Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Berkshire: short of spread?

Er is een opvallende koersontwikkeling te zien bij het Amerikaanse Berkshire Hathaway met de beroemde grootaandeelhouder en belangrijke beleidsbepaler Warren Buffett.

Deze onderneming is onlangs opgenomen in de toonaangevende Amerikaanse S&P 500. De omvang van Berkshire met een huidige marktkapitalisatie van 200 miljard dollar (koers 82,17 dollar per aandeel) is fors te noemen.

Nieuwe toevoegingen aan een index komen regelmatig voor, maar een dergelijke grote omvang is zeldzaam.

Een bekend fenomeen is dat een toevoeging een (tijdelijk) positief effect heeft op de koersontwikkeling van de aandelen, omdat vele beleggingsfondsen de S&P 500 index tracken of als benchmark hebben.

Correctie
Deze fondsen moeten meestal kopen om een afspiegeling te vormen van de index, zodat een wijziging optreedt in de verhouding tussen vraag en aanbod. Hoe groter de weging, hoe groter de koopdruk en dus de verstoring.


Berkshire Hathaway versus S&P 500 sinds begin dit jaar. Bron: Bloomberg.

In een korte periode heeft Berkshire het meer dan 20% beter gedaan dan de S&P 500. Ik heb het sterke vermoeden dat deze koersontwikkeling weinig te maken heeft met het verdisconteren van mogelijke fundamentele verbeteringen.

De aandelen lijken momenteel overgewaardeerd te zijn op 1,5 keer de boekwaarde ofwel duidelijk boven de historische gemiddelde waarde. Ik ben dan ook van mening dat een correctie het meest waarschijnlijke scenario is.

Positie innemen
Het is nooit met zekerheid te stellen wanneer een mogelijke correctie zal plaatsvinden. Wellicht zijn er nog grote instituten die nog steeds posities aan het uitbreiden zijn. Het puur shortgaan van het aandeel is dan ook riskant.

Met behulp van opties kan een beter risico-rendementsprofiel worden gecreëerd. Bijvoorbeeld door het kopen van een putspread *).

  • de put juni met uitoefenprijs 84 kost 4,90 dollar
  • de put juni 74 levert 1,20 dollar op
  • per saldo betalen we dan 3,70 dollar voor 1,83 dollar intrinsieke waarde
  • ofwel we betalen 1,87 dollar met een winstpotentie van 10,00 dollar.

Aangezien de koers al flink is opgelopen, kunnen we deze positie optimaliseren door de putspread te financieren met de verkoop van een out-of-the-money calloptie **). Bijvoorbeeld de call juni 86, die levert 2,10 dollar op. Op deze manier wordt de winstpotentie weliswaar hoger, maar bij een verkeerde visie ofwel koersen boven de 86 dollar neemt het risico flink toe.

De positie kan dan beter worden afgesloten of worden doorgerold, afhankelijk van de reden van een onverhoopt verdere stijging. De kans op succes is overigens wel duidelijk hoger dan bij puur shortgaan, omdat deze optiecombinatie ruimte geeft voordat daadwerkelijk verliezen optreden.

Aanvullend
Het opgelopen verschil van Berkshire met de S&P 500 is eveneens een aantrekkelijke mogelijkheid om op in te spelen. Een scenario van een verder oplopende markt, maar een achterblijvend Berkshire wordt daarmee ondervangen. We vullen de bovenstaande positie aan met met het kopen van een callspread *) in de S&P 500 en we financieren dit met een out-of-the-money put **). Bijvoorbeeld:

  • de call juni met uitoefenprijs 1150 kost 40 dollar
  • de call juni 1200 levert 17,50 dollar op
  • en de put juni 1085 levert 22,50 dollar op

Op deze manier wordt enige foutenmarge ingebouwd zonder het eerste deel van het opwaarts potentieel weg te geven. Voor deze positie geldt eveneens dat posities moeten worden doorgerold als de uiterste grenzen worden gehaald.

*) Een putspread speelt in op de verwachting dat de onderliggende waarde zal dalen in koers. Het verschil met het kopen van een losse put is dat de koper in de spread een deel van de mogelijke winst afstaat in ruil voor een lagere investering. De put die het dichtst bij de huidige koers ligt, wordt gekocht en een put die verder out-of-the-money is wordt verkocht. Naast een lagere investering kan het ook zijn dat de visie van de koper van de putspread is dat de onderliggende waarde slechts tot een bepaald niveau zal dalen. De winst is maximaal als spread eindigt op de het niveau van de verkochte put.

**) Een out-of-the-money optie is een optie met alleen verwachtingswaarde zonder intrinsieke waarde. Callopties zijn out-of-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Bij putopties geldt het omgekeerde. Weliswaar hebben out-of-the-money opties een lagere kans om te worden uitgeoefend, maar er is wel een margin-requirement bij het ongedekt verkopen van opties.


John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven een positie in Berkshire Hathaway die vergelijkbaar is met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 maart 2010 12:28
    quote:

    Schenk schreef:

    * de put juni met uitoefenprijs 84 kost 4,90 dollar
    * de put juni 74 levert 1,20 dollar op
    * per saldo betalen we dan 3,70 dollar voor 1,83 dollar intrinsieke waarde
    * ofwel we betalen 1,87 dollar met een winstpotentie van 10,00 dollar.
    Ehh... nee je betaalt dus gewoon die $3,70.
    het verschil met die $1,87 is voor de tegenpartij.
  2. [verwijderd] 17 maart 2010 15:14
    1)
    Een koers die 50% boven de intrinsieke waarde van een beleggingsfonds ligt lijkt i.d.d. hoog.
    Kan je een beeld geven van het historisch verloop van de premie van de beurskpoers t.o.v. de intrinsieke waarde van het aandeel Berkshire.
    2)
    Gaat het om een
    intrinsieke waarde = marktwaarde, of
    intrinsieke waarde die boekhoudkundige waarde vertegenwoordigt en afwijkt van de op marktwaarde gebaseerde waarde van de assets/liabilities.

    Ik hoor het graag,

    vr.gr.
    De Oude Bo
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links