Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Besi en Arcadis verrassen

Slotcall: Besi en Arcadis verrassen

De AEX (+0,4%) doet het vandaag rustig aan. Het is vooral Heineken (+2,4%) die de hoofdindex een tikje hoger zet. Hierdoor presteren we in Amsterdam net iets beter dan de overige Europese beurzen.

Op het macrofront was het ijzig stil. Meer dan een tegenvallend cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen was er niet. Het vertrouwen in juli kwam uit op 92,6 en dat is een tikje slechter dan de 94,5 waarop de markt rekende.

Dat er een stand onder het neutrale niveau van 100 uit de bus rolde, kwam niet als een volslagen verrassing. In een tijd waarin mensen massaal op straat worden gezet, ligt het niet voor de hand dat de gemiddelde Amerikaan alle vertrouwen heeft in de ontwikkeling van de economie. Beleggers laten zich door dit cijfers dus ook niet van de wijs brengen.

Arcadis

De knaller van de dag is met afstand Arcadis (+13,7%). De openingswinst van 20% staat niet meer op het bord, maar dat zal de pret niet drukken. Vooral de vrije kasstroom was veel beter dan verwacht. Dat is goed, want uit de vrije kasstroom wordt het dividend betaald.

In het eerste halfjaar bedroeg de vrije kasstroom €81 miljoen. Ter vergelijking: in het eerste halfjaar van 2019 was dit slechts €8 miljoen. In crisis tijd zo'n verbetering van de kasstroom laten zien, is een puike prestatie. Een mooie bijkomstigheid is dat het ingenieursbureau de mogelijkheid heeft aangegrepen om de schulden verder af te bouwen.

Toch is het voor de IEX-Beleggersdesk nog niet voldoende om er een koopadvies op te plakken. De reden waarom leest u in het onderstaande artikel.

Besi

De openingswinst van Besi (+0,6%) is weliswaar als sneeuw voor de zon verdwenen, maar de chipmachinefabrikant uit Duiven heeft uitstekende tweedekwartaalcijfers afgeleverd. De omzet steeg met 36% terwijl het management eerder uitging van een plus van 5 tot 25%.

Daarnaast gaf het bedrijf een extra cadeautje aan de aandeelhouders. Het aandeleninkoopprogramma wordt namelijk met €50 miljoen uitgebreid naar €175 miljoen. Dit is een duidelijk signaal dat het management verwacht dat Besi de coronacrisis met gemak gaat overleven.

U zult zich waarschijnlijk afvragen waarom beleggers niet lyrisch reageren op de cijfers? De belangrijkste reden is de tegenvallende orderintake in het tweede kwartaal. Ten opzichte van het eerste kwartaal daalde de orderintake met 15%, wat leidt tot een iets minder derde kwartaal.

Daarnaast hebben beleggers al een mooi ritje gemaakt en dan is het geen raar fenomeen dat de cijfers worden aangegrepen om winst te nemen. De IEX-Beleggersdesk ziet echter nog voldoende kansen in het aandeel. Een uitgebreide update leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier van de sterke eurolanden gaan in een brede lijn omlaag. De Nederlandse rente zakt drie basispunten naar -0,39%. De Italiaanse yield stijgt daarentegen met drie basispunten. Risk off in de rentemarkt dus.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,4% omhoog en daarmee presteren we een tikje beter dan de Duitsers (-0,0%) en Fransen (-0,2%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 1,7% en noteert 24,6 punten. 
  • Wall Street koerst zo'n 0,2% in het rood. 
  • De euro zakt 0,2% noteert 1,172 ten opzichte van de dollar. Goldman Sachs vreest dat de dollar zijn status als wereldreservemunt gaat verliezen. Ach, dit soort voorspellingen zijn er in het verleden zo vaak langsgekomen.
  • Goud (+0,6%) lijkt alleen maar te kunnen stijgen.
  • Olie: WTI (-1,3%) en Brent (-0,3%) koelen wat af, maar veel heeft het niet om het lijf.
  • Bitcoin (+0,1%) is alweer boven de $11.000 uitgebroken. Gisteren zei ik in de uitzending van BNR Zakendoen dat beleggen en de bitcoin niets met elkaar te maken hebben. Dat wordt niet door iedereen gewaardeerd:)

