Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

ITM ASML

De toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie ASM International kenmerkt zich al vele jaren door een fors waarderingsverschil tussen de twee verschillende productgroepen.

  • apparaten voor halfgeleiderproductie (front end-activiteiten)
  • het verpakken van halfgeleiders (back end-activiteiten)

Dit waarderingsverschil is de laatste tijd fors toegenomen. ASMI bezit bijna 53% van ASM Pacific, de in Hongkong beursgenoteerde back-end activiteiten.

Alleen al de huidige waardering van dit belang is ongeveer 26 euro per aandeel ASMI waard. De huidige koers van ASMI beweegt in de buurt van 16 euro.

De huidige koersniveaus impliceren dat de Nederlandse front end-activiteiten worden gewaardeerd op een negatieve waarde van meer dan 500 miljoen euro.


Positie innemen
Weliswaar zijn de front end-activiteiten nog steeds verliesgevend, maar een kostenreductieprogramma is ingezet met als doelstelling 40% lagere kosten medio 2010. Bovendien zijn er tekenen dat de markt voor front end-apparatuur de komende jaren een groei van meer dan 20% kan realiseren.

De combinatie van omzetgroei in combinatie met een duidelijk lager kostenniveau zou de verliescijfers kunnen omtoveren in winstcijfers. Desalniettemin hebben beleggers vooralsnog weinig vertrouwen in een mogelijk herstel van de resultaten.

Echter, door het enorme waarderingsverschil, de maatregelen en wellicht het aantrekken van de front end-activiteiten is het toch aantrekkelijk om positie in te nemen. Natuurlijk kunnen aandelen of een optiepositie in ASMI worden opgenomen, maar ik wil de invloed op het rendement van een algemene beweging (omlaag of omhoog) zo veel mogelijk uitsluiten.



Tijdsperiode grafiek: 

ASMI vs ASML
Het mooiste zou zijn om ASMI te kopen en ASM Pacific te verkopen (short). Helaas kon een dergelijke positie niet worden opgezet. Een vergelijkbare positie met opties was ook niet mogelijk. Ongetwijfeld een reden waarom het waarderingsverschil zo groot is.

Een goed alternatief kan worden gevonden door ASMI te kopen en ASML te verkopen (short). Beide ondernemingen zijn in grote mate gevoelig voor de investeringsbereidheid van de halfgeleiderindustrie. Verder heeft ASML een forse waardering.

Op deze manier kopen we een goedkope onderneming met herstelpotentie en we verkopen een dure, terwijl de algemene marktinvloeden grotendeels worden gehedged. Momenteel bedraagt het verschil (spread) tussen beide aandelen 6,50 euro in het voordeel van ASML. Ik ben van mening, dat deze spread volledig kan verdwijnen.

Beter rendement
Met behulp van opties kan de kans op een beter rendement fors hoger worden geconstrueerd. De short in aandelen ASML (koers 22,62 euro) wordt dan ingeruild voor de verkoop van in-the-money*) callopties met een middellange looptijd (na medio 2010). Bijvoorbeeld de call ASML september met uitoefenprijs 20 levert 3,65 euro op.

Feitelijk worden aandelen ASML dan short verkocht op een koers van 23,65 euro. Dat betekent dat een extra premie wordt ontvangen van ruim 1 euro boven de intrinsieke waarde. De kans op een positief rendement wordt op deze manier verder verhoogd.

Eventueel kan de aandelenpositie in ASMI (koers 16,13 euro) ook worden ingenomen door middel van het verkopen van (dure) in-the-money*) putopties. Bijvoorbeeld de put ASMI september met uitoefenprijs 20 levert 4,85 euro op. De aandelen ASMI worden dan eigenlijk op termijn gekocht op een koers van 15,15 euro. Hier is ook een extra premie van bijna 1 euro.

Weinig risico
Wel is het dan zo dat bij koersen van boven de 20 euro afstand wordt gedaan van mogelijk verdere koerswinsten. Afhankelijk van het persoonlijk risicoprofiel kan uiteraard een andere uitoefenprijs worden gekozen of bij het passeren van uitoefenprijzen de positie worden doorgerold.

Voor de volledigheid is het van belang te vermelden om de positie gedurende de looptijd continu bij te sturen door de delta**) van de gehele positie in evenwicht te houden. Op deze manier wordt het risico het beste beheerst.

