangrijke rol die de EUR/USD speelt op de financiële markten. De fundamentele problemen binnen de Eurozone komen vanzelfsprekend tot uiting in de wisselkoersverhouding met andere landen/machtsblokken. Tegenover meerdere valuta is de Euro begonnen aan een duikvlucht. Of dit nu de Amerikaanse dollar, Japanse yen of Zwitserse frank is, tegenover meerdere valuta verzwakt de Euro zienderogen.

    Klik op de grafiek om deze te vergroten


    De grafiek van de EUR/USD op basis van slotkoersen laat perfect zien dat de dalende trend succesvol is teruggetest rond de bodems uit eind 2008 en begin 2009 tussen de 1,2460 en 1,2560. Door deze terugtest is de koers helemaal klaar om de dalende trend te vervolgen onder het dieptepunt van vorige week op 1,2142. Onder deze koers komt ons volgende koersdoel op 1,1800, de introductie koers, snel dichterbij. Met daaronder de onderkant van het dalende trendkanaal uit de weekgrafiek (niet afgebeeld) op circa 1,1450.

    De zwakke vooruitzichten voor de Euro lijken prima te passen in onze negatieve verwachtingen wat betreft de aandelenmarkten.

    Goud staat aan de vooravond van een daling richting USD1.000
    In de vorige column hebben we de relatie gelegd tussen het contraire signaal op de voorpagina van ‘Het Financieele Dagblad’ (nieuws) en de koers. Deze euforie past zeer goed bij een top in de markt in plaats van het begin van een nieuwe stijging.

    Klik op de grafiek om deze te vergroten


    Nu we bijna twee weken verder zijn en de koersontwikkeling van het goud op de korte termijn moeten beoordelen, dan lijkt de koers een klassieke ‘false breakout’ boven de vorige top op USD1.220 te hebben gemaakt. Nog even tikte de koers een hoogste koers van USD1.250 aan, maar al snel zette de daling in. Deze daling gecombineerd met een lagere top in de momentum grafiek suggereert dat de koersen in de komende weken verder gaan dalen. Hiervoor hebben we nog wel bevestiging binnen de koersgrafiek nodig, maar een slotkoers onder het 50-daags gemiddelde op circa USD1.160 lijkt een voorbode voor deze verdere daling. De volgende belangrijke steunniveaus zijn dan, de lange termijn trend lijn op circa USD1.115 en het 200-daags exponentieel gemiddelde rond USD1.100. We verwachten dat al deze steunniveaus zullen gaan sneuvelen en dat de koers bezig is met een pull-back naar de lange termijn solide horizontale steun op circa USD1.000.

    Conclusie
    De aandelenmarkten zitten dicht bij een dieptepunt, maar helaas niet bij een bodem binnen deze correctie. De recente zwakte lijkt slechts het begin zijn van een grotere correctie op de aandelenmarkten in de komende weken.

    Voor de AEX Index betekent dit dat de koersen zijn aanbeland bij ons eerste koersdoel tussen de 300 en 290 punten. Deze week kunnen de koersen een dieptepunt bereiken net boven de 290 punten om van daaruit te herstellen. Ieder herstel lijkt te gaan eindigen onder of binnen de zware weerstandszone tussen 315 en 322 punten. Na deze lagere top begint de koers aan de volgende daling binnen de correctie met als richtpunt de bodem uit juli vorig jaar op 240 punten.

    De EUR/USD speelt een beslissende rol in het sentiment op de financiële markten. Nu de dalende trend snel hervat gaat worden onder de 1,2142 komen de volgende koersdoelen op 1,1800 en 1,1450 in beeld. Een zwakkere Euro is in lijn met een verdere daling op de aandelenmarkten.

    Tenslotte maakt de goudprijs zich op voor een verdere daling richting de solide horizontale steun op USD1.000. Hoewel de koers enkele belangrijke steunniveaus nog moet breken, is een slotkoers onder het 50-daags gemiddelde op circa USD1.160 een belangrijke bevestiging in deze verwachting. Als deze visie juist is dan viel de kop op de voorpagina van ‘Het Financieele Dagblad’ op 14 mei perfect samen met een top in de markt. Een bevestiging dat de goud hype en euforie een contrair signaal blijkt te zijn.

    Roelof-Jan van den Akker is Senior technical analyst binnen ING Wholesale Bank en verantwoordelijk voor technische analyse binnen dit bedrijfsonderdeel en ING Financial Markets. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel. Zijn technische analyse visie is geen rechtstreeks beleggingsadvies. Hij heeft geen posities in individuele aandelen of aandelenmarkten.
  4. forum rang 6 shortie 26 mei 2010 17:07
    Als het goed is zou golf 5 down (Elliot Wave)afgerond moeten zijn. De telling daaromtrend is nog niet helemaal rond dus het kan zijn dat we nu in subgolf 4 up zitten en de laatste microgolf 5 down nog moet komen.