Het Damrak

  • Het komt niet als een verrassing, maar de ECB heeft de banken opgeroepen om dit jaar geen dividend uit te keren en al helemaal geen eigen aandelen in te kopen. ABN Amro (-1,0%) en ING (-0,4%) zullen zich er waarschijnlijk braaf aan houden.
  • De tweedekwartaalcijfers van ASMI (+0,1%) zijn zojuist binnen. Op het eerste oog zijn deze erg sterk. De omzet in het tweede kwartaal kwam uit op €373 miljoen en dat is significant beter dan de €300- €350 miljoen waarop het eigen management rekende. Ook de winst steeg explosief (+63% QoQ) naar €121,6 miljoen. Voor het derde kwartaal rekent het bedrijf op een omzet van €300 tot €320 miljoen. 
  • De bierbrouwers hebben vandaag het momentum. Heineken (+2,4%) en Ab Inbev (+3,5%) gaan aan het einde van de handelsdag ineens hard omhoog.
  • Just Eat Takeaway (+1,8%) kruipt ook weer richting de €100. De schrik na de overname van Grubhub is weer voorbij.
  • Grootaandeelhouder en CEO Nassif Sawiris heeft de afgelopen dagen 275.000 aandelen OCI (+0,2%) bijgekocht. 
  • De Nederlandse veiligheidsraad komt morgen bijeen om te praten over mogelijk nieuwe (strengere) coronaregels. De aandeelhouders van Basic-Fit (-3,5%) zijn er niet gerust op.
  • AMG (-2,6%) kent een bijzonder lastig tweede kwartaal. De ebitda daalde met 67% op jaarbasis naar $7,8 miljoen. Volgens de metaalspecialist heeft de coronacrisis een negatieve impact gehad van $18 miljoen op de ebitda. In feite zegt het bedrijf dus dat de winstgevendheid zonder de coronacrisis was gegroeid. Tot slot denkt AMG niet dat de ebitda dit jaar op hetzelfde niveau zal liggen als 2019. Na zo'n beroerd kwartaal is dat geen verrassing.
  • Flow Traders (-6,3%) gaat uit het niets op een bijzonder hoog volume keihard omlaag. Dat terwijl de VIX nauwelijks daalt en er voor de rest geen nieuws is. Zijn er partijen die meer weten? Of komt er gewoon een zakenbank aan die een downgrade geeft? Ik ga het haast wel denken.
  • Moody's denkt dat de Europese luchtvaartindustrie pas in 2023 is hersteld van de klappen van de coronacrisis. Dat is geen bijster optimistische outlook. Air France-KLM (-0,8%) kennende zal er nog wel wat langer over doen. De Nederlandse- en Franse overheid hebben een behoorlijke vinger in de pap bij de luchtvaartmaatschappij en dat bevordert het ondernemingsklimaat niet. Anderzijds, als beide overheden niet hadden ingegrepen, stond nu iedereen op straat. Het was dus kiezen tussen twee kwaden. 

Adviezen

  • Aalberts: naar kopen van houden en naar €35 van €24 - Kepler Cheuvreux
  • ABN Amro: starten met houden - Redburn
  • Akzo Nobel: naar €95 van €90 en kopen - ING
  • Besi: naar kopen van houden - Bryan Garnier
  • Besi: naar houden en €43 - Bank DeGroof
  • KPN: naar €2,70 van €2,60 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • KPN: naar €2,70 van €3,40 en kopen - Bank of America
  • Philips: naar kopen en €56 - Societe Generale

Agenda

29 jul Event Consensus
08:00   Aperam Q2-cijfers  
08:00   Fugro Q2-cijfers  
08:00   Vopak Q2-cijfers  
08:00   Melexis Q2-cijfers  
08:00   Basf Q2-cijfers  
08:00   Deutsche Bank Q2-cijfers  
08:00   Barclays Q2-cijfers  
13:00   Boeing Q2-cijfers  
13:00   General Electric Q2-cijfers  
13:00   General Motors Q2-cijfers  
16:00   VS pending Home Sales jun +18,9% MoM
16:30   VS olievoorraden  
18:00   Euronext Q2-cijfers  
18:00   Vastned Q2-cijfers  
18:00   Altice Europe Q2-cijfers  
18:00   Econocom Q2-cijfers  
18:00   Unibail Rodamco Q2-cijfers  
20:00   Fed-rentebesluit 0%-0,25%
20:30   Persconferentie Jerome Powell  
22:00   Facebook Q2-cijfers  
22:00   Qualcomm Q2-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links