Samenvattend kan worden gesteld dat naar verwachting een aantrekkelijk rendement wordt behaald met een beperkt risicoprofiel. De voorlopige cijfers van ASMI worden naar verwachting gepubliceerd op 24 februari. Wellicht wordt enige duidelijkheid gegeven omtrent het mogelijk herstelpotentieel.

*) Een in-the-money call (short) is het verkopen van een calloptie (short) met een uitoefenprijs, die ruim onder de huidige prijs van de onderliggende waarde ligt. Een in-the-money put is een putoptie met een uitoefenprijs die ruim boven de huidige prijs van de onderliggende waarde ligt. Let op dat een margin-requirement voor de verkoop (short) van de calloptie nodig is.

**) De delta van een optie geeft aan hoeveel de optiepremie naar verwachting zal veranderen op het moment dat koers van de onderliggende waarde verandert. Let op dat de delta niet constant is. Hoe meer de optie in-the-money is, hoe meer de optiepremie de onderliggende waarde volgt. Bij een delta 1 stijgt de waarde van de optie volledig mee met de waarde van de onderliggende waarde. Een at-the-money optie, een optie met uitoefenprijs rondom de beurskoers, heeft ongeveer een delta van 0,5.


John van der Schenk is portfolio manager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het Fonds staat onder toezicht van de AFM en is een semi open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Fonds Bloemendaal heeft op het moment van schrijven posities in ASML en ASMI die vergelijkbaar zijn met de beschreven positie in de column. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.


John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de AFM en is een open-ended fonds voor gemene rekening. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Posities in het fonds kunnen op ieder moment gewijzigd worden als de marktomstandigheden daar aanleiding toe geven.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: John van der Schenk

John van der Schenk is portfoliomanager van Fonds Bloemendaal, een Nederlands multi-strategy beleggingsfonds met mondiale reikwijdte. Het fonds staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is een open-ended fonds voor gemene rekening. John werkte na zijn studie Econometrie aan de Erasmus Universiteit...

Meer over John van der Schenk

Recente artikelen van John van der Schenk

  1. sep '14 Belangenverwatering 1
  2. aug '14 Opties op kip, pizza's en taco's
  3. jun '14 Opties op beursfavoriet Netflix 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 februari 2010 15:40


    ASMI vs ASML
    Het mooiste zou zijn om ASMI te kopen en ASM Pacific te verkopen (short). Helaas kon een dergelijke positie niet worden opgezet. Een vergelijkbare positie met opties was ook niet mogelijk. Ongetwijfeld een reden waarom het waarderingsverschil zo groot is.

    Hoe zo kan dit niet? ze zijn toch genoteerd in azie?

    de bos
  2. [verwijderd] 16 februari 2010 18:32
    Ik reageer hier bijna nooit, maar ik voel me hier echt geroepen om te reageren.

    Dit is by far het slechts onderbouwde en tevens slechts uitgewerkte advies dat ik ooit heb gezien.

    Een aantal punten:

    1. Natuurlijk is het wel mogelijk om short te gaan in pacific.
    2. Het shorten van pacific en het kopen van asmi is zeker niet risicoloos, aangezien het managment van asmi nog jarenlang de aandeelhouders kan frusteren.
    3. ASML en ASMI zijn zeker niet zomaar te vergelijken, laat staan dat ASML en ASM Pacific zomaar even omgeruild kunnen worden.
    4. Het schrijven de de 20-call levert een euro premie op. Het schrijven de van de put levert nogmaals een euro op. Bij een daling van de gehele beurs (en voor het gemak maar even een gelijke daling van asmi en asml) kost deze positie dus gewoon een bak geld.
    5.Je geeft een mening over asml (forse waardering) zonder deze enigszins te onderbouwen.
    6. Je rept met geen woord over de zeer gespannen aandeelhoudersverhoudingen die bij asmi een zeer grote invloed op het koersverloop kunnen hebben.
    7. Het bijsturen bij bewegende koersen lijkt mij voor het publiek dat je probeert te bereiken een niet al te simpele opgave. Ik vind het erg slecht dat je dit niet verder uitlegt.
    8. Je zegt niets over de forse margin op deze positie.
    9. Je rept met geen woord over eventuele gevaren van deze positie.

    Ik kan alle punten eventueel nog verder toelichten, maar ik denk dat het punt wel is gemaakt.

    Verder zou ik deze spread zeker de zelfde kant op zitten als jij voorstelt, maar dat vind ik gezien het nivo van het artikel eigenlijk compleet niet relevant.

    Iain Somers

6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links