    Gezien het koersverloop echter, tenzij Wallstreet vanavond alsnog zwaar de min in gaat, ga ik er even vanuit dat de (tussentijdse) bodem nu gezet is op 301.50.
    We kunnen nu normaal gezien 2/3 naar boven corrigeren zonder uit de neerwaartse trend te bewegen echter vraag ik me af of we zover komen.
    Eerste daling vanaf 358 naar onder werd gestuit en de lagere top kwam te liggen op 340. Das is 18 punten.
    340-18=322
    Toevallig ligt daar ook het 200-ma en op 323 ligt het 38,2% niveau. Al met al een zeer zware weerstand rond die 320-323 dus. Gaan we daardoorheen dan heb je kans dat men een aanval wil doen op de laatste lagere top op 339-340.

    Voor de DOW geld dat op 10.350-10.400 een volgende weerstand wacht en dus is het maar de vraag of we door de 323 gaan breken. Ik denk dat het juist een moment is, wanneer je ziet dat we er niet doorheen komen en terugzakken richting zeg 319 om de shorts weer op te pakken.
    De steun voor de DOW ligt momenteel rond de 10.000.
  5. forum rang 6 shortie 26 mei 2010 18:57
    quote:

    Bertus schreef:

    tsja..als je de berichten leest..Dan is het een mega dip die opkomst is. Blij dat ik dit keer ervan kan gaan genieten...;-)

    Overigens is het maar 11 % van 288 naar 323. Er zit veel meer in als je de berichten leest 200-240..Zon 30-38% vanaf 323
    Ach ja, herstel kun je nu eenmaal niet kopen want dan moet je het vroeg of laat terug betalen en dat is exact wat er moet gaan gebeuren. Al die miljarden tevergeefs, slechts een herstel voor korte duur gekocht maar wel allemaal blut voor de komende jaren.
    Voordat we 240 uberhaupt zouden halen zijn we wel weer een tijdje verder maar inderdaad, volgens de Elliot Wave theorie moet de sterkste en scherpste daling nog komen......

    Overigens ben ik niet zo'n fan van Roelof vd Akker. Heeft vorig jaar erg vaak scheef gezeten.
  6. [verwijderd] 26 mei 2010 18:59
    quote:

    shortie schreef:

    Als het goed is zou golf 5 down (Elliot Wave)afgerond moeten zijn. De telling daaromtrend is nog niet helemaal rond dus het kan zijn dat we nu in subgolf 4 up zitten en de laatste microgolf 5 down nog moet komen.

    Gezien het koersverloop echter, tenzij Wallstreet vanavond alsnog zwaar de min in gaat, ga ik er even vanuit dat de (tussentijdse) bodem nu gezet is op 301.50.
    We kunnen nu normaal gezien 2/3 naar boven corrigeren zonder uit de neerwaartse trend te bewegen echter vraag ik me af of we zover komen.
    Eerste daling vanaf 358 naar onder werd gestuit en de lagere top kwam te liggen op 340. Das is 18 punten.
    340-18=322
    Toevallig ligt daar ook het 200-ma en op 323 ligt het 38,2% niveau. Al met al een zeer zware weerstand rond die 320-323 dus. Gaan we daardoorheen dan heb je kans dat men een aanval wil doen op de laatste lagere top op 339-340.

    Voor de DOW geld dat op 10.350-10.400 een volgende weerstand wacht en dus is het maar de vraag of we door de 323 gaan breken. Ik denk dat het juist een moment is, wanneer je ziet dat we er niet doorheen komen en terugzakken richting zeg 319 om de shorts weer op te pakken.
    De steun voor de DOW ligt momenteel rond de 10.000.
    Wanneer is de capitulatie te verwachten?
  7. [verwijderd] 26 mei 2010 20:16

    Commentary: 'Game's in the refrigerator.' Power's turning off. Dow sinking below 6,470

    "This game's in the refrigerator! The door's closed, the lights are out, the eggs are cooling, the butter's getting hard and the Jell-O is jiggling ..."

    That was legendary Lakers' radio announcer Chick Hearn's signature way of calling a game early, telling fans the home team won ... you can head for the exits before the final buzzer. Chick wrote the book with popular sports phrases like "slam dunk," "air ball," "charity stripe," and a "bunny hop in the pea patch" for a traveling violation.

    More from MarketWatch.com:

    • Rush Is on to Jump on Bearish Bandwagon

    • End of Correction Nears -- but Respite Won't Last

    • Asia Stocks Get a Black Eye on Korea, Europe Fears

    Chick's our inspiration today: Last March I wrote "6 reasons I'm calling a bottom and a new bull." Today it's time for a new call. We've had a good year. Net gains over 50% in 2009. But now: "Game over, head for the exits." Bears beating bulls.

    No, no, "it's a buying opportunity," says another legend, hedge fund manager, Barton Biggs. Buying opportunity? For who? Remember, Biggs isn't advising Joe Lunchbox about what to do with his little 401(k). Biggs' customers are mega-millionaires in his $1.5 billion Traxis Partners Fund. Main Street investors like Joe are prey in his casino.

    Read on, you decide: As you stare from high up in the nose-bleed bleachers watching the game, staring at a Dow that not long ago was above 11,000 and heading for 12,000. Now the Dow's sitting on the bench, ready for the showers, weak after a couple air balls around 10,000. No more timeouts. "This game's in the refrigerator."

    More from Yahoo! Finance:

    • '100% Protected' Isn't as Safe as It Sounds

    • The Myth About Market Bubbles

    • It's Looking a Lot Like a Correction ... or Worse

    --------------------------------------------------------------------------------
    Visit the Banking & Budgeting Center

    How bad is your bookie's point spread in this game? A blowout? Will the Dow drop below 9,000 again? Now that it's broken technical supports, will it drop below 6,470, where the last bull rally started in early 2009? Can you handle the nerve-racking volatility generated by Wall Street's high-frequency traders playing the game at warp-speed with algorithms making thousands of micro-bets in milliseconds, betting billions daily?

    So who should you listen to? Barton and I arrived at Morgan Stanley about the same time. He stayed decades longer, became one of the world's leading strategists, advising the kind of high-rollers who also bet at private tables in a Vegas casino.

    You remember Biggs: In his book "Wealth, War & Wisdom" he advises his high rollers to prepare for a "breakdown of the civilized infrastructure." Buy a farm: "Your safe haven must be self-sufficient and capable of growing some kind of food ... It should be well-stocked with seed, fertilizer, canned food, wine, medicine, clothes, etc. Think Swiss Family Robinson." Biggs is not advising small investors on what to do with their 401(k)s.

    If you're gambling at Wall Street's casino, folks, the odds-makers are betting against Biggs. It's "game over."

    Main Street lost 20% last decade ... yet like sheep keep going back

    Yes, if you're channeling Chick, here's your "mixed metaphor" cue card: "This game's in the refrigerator ... Wall Street won (proof, Goldman's $100-million-profit trading days and Blankfein's $68 million bonus) ... Main Street's headed for another losing streak ... Congress' lights are out ... the refrigerator door's closing on financial reforms ... the lobbyists are laying some rotten eggs, poisoning capitalism ... the Tea Party-of-No-No ideologies are hardening ... the bull's Jell-O is jiggling to a flat line ... and this market's going into hibernation, with the bears ... run, don't walk, to the exits, folks."

    But will Main Street exit? Will we ever learn? No. The Wall Street casino makes mega-billions for insiders like Blankfein and the Goldman Conspiracy. Yet "The Casino" is still below the 2000 record of 11,722. So after accounting for inflation, Wall Street lost over 20% of Main Street's 401(k) retirement money between 2000 and 2010. Yes, Wall Street's a big loser the past decade. Their advice is self-serving. Period.

    Given their miserable track record, only a fool would bet with Wall Street. Betting odds are Wall Street will lose another 20% in the next decade from 2010-2020. Yes, today's market is a "buying opportunity," but only for Wall Street casino insiders like Biggs, Blankfein and even low-level staffers inside "The Casino." But not for our 95 million Main Street investors, there's more pain ahead, this market's dropping.

    Correction? New crash imminent, worse than 2008

    More proof: Earlier economist Gary Shilling said price-to-earnings ratios are at a "nosebleed 22.5 level." The Dow was around 11,000. Money manager Jeremy Grantham recently said the market's overvalued 40%. That could mean a collapse to 6,600. Last week in Reuters' "Markets Could Be Derailed Again," George Soros echoed a "game over" warning with a "stark warning ... that the financial world is on the wrong track and that we may be hurtling towards an even bigger boom and bust than in the credit crisis."

    Now Dow Theory's Richard Russell is warning the public of an imminent crash: "Sell ... get liquid ... by the end of this year they won't recognize the country."

    Page 1 | 2 |

    Copyrighted, MarketWatch. All rights reserved. Republication or redistribution of MarketWatch content is expressly prohibited without the prior written consent of MarketWatch. MarketWatch shall not be liable for any errors or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links